Közélet

Mórahalom felkészült a télre

Mórahalom felkészült a télre

2013. december 4., szerda
Mórahalom felkészült a télre
morahalom_telifelkeszules01

Az eddig enyhe tél nem okozott fennakadásokat Mórahalom életében, de idén is készülni kell, hisz igaz az a mondás, hogy nem eszi meg a kutya a telet. Ezt a népi bölcsességet ismerik Mórahalmon is. Csányi László alpolgármester arról beszélt: milyen előkészületek történtek a városban ennek kapcsán?

- A felkészülés már az ősz folyamán elkezdődött. A képviselőtestület, valamint a tanyai képviselőtestület is megtárgyalta azt a felkészülési tervet, amelyet előterjesztettünk. Számba vettük azokat az eszközöket, erőgépeket, amelyek a téli hóeltakarítási, védelmi munkálatok során bevethetők, melyekhez humán erőforrás rendeltünk mind gépkezelői szinten, mind pedig a gyalogmunka igényét fölmérve. Nagyon fontos elmondanunk, hogy az elmúlt években egy jelentős erőgép- és eszközállomány fejlesztés történt a Móraép Városüzemeltetési Kft.-nél, ami lehetővé tette, hogy az idei télen 18 erőgép és szállító jármű tud részt venni a téli hóeltakarításban. . Különféle géposztályok vannak, a keskenyebb nyomtávú, kisebb erőgépek például a kerékpárutakat, sétányokat és a belterületet takarítják. Hangsúlyozom, amennyiben 2-8 centi vastagságú hó esik a településen, és nem csak a külterületen, hanem nyilván a belterületre is, ez esetben még nem fogunk elindulni. Nyilván, ha extrém helyzetek, hófúvások előfordulnak, akkor indul a hóeltakarítás.

- Hogyan működik ez a gyakorlatban?

- Hajnali 3 órától indul a hóeltakarítás. 8 gépünkön már fent van a hóeke, tehát adott esetben, 10 perc felkészülési időt követően megkezdhető a hó eltakarítása. A külterületen egyszerre 5 erőgép végzi a munkát, melyek közül 3 eszköz magángazdák tulajdonában van. A régi éveknek megfelelően történtek a terület lehatárolások, újdonság azonban, hogy minden gépben gps helymeghatározó található, tehát a könnyebb irányíthatóság mellett a kijelölt hóeltakarítási rendtől sem tudnak eltérni a gépkezelők a nyomon követhetőség okán. A központi irányítás lehetővé teszi, hogy a lakosok egy ügyeletre jelezhetik amennyiben bármilyen jellegű észrevételük, problémájuk van. A gépkezelők telefonszámát sem hozzák nyilvánosságra, hisz nem hagyhatják el az előzetesen kijelölt szolgálati helyet. Kialakítottunk továbbá egy 4 főből álló gyorsreagálású egységet, amely egy mentési célra felszerelt tehergépkocsival, illetve egy hóekével ellátott erőgéppel áll majd a lakosság szolgálatára a nap 24 órájában.

- Mi az, ami a mentési munkálatokat elősegítheti?

csányi

- A gépkezelők, mind a város területét, mind a tanyás térségeket helyismerettel bírják, mely elsősorban az kármentési munkálatok azonnali megkezdése szempontjából kiemelkedő fontosságú. Az eddigi évek jól bevált rutinját követve a rendvédelmi szervekkel, mentőszolgálattal, orvosi ügyelettel idén is együttműködünk, így a központi ügyelet segítségével, a probléma jellegének megfelelően azonnal hozzájuk tudjuk majd rendelni a munkájukat elősegítő gépeket.

- Ez gyakorlatilag az utak megtakarításáról szól, de télen nem csak ezzel akad probléma. Ezen felül milyen jellegű segítséget tudnak még nyújtani a lakosság segítése céljából?

