Közélet

Vízilabdások az okmányirodában, postások a kormányhivatalban + FOTÓK

Vízilabdások az okmányirodában, postások a kormányhivatalban + FOTÓK

2013. november 28., csütörtök
Vízilabdások az okmányirodában, postások a kormányhivatalban + FOTÓK
kh_nilt_nap05_gs

Portálunk élőben követte végig a Hivatalok Napját: az okmányirodában az A-HÍD Szeged vízipólósai álltak munkába, a Vasas Szent Péter utcában állásbörzét hirdettek, a nagycsaládosok pedig adományokat vehettek át csütörtök délután.

Medencéből az okmányirodába ment az A-HÍD Szeged

Különleges ügyintézőkbe futhattak bele mindazok, akik csütörtök délelőtt megfordultak a szegedi okmányirodában: néhány óráig az A-HÍD Szeged vízilabdásai fogadták az ügyfeleket. A műszak leadását követően a sportolók részt vettek azon az ünnepségen is, melyen a Fészek Nagycsaládosok Egyesületének gyűjtött adományokat nyújtották át a Kormányhivatal képviselői. A rendezvényen B. Nagy László kormánymegbízott köszöntötte az egyesület képviselőit, egyben köszönetet mondott munkatársainak is az adományokért, melyeket a novemberi hónap ideje alatt gyűjtöttek össze. A nyílt napon két szegedi iskola tanulói is totót tölthettek ki, melynek eredményét szintén az okmányirodában összegezték. Negyedikként az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola 8.C osztály végzett, harmadik helyen az Eötvös József Gimnázium 11.C osztályos tanulói végeztek, másodikok a Juhász Gyula iskola 8.B osztályosai lettek, í dobogó tetejére pedig a Eötvös József Gimnázium 11.B-s diákjai állhattak fel.

Segítő kéz a felvételizőknek a Kormányablakból

Segítő kezet nyújtanak a felvételiző középiskolásoknak a Kormányablak munkatársai. Mezeyné Harangozó Ildikó ügyfélszolgálati osztályvezető szerint az interneten felnőtt, most 18-19 éves korosztály még mindig bizonytalanul kezeli az elektronikus ügyintézést. A Kormányablak munkatársai tanácsokkal látják el őket, hogy a webes felületen eligazodjanak: regisztrálnak, ismertetik az ügyfélkapuval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is. Délelőtt joghallgatók is felkeresték a Kormányablakot, akik bepillanthattak a hivatal mindennapjaiba, megismerhették szerkezetét és az egyablakos ügyintézés sajátosságait. A dolgozók tájékoztatták őket az ösztöndíjprogramról, amely gyakornoki lehetőséget biztosít számukra.

800 megváltozott munkaképességűnek lett állása

A délelőtt folyamán a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv a Vasas Szent Péter utcai épületében tartott állásbörzét, ahol a munkavállalói és a munkáltatói oldal is képviseltette magát. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában a közelmúltban kiemelkedő eredménnyel zárt a szervezet. Bényi Kriszta igazgatótól megtudtuk, hogy 800 embert sikerült ebből a csoportból munkához juttatniuk alig több mint egy év alatt, ez pedig kiemelkedő eredménynek számít a megyék között. „Március óta kerestem már munkát, de nem sikerült álláshoz jutnom végül a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv közreműködésével november 7-én állhattam munkába mint ügyintéző” - mondta el portálunknak László Tímea, akinek a fél éves foglalkoztatási periódusa után is szívesen képzelné el a jövőjét ezen a területen.

A megváltozott munkaképességű polgárok közül a vak emberek mindennapjainak egyik társát is bemutatták a jelenlévőknek. A terápiás kutyák közül a vakvezető ebekről megtudhattuk, hogy születésüktől kezdve elindul a kiképzésük és egész életükben követik, végigkísérik a kiképzők a kutyát. Egy négylábúnak így 1,8 millió forintba kerül a kiképzése. A Vasas Szent Péter utcai rendelő első emeletén a Klúg Péter iskola tanoncai mutattak be jelölő, pantomim előadást.

Folytatódik az Első munkahely garancia program

A fiatal pályakezdők elhelyezkedését elsősorban az Első munkahely garancia program hivatott segíteni - tudtuk meg a Munkaügyi Központ standjánál. A 25 év alatti, regisztrált álláskeresők bér és szociális adóterheinek 100%-át finanszírozták négy hónapon át 2012-ben. Ez az idei évre tovább bővült: az időtartam fél évre növekedett, amely mellé további 3 hónapos továbbfoglalkoztatást kellett vállalni a munkáltatónak, így összességében 9 hónapig biztosíthatták a pályakezdők munkahelyének stabilitását. Az idei évben 146 főnek sikerült a programban helyet biztosítani. A program év végén lejár, de az már biztos, hogy a jövő évben is folytatódni fog, a forrást már elkülönítették rá - tudtuk meg.

