Közélet

Currys ételek, indiai táncok és dínófenyő a füvészkerti Lótusznapokon + FOTÓK, VIDEÓ

Currys ételek, indiai táncok és dínófenyő a füvészkerti Lótusznapokon + FOTÓK, VIDEÓ

2013. július 28., vasárnap
Currys ételek, indiai táncok és dínófenyő a füvészkerti Lótusznapokon + FOTÓK, VIDEÓ
fuveszkert_31_gs

Közép-Európa legnagyobb lótuszállománya virágzik a szegedi füvészkertben, melyet hangulatos, színes programokkal ünnepeltek idén is. Vasárnap portálunk élőben tudósított a rendezvényről, sok botanikai érdekességnek is utánajártunk a helyszínen!

15.30

A különleges, indiai táncok bemutatóját követően portálunk is búcsúzott a Lótusznapok rendezvényétől, mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy látogasson el az SZTE Füvészkertbe Újszegedre!

Megkérdeztük a látogatókat

15.20

Szarkáné Makó Éva

és ötfős családja Hódmezővásárhelyről érkeztek a Lótusznapok vasárnapi programjaira. „Kellemes kikapcsolódást kerestünk” – fogalmazott Szarkáné, aki családtagjaival együtt még sosem volt a füvészkertben. A park szépségében nem csalódott, de azt mondta, egy ilyen népes család, mint az övék, nagyon sok pénzt hagy a kasszánál. Nem így gondolkodik erről

Fürj Eleonóra

és párja,

Halász János

, akik Makóról érkeztek. A fiatal lány virágkötőnek tanul, ezért mint szakértő le van nyűgözve a szebbnél szebb növényektől. Mindketten először járnak itt, de nem készültek külön a programokból. „Szerintünk megéri árát a belépő, mert nagyon szép ez a hely, különösen a tölgyesek” – meséli az ámulatba ejtett Eleonóra.

Karmamentes étkezés

14.45

A Lótusznapok alkalmából Szeged új vegetariánus étterme is bemutatkozott. A belvárosi étkezde a karmamentes étkezést, az erőszakmentes konyhát és a harmonikus táplálkozást hirdeti. Ligetfalvi Nóra szerint a karmának fontos szerepe van egy-egy fogás elkészítésében: az erőszakosságot az istennek való felajánlással kerülik el, mégpedig úgy, hogy oltárra helyeznek egy keveset az elkészült ételből. Tudatos táplálkozás az övéké, amiben nem esznek húst és halat. Szegedi éttermük a fentiekhez hasonló szellemben működik, még a Krisna-oltár is megtalálható benne. A mai rendezvényen tejszínes szószba kevert párolt zöldségeket, kurkumával és curryvel ízesített rizst és úgynevezett édes-csípős szilvacsatnit szolgáltak fel az indiai ízek szerelmeseinek. Kollégánk, Szuda Sándor is kipróbálta az ételkülönlegességet. Ekképpen nyilatkozott róla: „ízvilága szokatlan, ugyanakkor harmonikus”. A húst viszont hiányolta.

A szerecsendió hallucinogén, a bambusz 70 centit is nő egy nap

14.30

Tánczos Enikő

, az SZTE Füvészkert munkatársa látogatott el a SZEGEDma.hu sátrába. Néhány érdekes fűszernövényről beszélt nekünk, illetve természetesen a bambuszról. „Még nem tartozik a legelterjedtebb keleti fűszernövényeink közé, pedig ez a gyömbérféle a világ harmadik legdrágább fűszernövénye a sáfrány és a vanília után, a kardamon. Az indiaiak, arabok és a skandinávok használják előszeretettel leginkább édes süteményeket ízesítéséhez. A fűszerek királynőjének is hívják. Jellegzetes pikáns íze van, kissé kámforos, eukaliptuszra is emlékeztet. Egy évelő, leveles szárú cserje az esőerdők aljnövényzete Ázsiában” – mesélte nekünk a szakember, aki egy Nyugaton is ismert és népszerű fűszerről szólt. „A currylevelet helytelenül ’kürinek’ ejtjük, valójában ’kárinak’ mondják Keleten. De nálunk nemcsak a növényt hívják currynek, az európaiaknál egy fűszerkeveréket is jelölnek vele: 4-5 fűszerből készíthető, római kömény, kurkuma, szerecsendió, koriander, de chili is kerülhet bele. Az indiaiaknál pedig jelent egyfajta szószos ételelkészítési módot is. Maga a növény a currylevél (Murraya koneigii), ami egy kis termetű lombhullató fának a része. Keserédes ízhatása van, kicsit hasonlít a babérlevélhez” – így Tánczos Enikő. Egy másik népszerű fűszerről, a szerecsendióról is megtudtunk néhány érdekességet, többek között azt, hogy semmi köze a dióhoz. „Nem diófa, a termése sem dió. Egy örökzöld fa termésnek a magját használják, amely Indonéziából származik. Intenzív az íze, kevés kell belőle, sült húsok, mártások készítéséhez használják, de krémlevesekbe is tesznek belőle. Nagy mennyiségben mérgező, hallucinogén hatása van, hányingert, görcsöket, fokozott szívdobogást okoz, nem árt vele vigyázni” – tette hozzá. Néhány érdekességet megtudtunk a bambuszról is. A rügyét használják a konyhában is, főként szószokban, de ennél sokkal szélesebb körben használják e növényt Keleten. Egy igazi rekorderrel van dolgunk, ez a leggyorsabban növekvő növény, egy nap leforgása alatt akár 70 centit is tud nőni. Házakat építenek belőle, acélállványok helyett is ezt használják, bútorokat is készítenek belőle, edény, konyhai eszközöket és kötelet is.

