Közélet

Emlőrákszűrést rendeznek Bakson

Emlőrákszűrést rendeznek Bakson

2013. november 5., kedd
Emlőrákszűrést rendeznek Bakson

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve évek óta kiemelt prevenciós tevékenységet folytat a daganatos megbetegedések megelőzése érdekében. A most esedékes világnaphoz kapcsolódóan Baks Község Önkormányzatával közösen végez szűrési programot holnap, november 6-án. A községből 95 főnek adtak át behívólevelet, a megkeresettek közel egyharmada roma származású. A szegedi Emlőszűrő Központba szervezetten, mikrobusszal és személygépkocsival ingyenesen szállítja a nőket az önkormányzat, a mammográfiai vizsgálatra.

A nemzetközi rákellenes világnaphoz kapcsolódó szervezett emlőszűrést a baksi önkormányzat kiemelten fontosnak találta: a részvételi arány növelése érdekében a hivatalokban, kereskedelmi egységekben, buszmegállókban plakátokon hirdették, sőt az iskola tanulóin keresztül is felhívták a szülők figyelmét a szervezett vizsgálatra. A TÁMOP 5.3.6. „A jövőnek dolgozunk” komplex életminőség és telepfejlesztési projektben dolgozó szociális munkások további tájékoztatást adtak és az utazással kapcsolatos szervezést is végezték. Holnapi rendezvényt a Szegedi Emlőszűrő Központ is támogatja: egész napon át biztosítja személyi állományát és berendezéseit a vizsgálatok elvégzéséhez. A szűrés az emlők tapintásos vizsgálatából, és a digitalizált mammográf készülékkel történő átvilágításából áll. Az emlőrák időbeni felismerésének egyik fontos pillére a szűrővizsgálat. Hazánkban 2002 óta szervezett formában van lehetőség az ingyenes népegészségügyi emlőszűrő vizsgálatra. A szervezett emlőszűrésre mindazon Magyarországon élő, a 45-65 éves korcsoportba tartozó nő jogosult, aki TAJ-kártyával rendelkezik és 2 éven belül nem vett részt mammográfiai vizsgálaton. Csongrád megyében 4 emlőszűrő központ található (Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Makó). Köztudott, hogy a rákos megbetegedések közel 40%-a megelőzhető lenne egyszerű, mindennapos egészségmagatartási szabályok ismeretével és betartásával. A rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a minimalizált alkoholfogyasztás, a dohányzás kerülése mind-mind csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Ennek ellenére évente világszerte 12 millió új rákos esetet diagnosztizálnak, és 7,6 millióan vesztik életüket a rák miatt. Magyarországon a haláloki statisztika 2. helyén a daganatos megbetegedések állnak. Ezen belül a nők körében igen „előkelő” helyen van az emlőrák. 2012-ben 2096 nőt vesztettünk el hazánkban e betegség miatt. Ugyanebben az évben Csongrád megyében 347 nőnél és 2 férfinél észleltek új rosszindulatú emlődaganatot. A rendezvénnyel a népegészségügyi szűrés fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a szakigazgatási szerv, illetve a baksi lakosok emlőszűrési részvételi arányát szeretnénk emelni. A szervezők hangsúlyozni szeretnék, hogy a rákos elváltozások időbeni felismerése által a rákos betegségek miatti halálozások megelőzhetőek, illetve csökkenthetőek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.