Közélet

Olasz-magyar tisztelgés az I. világháború áldozatai előtt + FOTÓK

Olasz-magyar tisztelgés az I. világháború áldozatai előtt + FOTÓK

2013. november 3., vasárnap
Olasz-magyar tisztelgés az I. világháború áldozatai előtt + FOTÓK
kiallitas_koszoruzas02_gs

Olasz és Csongrád megyei tartalékos katonák rótták le tiszteletüket a Belvárosi temetőben az I. világháborús emlékműnél, míg a dómban szentmisét tartottak az áldozatokra emlékezve.

„Legyünk barátok békeidőben, hogy a bajban igazi bajtársak lehessünk” – ez a jelmondata a Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ), melynek Csongrád megyei szervezete olasz tartalékosokat invitált Szegedre, hogy közösen emlékezzenek az I. világháborúban elesettekre.

Palotai Jenő

nyugalmazott ezredes, a MATASZ megyei elnökétől megtudtuk, a tartalékos szövetségek között régóta élő kapcsolat van, az olaszok mostani látogatása is az együttműködést erősíti a Csongrád és Treviso megyeiek között. „Együttműködési szerződést fogunk kötni, melynek alapja a magyar és az olasz kapcsolatok továbbfejlesztése, a hadisírok gondozása, a háborús emlékek és emlékhelyek gondozása” – részletezte Palotai. Az Olasz Alpesiek Nemzeti Szövetsége Magyarországi Alpesi Csoportjának munkájáról megtudtuk, hadtörténeti együttműködéseik mellett a sportot és zenét is kiemelten kezelik.

Antonio Del Fabbro

elmondta, a most előkészített négyoldalú együttműködési megállapodás még szorosabbra fűzheti a százados szerint a két nép közötti kapcsolatot.

A MATASZ Csongrád megyei elnöke emlékeztetett, a szegedi 46. honvéd gyalogezred 2700 fővel vonult az Isonzó környéki hadműveleti területre. „Az Alföldhöz szokott katonák köves, sziklás területen szörnyű körülmények között harcoltak, a 2700 főből mindössze 439-et vontak ki a hadműveletekből, teljesen elvesztették harcképességüket” – hangsúlyozta Palotai Jenő. A Belvárosi temetőben a tartalékosok megtekintették az I. világháborús kegyeleti és hadi emlékkiállítást, melyet a csatatérkutatással és hagyományőrzéssel foglalkozó Meritum Egyesület rendezett, majd az I. világháborús emlékműnél koszorúkat helyeztek el. A megemlékezésen közreműködött az Olasz Alpesi Tartalékosok „Voci del Bosco”– „Az Erdő Hangjai” Kórusa és a Hódmezővásárhelyi Helyőrség katonazenekara. Este szentmisét tartottak az I. világháború áldozataiért a dómban, amit Kiss-Rigó László megyés püspök celebrált. A mise után a MATASZ harmonika klub és az Olasz Alpesi Tartalékos Kórus adott rövid műsort, majd a fogadalmi templom falán elhelyezett I. világháborús emléktáblát is megkoszorúzták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.