Közélet

Harmincszázalékos női kvótát javasol az Együtt-PM

Harmincszázalékos női kvótát javasol az Együtt-PM

2013. november 10., vasárnap
Harmincszázalékos női kvótát javasol az Együtt-PM

Az Együtt-PM a nők társadalmi jelenlétének erősítéséért 30 százalékos női kvótát kíván bevezetni a jövőben az Országgyűlésben - mondta Szelényi Zsuzsanna a párt vasárnapi, Budapesten megtartott sajtótájékoztatóján.

Ennek érdekében, egy erre a célra létrehozott honlapon nyilatkoztatni kívánják a 2014-es választás valamennyi jelöltjét arról, hogy mi a véleménye a női kvótáról, majd az eredményeket nyilvánosságra hozzák - közölte a párt elnökségének tagja. Mindennek alapján a következő Országgyűlés feladatául jelölnék ki a női kvóta bevezetését - tette hozzá a politikus.

Szelényi Zsuzsanna

elmondta: Magyarországon a népesség felét kitevő nők aránya a politikában mindössze 9 százalék és a vállalatvezetők között is csupán 5 százaléknyi a nő. Ez is okozza, hogy a nemzetközi felmérések szerint, a nők esélyegyenlőségét tekintve Magyarország csupán a 87. helyen áll az országok rangsorában. Szelényi Zsuzsanna szerint a nemzetközi tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy hatékonyabban, kevesebb korrupcióval működnek azok a szervezetek, amelyek vezetését legalább egyharmadnyi arányban nők látják el. Hozzátette, nem hívei ugyan az adminisztratív eszközöknek, ám mégis szükségesnek tartják a kvóta bevezetését, mert az Országgyűlésben ezen a területen az elmúlt 20 évben nemhogy javult, hanem folyamatosan romlott a helyzet.

Szabó Tímea

, az Együtt-PM társelnöke azt hangsúlyozta: nem azért kell több nő a közéletbe, hogy ők jobban érezzék magukat, hanem azért, hogy javuljon a társadalom általános közérzete. Szerinte, ha a nők egyaránt ki tudják teljesíteni az életüket a munka és a gyermeknevelés területén, akkor ez jótékonyan fog hatni a gyermekvállalásra, vagyis az ország demográfiai folyamataira is. Éppen ennek érdekében fogalmazott meg programot az Együtt-PM a női esélyegyenlőség javítására, amelyet a következő napokban mutatnak be. Ebben egyebek között javaslatokat tesznek a gyermekvállalás támogatásának növelésére, a kisgyerekes anyák munkába állásának segítésére, a családon belüli erőszak, az abortuszok, a prostitúció visszaszorítására. A többi között, a GYES és a GYED ideje alatt a nők ingyen vehetnének részt a felsőoktatásban, illetve a családtámogatásokat a jövőben az infláció és a gazdasági növekedés tükrében automatikusan emelnék. Továbbá jelentősen bővítenék a bölcsődei és óvodai férőhelyeket. Szükségesnek tartják, hogy a nőt a szülés előtt foglalkoztató munkaadónak legyen részmunkaidős foglalkoztatási kötelezettsége abban az esetben, ha a kisgyermekes anya vissza akar menni dolgozni, illetve újra törvényjavaslatot nyújtottak be annak érdekében, hogy a családon belüli erőszak esete ne magán, hanem közvádas legyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.