Közélet

Morvai Krisztina Szegeden: '56 nem történelem! + FOTÓK

Morvai Krisztina Szegeden: '56 nem történelem! + FOTÓK

2013. október 22., kedd
Morvai Krisztina Szegeden: '56 nem történelem! + FOTÓK
jobbik_kampannyito01_gs

Demonstrációval egybekötött kampánynyitót hirdetett a Jobbik szegedi szervezete kedd délután a Széchenyi térre. A rendezvény díszvendége Morvai Krisztina volt, aki beszédében hangsúlyozta: az 1956-oshoz hasonló, példás összefogás szükséges a valódi rendszerváltáshoz.

“Kimentek a tankok, bejöttek a bankok” mottóval indította meg a Jobbik kampányát a 2014-es választásokra kedd délután. A Széchenyi téri Magyar Államkincstár szomszédságában tartott kampánynyitót Kormánykárosultak Nagygyűlése címmel egy demonstrációval kötötték össze, melyen a felszólalók az 1956-os forradalmi időszak, és a mai magyar helyzet között vontak párhuzamot. A rendezvény fő szónoka az Európai Parlament képviselője,

Morvai Krisztina

volt.

Valódi rendszerváltás kell

Le kell váltani az elmúlt 24 évet, hogy végre valódi rendszerváltás történhessen - hangsúlyozta beszédében

Rácz Tibor

. A párt szegedi szervezetének alelnöke szerint 1956 példája kell, hogy előttünk lebegjen, hiszen újra összefogásra van szükség, a Szovjetunió után egy másik unió ellen. "Már megéltük, hogy hetven éves embereket lakoltatnak ki a házaikból, hogy megszűntek a munkahelyek és a főváros után London lett a legnagyobb magyar lakta város. Itt az ideje, hogy megéljünk egy valódi rendszerváltást is, de ez csak azután következhet be, hogy a volt KISZ-es vezetők és kommunista párttagok végleg távoznak a közéletből" - hangsúlyozta Rácz Tibor.

Tóth Péter

, a Jobbik megyei elnöke hangsúlyozta: október 23. tüzét itt Szegeden gyújtották a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének megalakításával és a forradalmi gondolatok írásba foglalásával. Ezért fontos, hogy a szegediek kitartsanak az akkori eszmék mellett, és véghezvigyék mindazt, aminek '56-ban nem sikerült kivirágoznia. Elfogadhatatlan a politikus szerint, hogy a szegedi vízszolgáltató 49%-a is francia érdekeltségben van, ami ráadásul az országos helyzetet is jól tükrözi. "Harminchárom évnyi sötétség után egy szikra villant '89-ben, de gyorsan ki is aludt - hitegették, hogy rendszerváltás történt, de csak a bankrendszer uralma következett el. Egy felelős állam megvédi állampolgárait, nem hagyja lecsúszni, a végletekig eladósodni őket, ilyen államért küzd a Jobbik is" - emelte ki a párt megyei elnöke.

"'56 nem történelem, hiszen itt van most is közöttünk, itt van mindannyiunk szívében" - hangsúlyozta beszédében Morvai Krisztina. Mint mondta, a forradalom során kártyavárként összeomló, elnyomó rendszerre példás gyorsasággal kezdtek szervezni egy működő, igazságos társadalmat, míg azt földbe nem tiporták a hazánkba masírozó szovjet bakancsok. Ugyanilyen összefogásra van szükség most is, amikor a magyarság hasonlóan szorongatott helyzetbe került. "A hajdani kommunistáknak a hajuk szála sem görbült rendszerváltást követően, a mai napig békességben élnek az emberektől elrabolt vagyonukkal, rózsadombi luxusházaikban. Ez a türelmes, méltóságteljes nép 2006-ban azonban megmutatta: azért mindent ők sem tűrnek el" - emelte ki Morvai Krisztina. Az általa "Egyesült Szemkilövőkként" összefoglalt baloldalnak a képviselő szerint vissza kell vonulnia a politikai palettáról ahhoz, hogy a magyarok által évtizedek óta hiába várt rendszerváltás végre bekövetkezhessen. A közel száz egybegyűlt között a Demokratikus Koalíció szegedi szervezetének néhány aktivistája is feltűnt, hogy csendben demonstráljanak a radikális párt ellen. Az aktivisták egy uniós zászlót is át kívántak nyújtani a képviselőnek, azzal az üzenettel, hogy a képviselő az EU pénzén agitál az EU ellen, Morvai Krisztina azonban nem vette át azt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.