Közélet

Eperjes, Kismagyarország része

Eperjes, Kismagyarország része

2013. augusztus 30., péntek
Eperjes, Kismagyarország része
20130829-kismagyarorszag-eperjes17

Az origo.hu elindította Kismagyarország sorozatát azokról a hazai településekről, melyek csak bűnügyi események miatt kerülhetnek be az országos hírek palettájába. Véletlenszerűen böknek a térképre, így választják ki azokat a helyeket és arcokat, akik megérnek egy rövid bejegyzést. Legutóbb a Csongrád megyei Eperjesen jártak.

Eperjes település Csongrád megye északi csücskében fekszik, a történelem során - Mátyás király tiszteletére - pedig Királyságnak is hívták már. A törökök, miután betörtek hazánkba a földdel egyenlővé tették Királyságot. Az 1940-es évek derekán, az Országos Nép- és Családvédelmi szociális program keretében új házakat húztak a területre, de a falunak meg kellett válnia az "úri" névtől, így Eperjesre keresztelték. Ez időtájt kezdett benépesedni, mára viszont az elnéptelenedés jellemzi. Az

origo.hu

így ír a falu eldugottságáról: "Szentestől - amelyhez közigazgatásilag tartozik - 26 kilométerre fekszik, a távolság jó részét aszfaltozott, de folt hátán folt úton kell megtenni. Nem klasszikus zsákfalu, átmegy rajta az út - csakhogy nem vezet sehová. Az egész csak egy 6-8 kilométeres kitérő a Szentestől Kondoros felé vezető alsóbbrendű útról". A cikkben a település volt polgármestere, Kollár Lajos erre a következőképpen kontrázott rá: "ez még nem a világ vége, de már látszik innen". Képgalériájuk sem a legvonzóbb napsütésben készült, borús és szomorú atmoszféra lengi körül a környéket.

20130829-kismagyarorszag-eperjes16

Nem jellemzőek a vendégek sem, esetleg átutazóba érkeznek turisták, vagy a szomszéd Gádorosról kerekezik át néhány idős asszony. Hasonló példát követnek a falu fiataljai is, hacsak nem a mezőgazdaságban képzelik el jövőjüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.