Közélet

Az MSZSZ egyeztetést kezdeményez a közfoglalkoztatási bérek emeléséről

Az MSZSZ egyeztetést kezdeményez a közfoglalkoztatási bérek emeléséről

2013. december 18., szerda
Az MSZSZ egyeztetést kezdeményez a közfoglalkoztatási bérek emeléséről

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) rendkívüli összehívását kezdeményezi azután, hogy kiderült, a kormány az országos bérajánlás és a minimálbéremelés mértékénél alacsonyabb ütemben, jövőre mindössze 2,4 százalékkal akarja emelni a közfoglalkoztatottaknak járó béreket - közölte a szövetség elnöksége szerdán az MTI-vel.

Az MSZSZ azt kéri, hogy a VKF üléséig ne hirdesse ki a kormány az új közfoglalkoztatási bért.

Czomba Sándor

, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára kedden jelentette be, hogy a kormány a jövő évre várható inflációval, azaz 2,4 százalékkal emeli januártól a közfoglalkoztatottak bérét. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöksége a közlemény szerint "megdöbbent" a kormány döntésén, s emlékeztet arra, hogy a VKF-en megszületett megállapodás szerint jövőre a minimálbér 3,6, a garantált bérminimum 3,5 százalékkal emelkedik, valamint az országos bérajánlás mértéke is ezzel megegyező. Az MSZSZ szerint a kormányzati döntés azt jelenti, hogy több mint 300 ezer közfoglalkoztatásban dolgozó béremelése nem éri el a 3,5 százalékos mértéket, amit a szakszervezeti szövetség felháborítónak tart. Az MSZSZ attól tart, hogy "az állami vállalatok bértárgyalásai kapcsán követendő kormányzati magatartást ez a döntés előrevetíti" - olvasható a közleményben. Az MSZSZ kifejti: a közfoglalkoztatási bér bevezetése rontotta a magyar bérhelyzetet. A "normál" bérű munkák kiszervezése, majd közmunkával történő felváltása miatt tömegek végeznek az alacsony összegű minimálbérnél kevesebbért munkát. A mostani döntés tovább növeli a különbséget a minimálbér és a közfoglalkoztatási bér között, ez a helyzet pedig elfogadhatatlan a munkavállalók számára. A Magyar Szakszervezeti Szövetség véleménye szerint a piaci viszonyok között a szabályok betartásával működő munkáltatók könnyen veszíthetnek azokkal szemben, akik állami segítséggel alacsony bér mellett közmunkásokat foglalkoztathatnak, és ezzel versenyelőnyre tesznek szert. Ezért kérik a VKF-ben lévő munkáltatói szövetségeket, hogy csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz, és még idén hívják össze a VKF rendkívüli ülését, és addig ne hirdessék ki a 2014. évi közfoglalkoztatási bért és közfoglalkoztatási garantált bért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.