Közélet

Csütörtökön Csongrád megyébe látogat Japán magyarországi nagykövete

Csütörtökön Csongrád megyébe látogat Japán magyarországi nagykövete

2013. november 5., kedd
Csütörtökön Csongrád megyébe látogat Japán magyarországi nagykövete

A Feszty-körkép megtekintésével kezdi Csongrád megyei programját, majd munkaebéden folytat megbeszélést B. Nagy László kormánymegbízottal és a szegedi egyetem vezetőivel Yamamoto Tadamicsi, Japán magyarországi nagykövete. A diplomata november 7-én, csütörtökön egész napját a megyében tölti. Látogatásának célja elsősorban a kapcsolatok erősítése, de kiemelt jelentőséget kap amiatt, hogy a miniszterelnök a hó végén hivatalos látogatásra utazik a távol-keleti országba.

November 1-jén jelentették be a hírt, hogy

Orbán Viktor

kormányfő a hónap végén hivatalos látogatásra utazik Japánba. A miniszterelnök november 21. és 23. közötti útja során találkozik

Abe Sinzó

miniszterelnökkel, és várhatóan kifejezik azt a szándékukat, hogy legyen szorosabb a két ország gazdasági együttműködése. Ezért is kap kiemelt jelentőséget a japán nagykövet Csongrád megyei látogatása.

Yamamoto Tadamicsi

Ópusztaszeren kezdi programját délelőtt 11 órakor, ahol a kormánymegbízott és

Kertész Péter

igazgató társaságában megtekinti

Feszty Árpád

„A Magyarok bejövetele” című monumentális alkotását, majd egy rövid kirándulást tesz a parkban. Déltől

B. Nagy László

meghívására munkaebéden vesz részt, ahol találkozik és megbeszélést folytat az egyetem vezetőivel is. A programja délután Szegeden, a polgármesteri hivatalban folytatódik, 3 órától pedig az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar diákjainak tart előadást angol nyelven Diplomácia címmel, az épület tanácstermében (Boldogasszony sgt 6.). Japán és Magyarország kapcsolata, ahogyan a nagykövet látja: „Japán és Magyarország régóta szoros baráti kapcsolatokat ápol. A diplomáciai kapcsolatok 1869-ig nyúlnak vissza, azóta is alapjaiban véve változatlan módon kedvezően alakulnak a két ország közötti kapcsolatok. Japán számára Magyarország fontos baráti ország. Különösen az utóbbi időben szorossá váltak a gazdasági kapcsolatok, a japán cégek magyarországi megtelepedése is feltűnően megnőtt, így Japán fontos partnere a magyar gazdaságnak. A magyar kormány is nagy jelentőséget tulajdonít Japán gazdasági szerepének. Emellett a magyar kormány határozottan támogatja Japánnak az Európai Unióval való gazdasági kapcsolatainak szorosabbra fűzését, a Japán és az EU közötti gazdasági kooperációs megállapodással (EPA) szemben is támogatólagos magatartást tanúsít. Az utóbbi években a kétoldalú kapcsolatok fejlődése mellett Magyarország Lengyelországgal, Csehországgal és Szlovákiával közösen létrehozta a V4 országokat (a Visegrádi Együttműködés 4 tagországát jelenti), és a Japánt is magában értendő, régión kívüli országokkal is szorgalmazza az együttműködést. Mindannyian reméljük, hogy jövő év nyarától kezdődően Magyarország a V4 országok soros elnökeként elősegíti a Visegrádi Csoport és Japán kapcsolatainak megerősödését. Magyarországra érkezésemet követően nyomban az volt a legnagyobb meglepetés számomra, hogy a magyarok milyen élénk érdeklődést mutatnak – beleértve a japán nyelvet is – a japán kultúra iránt. Ez a fajta érdeklődés erősíti az emberek egymáshoz való kötődéseit. Az emberek közötti kapcsolatok szolgálnak alapul az országok közötti barátság építéséhez. Arra szeretnék törekedni, hogy az emberi kapcsolatok oldaláról tovább mélyítsem és kiteljesítsem ezt a barátságot. Szándékom, hogy a magyarországi Japán Nagykövetség mind a politikai, mind a gazdasági téren lévő kapcsolatok előmozdításán felül a magyarországi japán állampolgárok és japán vállalatok számára is hasznos segítséget nyújtson” - írta Yamamoto Tadamicsi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.