Közélet

Rekordszámú előadó és résztvevő a jubileumi biblikus konferencián + FOTÓK

Rekordszámú előadó és résztvevő a jubileumi biblikus konferencián + FOTÓK

2013. augusztus 23., péntek
Rekordszámú előadó és résztvevő a jubileumi biblikus konferencián + FOTÓK
biblikus_konferencia01_gs

A szegények és gazdagok helyzetét vizsgálja a bibliai szövegekben és az ókeresztény irodalomban a 25. Nemzetközi Biblikus Konferencia, melynek keretében átadták a Gnilka-díjakat is.

Az anyagi javak emberi joga,

Jézus

életének és működésének gazdasági háttere, az első keresztények élete,

Pál

apostol gazdasággal kapcsolatos tanítása is szóba kerülnek 25. Nemzetközi Biblikus Konferencia előadásaiban, melyet a Biblia és a gazdaság – szegények és gazdagok a bibliai szövegekben címmel hirdettek meg. A vallásközi párbeszédet is erősítő egyedülálló rendezvény idén ismét szolgálja a vallásközi párbeszédet is, hiszen zsidó és muzulmán kutatók is gazdagítják előadásaikkal a konferenciát. Nem csak a gazdasági világválság miatt tűzték ki a konferencia témájának a Biblia és a gazdaság kapcsolatát – tudtuk meg

Benyik Györgytől

. Elmondta, nagyon sokan csak az eszmék fejlődésének a tükrében vizsgálták a bibliai szövegeket, azt viszont kevesen kutatták, hogy egy-egy szöveg milyen struktúrájú társadalomban milyen közegnek íródott eredetileg. „Ez azért érdekes, mert ha az üzenetet megkapó társadalomnak a szerkezetét megismerjük, akkor jobban fogjuk ismerni az adott üzenet eredeti mondandóját. A régebbi üzenetek ilyen vizsgálata társadalmi okokat is feltár” – magyarázta.

Kevesek előtt ismert, hogy az újszövetségben Jézus követői és az ókeresztény egyház az első kapitalista gazdaság, a római birodalom profithajhász gyakorlata által termelt város szegényeit karolta fel, és a segélyezést szent Pál a zsidók és pogány közösségek között is megteremtette. A profitszerzés és a kalmárkodás ellen szervezkedő keresztények nagy tiszteletet vívtak ki, a hit tehát nem csak közös gondolkodást, hanem egy élhetőbb és emberségesebb gazdasági közösség létrehozásán munkálkodott. Közel kétszáz résztvevője van az idei, jubileumi konferenciának a korábbi évek százhúsz körüli létszámához képest. Az előadók száma is a duplájára bővült, idén negyvenkét előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. „Egy együttműködési nyilatkozatot is aláírtunk közel húsz egyetem előadójával, akik a következő években is támogatni kívánják a konferenciát. Abban is segítenek, hogy a konferencia nemzetközi híre nőjön” – mondta el Benyik György. A Nemzetközi Biblikus Konferencia mára Kelet-Európa legnagyobb ilyen típusú rendezvényévé vált. Ehhez hosszú évek munkájára volt szükség, hiszen le kellett küzdeni a nyelvi akadályokat is. „Esetenként még a magyar-magyar párbeszédet is segíteni kell, hiszen például Ukrajnában is másként a magyarok a Bibliáról, mint mi” – jegyezte meg a főszervező. Benyik György beszámolt arról is, a konferencia a fiatal kutatókat is vonzza és a résztvevők között növendékek, doktoranduszok is vannak. A kortárs újszövetség-kutatás egyik legnagyobb hatású tudósáról, a Pápai Biblikus Bizottság tagjáról, Joachim Gnilkáról elnevezett díjat idén is átadták a konferencia keretében. „Azokat szoktuk díjazni, akiknek a hazai és a külföldi tevékenysége kimagasló. Idén Jutta Hausmann vehette át a díjat. Ő a bajor evangélikus egyházból jött Magyarországra. Megtanulta a nyelvünket is, és nagyon sokat tett a hazai és a külföldi egyetemek együttműködéséért. A másik díjazott Peres Imre professzor, aki a Szlovák Tudományos Akadémia tagja is. Érdekessége, hogy magyarul, szlovákul és németül publikál, vagyis három kultúrkörben ismerik a munkásságát. Jelenleg a Debreceni Egyetem tanszékvezetője. Ő is nagyon sokat tett azért, hogy a konferenciánkat külföldön is népszerűsítse” – nyilatkozta portálunknak Benyik György, a konferencia főszervezője. A főiskolai tanár, plébános hangsúlyozta, általában azokat díjazzák, akik a tudományos munkásságuk mellett a szervezésben is segédkeznek. A jubileumi esemény fontosságát jelzi az is, hogy neves teológiaprofesszorok küldték el üdvözletüket és gratulációikat Szegedre. Az elmúlt huszonnégy évben a konferenciának közel 3500 látogatója volt, 322 előadás hangzott el és 141 külföldi professzort fogadtak előadóként. A Nemzetközi Biblikus Konferenciák anyagaiból tizennyolc kötetet is megjelentettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.