Dinoszauruszoktól a füvészkertbe

13.45 Nem csak az indiai lótusz virágzását tekinthetik meg az érdeklődők, több különleges növényben is gyönyörködhetnek a kilátogatók. A különleges formájú Buddha keze citrom egy gyümölcsét is megtekinthetjük éppen - a kezet formáló egzotikus növény nem ehető, főként erős, kellemes illata miatt tartják - mondta a SZEGEDma.hu sátrának következő vendége, Makra Orsolya, az SZTE Füvészkert munkatársa. Csak 1-2 napig marad meg egy virága, de sokáig bontja őket, így még jó ideig megcsodálhatjuk a kínai rózsát. A rendkívül magasra, akár háromméteresre érő növény nagy lila virágainak szirmait meg is lehet enni, C-vitaminban rendkívül gazdag. Szintén impozáns látványt nyújt az orchideafa is, amely szeptemberig virágzik a füvészkertbe látogatók nagy örömére. Sokáig kihaltnak vélt fenyőt fedeztek fel a kilencvenes években Ausztráliában: a wollemi nemzeti park egy eldugott szegletében felfedezett, erről wollemi fenyőnek keresztelt fa a legfrissebben felfedezett nyitvatermő. Egy körülbelül tízéves példányt a füvészkert is őriz. "Dínófenyőnek is szokták nevezni ezt a növényt, mivel azon kevesek közé tartozik, amelyek már a dinoszauruszok idejében is léteztek. Nálunk egy fiatal példányt tekinthetnek meg a kilátogatók, nyáron a szabadban, télen pedig - mivel érzékeny az itteni klímára - az üvegházban tartjuk" - árulta el Makra Orsolya. 13.05 A színpad mellett fiatalok és egész idősek is közösen mozgatták át magukat a Jóga a Mindennapi Életben Egyesület jóga és bhadzsan bemutatóján. A mozgás és a légzés összehangolásával nemcsak fizikumunkat, de szellemünket is felfrissíthetjük lazító és nyújtógyakorlatokkal - mondta a jógaoktató. A jóga az önmegismerés egyik legnagyszerűbb módja, ez pedig egyenes úton visz el az önmegvalósításhoz - tudtuk meg. Kettő órától Túri Virág Réka és a Pavati tánccsoport előadása váltja őket a színpadon.

Lótuszok a mangában és animéban

12.30 A Lótusznapok alkalmából a Szegedi Anime Függő Társaság (SZAFT) is kitelepült, hogy a látogatókkal közelebbről is megismertessék az anime és a manga rejtelmeit. Németh Richárd, a közösség egyik alapítója portálunknak elárulta, szegedi és Szeged környéki közösségük már közel 600 tagot számlál. Ők mind anime- és mangarajongók, melyek között az alapvető különbség, hogy az előbbiek a japán rajzfilmeket, utóbbiak pedig a képregényeket jelentik. Animéból pár gyerekeknek és felnőtteknek szóló kiadvánnyal készültek a napra: a Rémmetró például egy korhatáros horror-történet. Az alapító és lelkes társai olyan érdekességekről meséltek, mint a homoszexuális képregények, vagy a tizennyolcas karikáért kiáltó pornóváltozatok. Németh Richárd azt is elárulta, a Nils Holgersson svéd rajzfilm is japán történeten alapul. A SZAFT tagjai azt mondják, mélyebben megismerkedhettek a japán kultúrával. Ezekben a történetekben gyakran találkoznak a lótuszokkal mint istenségek és földöntúli lények szimbólumával.

