Közélet

Okos falu lett Maroslele

Okos falu lett Maroslele

2013. szeptember 3., kedd
Okos falu lett Maroslele
okos_falu_vodafone

Harminc táblagépeket adományoztak és négy hónapos internetes képzést indítottak Maroslelén, az augusztus 30-án startolt Vodafone Okos Falu 2013 program keretén belül.

Mit jelenthet egy falu életében a mobilinternet, hogy változtathatja meg a mindennapokat, az oktatást, tanulást, a szabadidő eltöltését, ha egy kistelepülés megismeri a mobilinternetet és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat, technológiákat? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a Vodafone, a Délmagyarország/Délvilág Csongrád megyei napilap és Maroslele önkormányzata által a Csongrád megyei településen augusztus 30-án elindított Vodafone Okos Falu 2013 program, amely „Az én Maroslelém – a palatáblától a táblagépig” iskolai és felnőttoktatási sorozattal vette kezdetét. Az Okos Falu program elindulását

Martonosi György

, Maroslele polgármestere,

Marchhart Pál

, a Vodafone vezérigazgató-helyettese és

R. Tóth Gábor

, a Délmagyarország/Délvilág főszerkesztője közösen jelentette be Maroslelén, a helyi oktatás 180. évfordulóját ünneplő 2013/14-es tanévnyitó ünnepélyen. A kezdeményezés lényege, hogy a településen szélessávú mobilinternet segítségével segítsék az ott élő embereket webes ügyintézésükben és a netes szolgáltatások elérésében. Az előadásokon - melynek célja a tudatos internethasználatra nevelés - a világháló biztonságos használatát és a közösségi oldalak szerepét is taglalják, emellett táblagépek adományozásával is szorgalmazzák a település webhasználatának fellendülését. Maroslele az Alföld délkeleti részén, a Tisza és a Maros között helyezkedik el, Csongrád megyében. Több mint kétezren lakják, 2011 óta a települést lehajtó köti össze az M43-as autópályával. A település iskolájában nagyjából 170 gyermek tanul. Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese elmondta: ”A Maroslele Okos Falu program szervesen illeszkedik azon hazai és nemzetközi törekvésekhez, amelyek azt célozzák, hogy minél többen ismerjék meg és vegyék használatba a korszerű széles sávú szolgáltatásokat. A Vodafone ezzel a programmal szeretné demonstrálni, hogy az ország 97,4 százalékán elérhető nagy sebességű mobilinternet-hálózat képes az életkörülmények megváltoztatására, és akár egy olyan kis település számára, mint Maroslele, új lehetőségek teremtésére.” Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ehhez nem elég önmagában a lefedettség, hanem az is fontos, hogy a helyben lakók, a felhasználók ismerjék a lehetőségeket, és tudjanak is azokkal élni. A Vodafone a 2012-ben befejezett hálózatmodernizációval hozta létre a Legek hálózatát, amellyel az ország 97,4 százalékán vált elérhetővé a Vodafone nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő minőségű szolgáltatása és villámgyors mobilinternete. A Legek hálózata a fővárost és a nagyvárosokat is beleértve 2432 településen tette elérhetővé a nagy sebességű mobil adatátvitelt, ahol korábban nem volt ilyen lefedettség, de számos esetben megfelelő vezetékes infrastruktúra sem állt rendelkezésre. A Vodafone a ezzel a beruházással vidéken közel 1,2 millió olyan emberhez juttatta el a széles sávú mobil internetet, akik semmilyen módon nem férhettek addig a világhálóhoz összekapcsolva őket a modern gazdaság egyik legfontosabb alappillérével.

vodafone2

Martonosi György, Maroslele polgármestere örömmel üdvözölte a kezdeményezést: „ A Maroslele Okos Falu program nagymértékben hozzájárulhat Maroslele fejlődéséhez, egyben a korszerű ismeretek megszerzésével helyzetbe hozza a települést és annak lakóit” - hangsúlyozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.