Közélet

Milliárdos bevételt vár a HM a hadrendből kivont eszközök értékesítéséből

Milliárdos bevételt vár a HM a hadrendből kivont eszközök értékesítéséből

2013. július 3., szerda
Milliárdos bevételt vár a HM a hadrendből kivont eszközök értékesítéséből
MiG-29_Fulcrum

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az év második felében milliárdos nagyságrendű bevételt vár hadrendből kivont eszközei, valamint raktárakban lévő, használaton kívüli értékei eladásából. A MiG 29-es vadászgépek és T-72-es harckocsik mellett katonai ruházatot, használati tárgyakat is értékesítenek - mondta a tárca védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott interjújában.

Borbíró Zoltán

szólt arról, hogy a Magyar Honvédségnél 1990 óta végbement haderőreform eredményeként mára világszínvonalú, professzionális hadserege van az országnak. A Varsói Szerződésből megörökölt eszközök nagy része azonban nem kompatibilis a NATO-elvárásokkal, a Magyar Honvédség újrafegyverzése "égető problémát jelent" - jegyezte meg. A hadrendből kivont MiG 29-es vadászgépek vagy T-72-es harckocsik nem rossz gépek, most is működőképesek, tárolásuk és őrzésük azonban elképesztő összegeket emészt fel, ezért döntöttek az értékesítésükről, ami azonban nem egyszerű folyamat - mondta Borbíró Zoltán. Egyrészt vannak olyan eszközök, amelyek esetében a gyártó - például a szovjet gyártmányú MiG 29-esek esetében Oroszország - ragaszkodik ahhoz, hogy csak az ő engedélyével lehessen eladni. Ráadásul a világon nem kevés, mintegy nyolcszáz "szabad" MiG 29-es van, így a Magyar Honvédségnél lévő 24 gépet nem lesz egyszerű eladni - tette hozzá. Ugyanakkor nemzetközi szinten is ismert, hogy a Magyar Honvédség nagy gondot fordított e haditechnikai eszközök karbantartására, a magyar pilóták nagyon vigyáznak gépeikre, és mérnökeink is kiválóan képzett szakemberek - fogalmazott a helyettes államtitkár. Borbíró Zoltán utalt arra, hogy az olyan haditechnikai eszközök esetében, amelyeket jellemzően országok vesznek meg, mint például a vadászgépeket, a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alatt működő Magyar Külkereskedelmi Engedélyezési Hivataltól (MKEH) ahhoz is engedélyt kell kérni, hogy tárgyalást kezdeményezzenek az eladásukról. Ez az átláthatóság miatt fontos - jegyezte meg. Ezen túlmenően az MKEH haditechnikai exportellenőrzési alosztályának az is a feladata, hogy a "végfelhasználót" ellenőrizze, például nem embargóval sújtott ország-e a vásárló. Nemzetközi szinten is átlátható módon kell bonyolítani az ügyleteket, hogy világos legyen mindenki számára, nem támogatunk terrorista csoportokat, bukott államokat vagy olyan országokat, amelyek tiltólistán vannak - fejtette ki a helyettes államtitkár. "A fegyver bizalmi alapokra épül", nemcsak gazdasági és katonai, de komoly politikai, diplomáciai kérdést is jelent, ki kinek mit ad el, milyen mennyiségben - fogalmazott.

t72_harckocsi_magyar

Borbíró Zoltán szólt arról, hogy a honvédség semmilyen vagyonelemet nem kótyavetyél el. Öt raktárban tárolják az úgynevezett inkurrens eszközöket, amelyek a HM számára már nem képviselnek értéket, ugyanakkor mások számára még hasznosak lehetnek. Ilyenek például a "65 mintájú" zöld gyakorlók, amelyeket mára négyszínnyomásos terepmintás öltözet váltott fel a honvédségnél. A korábbi katonai használati tárgyak értékesítésére a HM EI Zrt. nyitott egy üzletet, ahol a katonai "tömegárut", például régebbi ruházatot, kulacsot meg lehet vásárolni. A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy valamennyi inkurrens eszközt fel kell értékeltetni. Állami vagyonról lévén szó, ezt a feladatot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. hivatalos értékbecslői végzik. Ha 25 millió forint alatti értékről van szó, akkor azt a HM saját hatáskörben értékesítheti, ha 25 millió forint feletti, akkor utólag is szükség van az MNV Zrt. engedélyére az értékesítéshez. Főszabály szerint az értékesítés nyilvánosan zajlik, az időpontját meghirdetik napilapban, és a HM EI Zrt. honlapján is közzéteszik. A katonák által használt eszközök és gépek mellett több ingatlan, laktanya is van, amely a haderőreformok nyomán mostanra feleslegessé vált. Az egykor 140 ezres létszámú hadsereg elhelyezéséül szolgáló laktanyák, ingatlanok jelenleg is állami, de a HM vagyonkezelésében lévő ingatlanok. Borbíró Zoltán elmondta, országszerte százas nagyságrendben vannak olyan laktanyák és ingatlanok, amelyeket nem tud kihasználni a honvédség. Ezért keresik a legoptimálisabb lehetőséget arra, hogy ezt a honvédségi "holt tőkét" is hasznosítsák. A helyettes államtitkár kiemelte: az egykor a város szélén fekvő laktanyákat mára több helyen is körbenőtte a város, jó kereskedelmi és infrastrukturális lehetőségek épültek ki a környezetükben, így alkalmasak lehetnek például vállalkozások telephelyéül. Az ilyen, értékesítés előtt álló ingatlanokat is meghirdetik a honlapon. Minden értékesítés átlátható és nyilvános - szögezte le a helyettes államtitkár. A Magyar Honvédség az elmúlt három évben 110 adásvételi szerződést kötött használaton kívüli eszközei értékesítésére. Ebből csaknem 600 millió forint bevételre tett szert, de - mint Borbíró Zoltán kiemelte - ezek nem nagy tételek voltak. Most következnek az olyan hadrendből kivont "komoly tételek", mint a MiG 29-esek vagy a T-72-esek, amelyektől az év második felében nagy bevételt várnak. Ez és az ehhez hasonló bevételek a költségvetési törvény alapján a honvédelmi tárcát illetik meg, de kötelezően a Magyar Honvédség technikai modernizációjára, illetve a technikai eszközök fenntartására és javítására kell fordítaniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.