Fotókiállítás Indiából

11.45 Török Ildikó hobbifotós tavaly novemberben 13 társával kerekedett útnak India felé. Bemutatóján kedvenc képeit tekinthette meg a közönség, melyeken keresztül az ország szép oldalát mutatja be. Visszaemlékezve mesélte, családja kezdetben mennyire elvetette a fiatal lány ázsiai kiruccanását. Török Ildikó elárulta, első gondolatai neki is a baktériumok és fertőzések körül forogtak, de miután közelebbről is megismerte az ország kultúráját, elszálltak a félelmei. „Nem értem, mire panaszkodik az európai ember” – fogalmazott. Kiállításának első művét az 5000 templomos Brindavan városban készítette egy árkádok alatt álló száriba öltözött nőről. Egy pillanat tört része alatt fotózta meg a reggeli ködben. A díszes, de mocskosnak tűnő épület bejáratának támaszkodva kapta le az indiai nő finom, kecses mozdulatát. Török Ildikó a kulisszák mögé is betekintést engedett az érdeklődők számára: arról mesélt, mennyire furcsa helyzeteket szül az a helyzet, amikor nem zavarhatja, nem instruálhatja fotóalanyát.

Lótuszkultusz

10.45 A szegedi Füvészkert Lótuszos tavánál délelőtt Makra Orsolya szervező tartott ismertető túrát a helyi indiai lótuszról és egyéb távol-keleti növényekről. A telepített lótuszokat 1932-ben Óföldeákról költöztették az SZTE Füvészkertbe, amikor is tavat ástak az indiai színes érdekességnek. Mint azt az érdeklődők a szervezőtől megtudták a lótusznak két faja létezik. Az indiai lótusz Ázsia meleg-mérsékelt övi állóvizeiben, holtágaiban él, illetve hatalmas ültetvényeken is termesztik. Ez a növény csodálható meg a füvészkerti tóban, rajta kívül Észak-Amerikában él a másik lótuszfaj, a sárga lótusz, amit reményeink szerint hamarosan szintén be tudunk mutatni. A növényre jellemző, hogy föld alatti szárával (rhizóma) kúszik az aljzatban és onnan indul növekedésnek minden évben. A víz felszínén először a tál formájú, érdes felületű levelek jelennek meg, körülbelül májusi hónap tájékán, majd júniusban megjelennek az első lótuszbimbók. A lótusz csúcsvirágzása július végére, augusztus elejére esik, de a kései érdeklődők még akár szeptember elején is láthatnak néhány virágot. A növény még nyílása után is tartogat meglepetéseket: virágtengelyének csúcsi vége kúpszerűen kiszélesedik, elhúsosodik, majd őszre elfásodik. A zuhanyrózsához hasonlító elfásodott virágkocsány likacsaiban ülnek a lótusztermések. Makra Orsolya elárulta, a magok akár 800 évig is megőrizhetik csírázó képességüket Indiában szinte minden részét felhasználják: magját pörkölik, leveleit salátaként, szárát pedig rántva fogyasztják. A füvészkerti túrán további növényeket is érintettek a látogatók: megcsodálták a bambuszfát, a currybokrot, a citromcirokot, valamint fűszernövényeket is szaglászhattak.

