Közélet

2700 munkahely várja az álláskeresőket megyénkben + FOTÓK

2700 munkahely várja az álláskeresőket megyénkben + FOTÓK

2013. szeptember 27., péntek
2700 munkahely várja az álláskeresőket megyénkben + FOTÓK
SZS20130927_allasborze_011

Hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedését segítő állásbörzét nyitottak meg Szegeden a munkaügyi központban. A rendezvényen B. Nagy László kormánymegbízott hangsúlyozta: a kormány munkahelyteremtő törekvéseit Csongrád megyében is siker koronázta, július óta is 2,3%-kal kevesebb az álláskereső.

A munkáltatókat és munkavállalókat összehozó börzét nyitottak meg péntek délelőtt a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Szeged Járási Központjában. Az egész napos rendezvényt a TÁMOP 1.1.2 „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)” program félidejében rendezték meg - az időpont szándékos, hiszen a frissen lediplomázott, pályakezdő fiatalok nagyrészt szeptemberben keresik fel a hivatalt. Mellettük az 50 év felettieket, GYES-ről, GYED-ről, ápolásból visszatérőket és a tartós munkanélkülieket is várták, akik számára személyre szabott tanácsadással, önéletrajz-sablonokkal segítették a munkába állást.

Európa élvonalában a versenyszféra bővítése

"A kormány politikájának sarokköve a munkahelyteremtés, melynek eredményeképpen jól láthatóan csökkent a munkanélküliek száma: 2010 óta 154 ezerrel dolgoznak többen" - mondta a megnyitón

B. Nagy László

. A kormánymegbízott külön kiemelte, hogy 70-90 ezres növekedést mutattak ki a versenyszférában, ezt nagyon kevés európai állam mondhatja el magáról, Magyarország mellett Ausztria, Németország, Málta és Luxembourg tud csak hasonló eredményeket felmutatni. Csongrád megyében az augusztusi munkaerő-piaci helyzetkép szerint 19 ezer fő alá esett a nyilvántartott álláskeresők száma: 18.874 fő volt, ami 451 fővel, 2,3%-kal kevesebb, mint 2013. július végén. "Az ilyen állásbörzék is lehetőséget biztosítanak arra, hogy a munkáltatók és a munkavállalók egymásra találjanak, és mindkét fél tájékozódhasson a lehetőségekről. Megyénkben közel 2700 üres munkahely várja az álláskeresők jelentkezését" - emelte ki B. Nagy László.

A TÁMOP keretből megvalósuló Csongrád megyei program időszakában (2011. október 1. és 2015. április 30. között) támogatásra felhasználható forrás összege közel 3,9 milliárd forint, amelyből több mint 5000 fő foglalkoztatásához illetve továbbképzéséhez nyílt lehetőség támogatást nyújtani. A közeljövőben további 920 fő képzését tervezik, jelentős részük számára tartós, stabil munkahelyet teremtve. Kiemelt prioritás a roma származású álláskeresők programba vonása, a jelenlegi programban lévő 351 érintett származású álláskeresőt roma referensek segítik. Bodó Imre, a szegedi járási hivatal vezetője szerint a magyar emberek és az Európai Unió közös érdeke az erős és jól működő magyar gazdaság. "Az a tendencia, melyet a polgári kormány követ 2010 óta, kézzelfogható eredményeket produkált. A Fidesz-KDNP szerint a gazdaság talpra állításához hosszú távon biztos megélhetést nyújtó, sikeres hazai kis- és középvállalkozások járulnak hozzá. A magyar ember szorgalma és szakértelme mindig is megállta a helyét Európában, nem véletlenül centralizálódott hazánkban a kontinens autógyártásának jelentős része" – érvelt a járási hivatalvezető. Mint mondta, az elmúlt 25 a munka megbecsülésén hagyott sötét foltokat, az irány azonban jó, kitartó munkával országunk versenyképessége ismét az élvonalba kerülhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.