Közélet

Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek Röszkén

Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek Röszkén

2013. július 31., szerda
Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek Röszkén
toltottkaposzta_fesztival03_gs

Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek szombaton a Csongrád megyei Röszkén; a gasztronómiai vetélkedőre több tucat csapat nevezett Magyarországról és a határon túlról.

A legtöbb versenyző helybéli vagy a környékbeli településekről érkezik a határ menti községbe, de a bográcsok mellé állnak többen a vajdasági Magyarkanizsáról, Horgosról, illetve a Temes megyei Végvárról is - közölte Borbásné Márki Márta polgármester az MTI-vel. A versenyen legfeljebb háromfős csapatok nevezhetnek, amelyek maguk gondoskodnak minden, a főzéshez szükséges alapanyagról, fűszerről és kellékről, az egészségügyi előírások miatt a töltött káposztához szükséges darált húst azonban a szervezők biztosítják. Az amatőr és profi szakácsoknak délben kell az egyéni ízlés szerint tálalt töltött káposztát a zsűrinek bemutatniuk. Az ételkompozíciókat a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács vezette zsűri több szempont alapján értékeli. A helyezések eldöntésénél figyelembe veszik az egységes ízharmóniát, a szín- és illatkompozíciót, a tájjellegű fűszerezést, ízhatást, valamint a tálalás esztétikai kivitelét. A gasztronómiai seregszemlén különdíjakat is osztanak, kiválasztják a legjobb tradicionálisan készített, a „legröszkeibb” és az idei év újdonságaként a legjobb reform töltött káposztát is. A polgármester elmondta, hogy mivel a töltött káposzta nem feltétlenül a nyáridő hagyományos étele, azoknak is lehetőséget biztosítanak, akik a kánikulában egy könnyedebb ételvariáció készítésével próbálkoznak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a versenyzők kreativitása határtalan: készült már töltött káposzta pulykahússal vagy hallal, felhasználtak a töltelékhez füstölt húst, kolbászt, csülköt és próbálkoztak a vegetáriánus változattal, a fűszerek között pedig kaporral vagy csomborral is. A legnagyobb sikere azonban mindig a hagyományos, sertéshússal és árpakásával főzött változatnak volt. A szervező szerint az ízletes szárma titka a jó minőségű alapanyagokban, a megfelelő módon savanyított káposztalevelekben rejlik, s abban, hogy az ízesítéséhez a só és bors mellett kiváló minőségű őrölt paprikát használjanak föl. Ez utóbbi Röszkén nem okozhat problémát, hiszen a község határa a szegedi fűszerpaprika egyik legfontosabb termőhelye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.