Európa egyik legrégebbi szecsuáni ősfenyője alatt ülünk

9.50 Portálunk Európa egyik legrégebbi szecsuáni ősfenyő alatt verte fel sátrát, hiszen Kínából a füvészkertben telepítették be elsőként a növényt közel hetven évvel ezelőtt - tudtuk meg Németh Anikótól. Az SZTE Füvészkert igazgatója az indiai lótusz mellett több érdekességet is elárult a mai programokról: tegnap és ma is távol-keleti gasztronómiai különlegességeket kóstolhattak meg a kilátogatók. Az ottani fűszerek nagyban különböznek a hazai ízektől, ettől függetlenül igen nagy az érdeklődés - elsősorban a vegetáriánus ételek domináltak, de a Taj Mahal étterem húsos különlegességekkel is szolgált. Kínai, japán és koreai teákat is kóstolhatunk mellé egy teaszertartás keretén belül. Nemcsak nézhették, de meg is kóstolhatták is az indiai lótuszt az érdeklődők. "Távol-Keleten a táplálkozás szerves része ez a növény, a virágát teának, leveleit salátának, magjait kifőzve vagy pattogtatva fogyasztják, a szárát pedig panírozzák és kisütik" - mesélte Németh Anikó. A füvészkertben lótuszvirággal ízesített kekszet és teát kóstolhatnak az ínyencek.
fuveszkert_15_gs
A gazdasági válság és az elvonások tükrében szóba került a füvészkert anyagi helyzete is. Az igazgató szerint a Szegedi Tudományegyetem mindig kiemelt figyelemmel kezelte és kezeli az újszegedi parkot, a nagyjából nyolcvanmilliós összeget, melyet az SZTE-től kap az intézmény, azonban nekik is jócskán ki kell egészíteni saját forrásokkal. A belépőjegyek mellett pályázatokra is támaszkodhatnak, jelenleg az egyik legnagyobb beruházásuk az üvegház felújítása, melyet várhatóan még szeptember végéig átadhatnak. Nemzeti parkok megbízásából pedig többek között élőhely-térképezést vállalnak, valamint fokozottan védett növények szaporításával is foglalkoznak a füvészkert munkatársai, melyek szintén pluszbevételt jelentenek az intézmény számára. 9.00 Szebb idővel nem is ünnepelhetné a természet a különleges növény virágzását, az igazi napsütéses idő már kora reggel több száz embert vonzott a füvészkertbe. Portálunk közvetlenül a bejárat szomszédságában állította fel főhadiszállását, ahonnan élő bejelentkezésekkel tudósítunk a rendezvényekről. Tóth Csaba jógabemutatójával kezdődtek a vasárnapi programok, majd dél-indiai klasszikus táncbemutatót tekinthetünk meg Ádász Mariann és Berki Éva előadásában. Emellett indiai táncokat, harcművészeti bemutatót, keleti gasztronómiai és teakülönlegességeket és kiállítást is megtekinthetnek. A színpadon meditációs bemutató és masszázstanfolyam is indul, selyemfestés és kézműves foglalkozások is várják az érdeklődőket. Ismerős arcokat is felfedeztünk a füvészkertben: családjával kilátogatott Révész Balázs, a Szegedi Tudományegyetem marketing és kommunikációs igazgatója, Nagy Sándor önkormányzati képviselő, korábbi alpolgármester, valamint Szokol Lajos, a Szegedi VSE sportegyesület elnöke is.

Korábban írtuk

Az ősi keleti vallásokban a megtisztulás és az újjászületés jelképét, az indiai lótuszt ünneplik az SZTE Füvészkertben ezen a hétvégén. A különleges, időjárásra igen érzékeny növény Közép-Európában a legnagyobb számban virágzik Szegeden lassan nyolcvan éve, melyet a füvészkert munkatársai minden évben a Lótusznapokon ünnepelnek. Idén a gasztronómiára helyezik a hangsúlyt a szervezők, főzőbemutatók és ételkóstolók is várják a látogatókat, akik megismerhetik a távol-keleti konyha jellegzetes ízvilágát. Németh Anikótól megtudtuk, nem csak vegetáriánus étkeket kínálnak, a cél, hogy átfogó képet kapjanak az érdeklődők a keleti konyhától. „Újdonság, hogy lótuszmagból készült ételek is lesznek és teaszertartást is tartunk” – tette hozzá. Az indai lótusz minden része ehető, a leveleiből például salátát készítenek, magját pedig őrölve vagy épp pattogatva fogyasztják. Indiába egy élménybeszámoló és fotókiállítás keretében kalauzolják el a látogatókat, lesz továbbá hangmasszázs, meditációs gong utazásra is invitálják az érdeklődőket, továbbá jóga, bhadzsan és keleti harcművészeti bemutató is várja a füvészkert látogatóit. A gyermek indiai ékszereket készíthetnek, ázsiai meséket ismerhetnek meg, sőt selyemképet is lehet festeni. A részletes programkínálatot ide kattintva olvashatja. Három páros belépőt sorsoltunk ki szerencsés olvasóink között pénteken, akik vasárnap a SZEGEDma hírportál munkatársaival is találkozhatnak a helyszínen. Kitelepülésünk alkalmával reggel kilenc órától élőben tudósítunk a füvészkertből: fotós anyagokkal számolunk be a programokról, és több szakértőt is vendégül látunk, akik a növényvilág érdekességeiről beszélnek nekünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.