Földből nőnek ki a hangszerek Fajszon

Fennállásának 125. évfordulóját ünnepli a megyei állategészségügy, melynek kapcsán kiállítást és előadássorozatot szervezett az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Vasas Szent Péter utcában. A főként tejágazatra fókuszáló szakmai fórumra határon túli vendégeket is invitált a Kormányhivatal: a Maros-Romániai Magyar Gazdák Egyesületének 25 képviselője tette tiszteletét a rendezvényen. A Marosvásárhelyről érkezett szervezet egész Erdélyben működik, tagjai a mezőgazdászok, állattenyésztők és paprikatermesztők alkotta gazdakörökből áll össze. „Szegeddel, illetve Csongrád megyével már nagyon régóta szoros kapcsolatot tartunk. 1996-ban vettük fel a kapcsolatot a Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő vezetőjével, Somogyi Györggyel, akivel a paprikatermesztés mellett több, a mezőgazdaságot érintő kérdéskört is taglaltunk, illetve szóba kerültek az Európai Uniós csatlakozás után a romániai gazdákra váró kihívások is” - nyilatkozta portálunknak Csomós Attila, az egyesület elnöke. A kapcsolatot azóta is tartják a Csongrád megyei termelőkkel, akikkel célul tűzték ki, hogy a Kárpát-medence gazdáinak összefogását, együttműködését szorgalmazzák. Ennek szellemében szerdán Fajszon járt a képviselet, ahol egy biotermeléssel- és feldolgozással foglalkozó kft. telephelyén hangszerfa-parkot létesítettek. Ehhez 28 fajtából 150 facsemetét hoztak magukkal Marosvásárhelyről, ezek mindegyike egy hangszer alapanyagául szolgálhat a későbbiekben. A nyílt nap alkalmából előadásokon vesznek részt, meglátogatnak egy tejtermelőt és egy tejfeldolgozót is Vásárhely környékén. A legrégebbi „közös pont”, a fűszerpaprika kapcsán egy konferenciára is ellátogatnak az alsóvárosi ferencesekhez, amely a szegedi gyökerekkel bíró fűszer múltját, jelenjét és jövőjét mutatja be. „Az itt működő rendszerhez hasonló átszervezések még csak most kezdődtek meg Romániában, nálunk a helyi igazgatóságok a megyei tanács alá kerülnek majd. Jó példát mutathat számunkra a Kormányhivatal működése” - mondta Csomós Attila.

Postaszolgálatot üzemeltet a kormányhivatal

Tizenhét szakigazgatási szerv és közel másfél ezer dolgozó napi odaadó munkája révén működhet jelenlegi formájában a Csongrád Megyei Kormányhivatal - hangsúlyozta a rendezvény megnyitóján B. Nagy László. Az országosan meghirdetett nyílt nap célja a kormánymegbízott szerint az, hogy az elmúlt három év átalakításaival közelebbről megismerkedhessenek az érdeklődők. Egyfajta összegzést is jelent a rendezvény az itt dolgozók számára az eddigi évek helyes irányvonaláról, valamint a rájuk váró további feladatokról. "A versenyszférához hasonlóan itt is megvalósult a központosított ügyintézés, amely a lehető legegyszerűbb útvonalon vezeti ki az ügyfeleket a bürokrácia útvesztőjéből. A jó állam koncepciója is az államigazgatás emberbarátabbá tételére épül" - hangsúlyozta a kormánymegbízott. Az átalakítások még nem értek véget: további ügyfélkörök bevonásával és ésszerűsítéssel dolgoznak azon, hogy a legkényelmesebb ügyintézést biztosíthassák az adózók számára. Az átalakítások, összevonások nem csak egyszerűbb ügyintézést, de jelentős megtakarítást is eredményeztek - emelte ki B. Nagy László. Országos szinten 1 milliárd 150 millió forinttal kevesebbe kerül az újonnan kialakított rendszer, a Csongrád Megyei Kormányhivatal pedig 70 milliós megtakarítást könyvelhetett el. Innovatív újításokkal is törekednek a modernizációra: idén legjelentősebb újításuk az önálló postaszolgálat kialakítása, mely után egy húszfős csapat gondoskodik a levelek kézbesítéséről. A május óta kialakított rendszerrel idáig 21 millió forintot takarítottak meg.

Korábban írtuk:

A nyílt nap során bepillanthatunk a kormányhivatal és szakigazgatási szervei működésének mindennapjaiba, számos program és kitelepülés hozza közelebb az intézményt látogatóihoz. A CSMKH-EXPO a megyeházán lehetőséget biztosít arra, hogy mind a 17 szakigazgatási szerv életébe bepillantást kapjunk, lesz állásbörze megváltozott munkaképességűeknek, fogyasztóvédelmi tájékoztatás vállalkozóknak a karácsonyi ellenőrzésekről és a „Látni és látszani!” akció keretében ellenőrzik a gépkocsik világítását is. Ez alkalommal az ügyintézés sem a megszokott keretek között zajlik majd, hiszen az A-HÍD Szeged olimpiai és világbajnok vízilabdásaival is találkozhatunk az íróasztal túloldalán! A programokról részletesen alábbi cikkünkben olvashat! A SZEGEDma.hu egész nap élő bejelentkezésekkel tudósít a helyszínről - tartson velünk, járjuk be a kormányhivatalt közösen!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.