Közélet

Szegedé lett a Virág Cukrászda - tavasszal akár nyithat is (FRISSÍTVE!)

Szegedé lett a Virág Cukrászda - tavasszal akár nyithat is (FRISSÍTVE!)

2013. december 4., szerda
Szegedé lett a Virág Cukrászda - tavasszal akár nyithat is (FRISSÍTVE!)
virag_cukraszda22_gs

A Szegedi Ítélőtábla szerdai jogerős döntése alapján a korábbi közvetett tulajdonosnak 15 napon belül ki kell ürítenie a Virág Cukrászda és a Kis Virág ingatlanjait, így az önkormányzat birtokba veheti az üzlethelyiségeket.

Az elsőfokú bíróság időközben jogerőre emelkedett döntésével arra kötelezte az egykori bérlőt, hogy fizessen a városnak használati díjként 38 millió forintot, valamint 2012 júniusától a birtokba adásig havi 1,905 millió forintot és annak törvényes kamatait. A város az önkormányzati tulajdonú Kis Virág Cukrászda üzlethelyiségére a Virág Cukrászda Kft.-vel bérleti szerződést kötött. A kft. a Kis Virágot továbbadta, a tulajdonában álló Virág Cukrászda üzlethelyiségét pedig bérbe adta a Virág Cukrászda és Kávéház Üzemeltető és Tanácsadó Kft.-nek. A Virág Cukrászda Kft. felszámolás alá került, a felszámoló a két cukrászdára kötött bérleti szerződéseket azonnali hatállyal felmondta, a Kis Virág Cukrászda bérleti jogát és a Virág Cukrászda tulajdonjogát értékesítésre meghirdette. Az önkormányzat elővásárlási jogával élve 275 millió forintért megvásárolta a Virág Cukrászda ingatlanját, majd kérte az ingatlanok kiürítését. A bérlő a kérésnek nem tett eleget, így került az ügy még 2011 tavaszán a bíróság elé. A perbe bekapcsolódott a Virág Cukrászda Kft. egyik tulajdonosa, aki magánszemélyként álláspontja szerint jelentős összegeket fordított az ingatlan felújítására. A Szegedi Törvényszék időközben jogerőssé vált döntése alapján a bérlő cégnek ki kell ürítenie az ingatlanokat, a táblabíróság szerdán hozott jogerős döntése alapján pedig a magánszemélynek is így kell tennie. Az önkormányzatot képviselő ügyvéd,

Bene Zoltán

az ítélethirdetést követően újságíróknak elmondta: kedvező esetben az ingatlanok bérleti jogának pályáztatása után, jövő tavasszal újranyithat Szeged legendás cukrászdája. A Virág Cukrászdának otthont adó Új Zsótér-ház 1873-ban, a „Nagyvíz” előtt épült. 1874 nyarán a Klauzál tér felőli földszintjén már cukrászda nyílt. 1922-ben a Temesváron nevezetes cukrász - Virágh Géza és testvérei - vásárolták meg és tették híressé a cukrászdát. Az államosítás után neve "Virág" cukrászdára rövidült. Különlegessé teszi az intézményt, hogy a Klauzál tér szemközti oldalán helyezkedik el a Nagy Virág Cukrászdához tartozó Kis Virág. Míg előbbi kényelmes időtöltést kínál, addig az utóbbi inkább a gyors kiszolgálásra helyezi a hangsúlyt, ezzel nyújtva komplex szolgáltatást. Az utóbbi húsz évben a Kis Virágnak csupán a bérleti joga, míg a Nagy Virágnak a tulajdonjoga cserélt gazdát több alkalommal.

Nézze meg a SZEGEDma.hu fotóit a Virág cukrászdáról!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.