- Az elsődleges szempont emberek biztonsága, ennek sarkalatos pontja mindazok fokozott támogatása, akik valamilyen oknál fogva nem képesek magukat a megfelelő formában ellátni. A tanyagondnoki szolgálat már elkezdte felmérni, azoknak a létszámát, akik bizonyos szempontok alapján nagyobb figyelmet igényelnek. Mindemellett a Védőnői Szolgálat, Gyermekjóléti Szolgálat, Családsegítő Szolgálat együttműködve köteles jelentéseket készíteni annak érdekében, hogy senki ne essen ki az egyes ellátási rendszereket magába foglaló szociális háló hatóköre alól. A jelzőrendszer megfelelő működése által tehát pontos képet kaphatunk annak kapcsán, hogy milyen jellegű segítségnyújtásra van szükség az egyes veszélyeztetett csoportok körében. Nagyon fontos, hogy ezek a szervezetek kapjanak visszacsatolásokat, melyben fontos szerepet kap intézményhálózatunk is. Arra kérek mindenkit, hogy fokozottan figyeljenek azokra az emberekre, akik esetében egészségügyi, mentális problémák tapasztalhatók, illetve folyamatosan tájékoztassák a megfelelő szerveket.

- Az előzőekben említette azt is, hogy úgynevezett melegedőket is hoznak létre. Ez pontosan mit takar, illetve milyen feltételekkel vehető ez a szolgáltatás igénybe?

- Nagyon hideg időjárási periódus esetén, az előző évek gyakorlatának megfelelően a központi buszmegálló várakozásra alkalmas részét folyamatosan fűteni fogjuk, illetve éjszaka is nyitva áll majd mindazok előtt, akik a településen valami oknál fogva nem tudnak fedél alá húzódni. Rendkívüli helyzetben a Gondozási Központ alkalmas 5 fő ellátására, nagyobb katasztrófa vagy huzamosabb elszigetelődés esetén pedig új piaccsarnokunk 100 fő befogadására képes. Rendelkezésünkre állnak továbbá egyéb intézményhálózatunk aulaterei, nagyobb termei. Reméljük, hogy erre nem lesz szükség, a biztonság kedvéért azonban ezek is felmérésre kerültek, illetve ki lettek jelölve a kontaktszemélyek, akikkel vész esetén megvalósítható a kapcsolattartás. Ennek érdekében a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, a helyi katasztrófavédelmi megbízottnak, illetve a Magyar Közútnak is elküldtük azt a tervet, amely magában foglalja a városban fellelhető és bevethető gépierő létszámot, a melegedők helyét, a kontaktszemélyek telefonszámát is.

morahalom_telifelkeszules02

- Úgy tűnik, hogy tényleg mindenre fel vannak készülve. De mégis mi a lakosság feladata a téli munkamegosztási folyamatban?

- A város rendelete egyértelműen kifejezi, hogy a lakóházak, magántulajdonban lévő épületek előtti közterület síkosság mentesítése, a hó eltakarítása az ingatlantulajdonos kötelezettsége. Tehát arra szeretnék tisztelettel kérni minden mórahalmi lakost, hogy az ingatlan előtti területet legyen kedves tisztán tartani.

- Mi a helyzet a tanyákon élőkkel, akikre nagyobb teher nehezedik a hóeltakarítási munkálatok során?

- Nagyon fontos felhívnom a Tisztelt Lakosság figyelmét, különös tekintettel a tanyákon élőkre, hogy nem áll módunkban a bejárók takarítása, ugyanis elsődleges szempont az utak járhatóvá tétele. Ezért tartottuk szükségesnek a munkálatok megkezdésének előrehozását. A tanyákon élők érdekeit a külterületekre történő plusz géperőt átcsoportosítása hivatott biztosítani. Az úttakarítási munkálatok végeztével azonban az eddigi évek mintájára a Móraép biztosítja a bejárók takarítását is egy bizonyos szolgáltatási díj ellenében. A gondoskodás önmagában nem elég, fontos az együttműködés, az odafigyelés embertársainkra. Mórahalmon ez jól működik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.