Közélet

Emlőrákszűrésre utaztak Szegedre a baksi asszonyok

Emlőrákszűrésre utaztak Szegedre a baksi asszonyok

2013. november 7., csütörtök
Emlőrákszűrésre utaztak Szegedre a baksi asszonyok
emlorakszures01_gs

Baksról 95 nő kapott meghívót Szegedre a Kormányhivatal és a település önkormányzatának összefogásában, egyharmaduk roma származású.

A Nemzetközi Rákellenes Világnapot november 7-én tartják, melyhez kapcsolódóan egy uniós pályázat segítségével szerveztek emlőrákszűrést Szegeden szerdán. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a világnaphoz kapcsolódóan Baks Község Önkormányzatával közösen szervezte a programot. A községből 95 főnek adtak át behívólevelet, a megkeresettek közel egyharmada roma származású. A szegedi Emlőszűrő Központba szervezetten, mikrobusszal és személygépkocsival ingyenesen szállította a nőket az önkormányzat, a mammográfiai vizsgálatra. A nemzetközi rákellenes világnaphoz kapcsolódó szervezett emlőszűrést a baksi önkormányzat kiemelten fontosnak találta: a részvételi arány növelése érdekében a hivatalokban, kereskedelmi egységekben, buszmegállókban plakátokon hirdették, sőt az iskola tanulóin keresztül is felhívták a szülők figyelmét a szervezett vizsgálatra. A szűrés az emlők tapintásos vizsgálatából, és a digitalizált mammográf készülékkel történő 4 alapfelvétel elkészítéséből áll. Az emlőrák időbeni felismerésének egyik fontos pillére a szűrővizsgálat. Hazánkban 2002 óta szervezett formában van lehetőség az ingyenes népegészségügyi emlőszűrő vizsgálatra. A szervezett emlőszűrésre mindazon Magyarországon élő, a 45-65 éves korcsoportba tartozó nő jogosult, aki TAJ-kártyával rendelkezik és 2 éven belül nem vett részt mammográfiai vizsgálaton. Csongrád megyében 4 emlőszűrő központ található (Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Makó).

emlorakszures03_gs

"Tavaly Csongrád megye vonatkozásában a népegészségügyi emlőszűrésre hívottak 58,7 százaléka jelent meg, a baksiaknál ez a szám 41 százalék volt. Előzetes felmérések alapján úgy gondoljuk, hogy a baksi Mária-telepi roma szegregátumból meghívottak részvételét is segítjük a mostani szervezett szűréssel" – mondta el portálunknak

Gera Katalin

megyei tisztiorvos. A rákos megbetegedések közel 40%-a egyébként megelőzhető lenne egyszerű, mindennapos egészségmagatartási szabályok ismeretével és betartásával. A rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a minimalizált alkoholfogyasztás, a dohányzás kerülése mind-mind csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Ennek ellenére évente világszerte 12 millió új rákos esetet diagnosztizálnak, és 7,6 millióan vesztik életüket a rák miatt. Magyarországon a haláloki statisztika 2. helyén a daganatos megbetegedések állnak. Ezen belül a nők körében igen „előkelő” helyen van az emlőrák. 2012-ben 2096 nőt vesztettünk el hazánkban e betegség miatt. Ugyanebben az évben Csongrád megyében 347 nőnél és 2 férfinél észleltek új rosszindulatú emlődaganatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.