Közélet

A magyarok 40 százaléka kipróbálna valamilyen extrémsportot

A magyarok 40 százaléka kipróbálna valamilyen extrémsportot

2013. július 3., szerda
A magyarok 40 százaléka kipróbálna valamilyen extrémsportot

A magyar lakosság csaknem 40 százaléka próbálna ki valamilyen különösen veszélyes sportot, legvonzóbb az ejtőernyős ugrás és a siklórepülés, de sokan vállalnák be a bungee jumpingot és a vadvízi evezést is - derül ki a Generali Biztosító felméréséből.

A 1200 fős reprezentatív kutatás arra kereste a választ, hogy a 18-59 év közötti magyar lakosság mennyire vonzódik az adrenalinszintet emelő sportokhoz. A felmérésben résztvevők 56 százaléka próbálná ki az ejtőernyős ugrást, 49 százalék a siklórepülést, 41 százalék a vadvízi evezést. A bungee jumping a megkérdezettek 38 százalékát, a sziklamászás 35 százalékát érdekli. Arra a kérdésre, hogy mi volt eddig a legveszélyesebb sport, amit eddig Ön vagy családtagja kipróbált, a legtöbben a síelést, a snowboardot és a kerékpározást említették, illetve a repülés (ejtőernyőzés, siklórepülés) is az élvonalban szerepelt. A felmérés adatai szerint egyre kevésbé félünk az extrémsportoktól: a szülők 56 százaléka akár gyermekének is megengedné, hogy kipróbálja valamelyiket. Ezen a téren a férfiak engedékenyebbnek bizonyulnak: kétharmaduk hagyná gyermekének, hogy extrémsportot űzzön, míg a nőknek csak 49 százaléka gondolja ugyanígy. A közlemény szerint a lakosság 13 százalékának volt már súlyos sportsérülése. Ezek a balesetek a férfiaknál jóval gyakoribbak: minden ötödik férfinak volt már olyan súlyos sérülése, amelyet testmozgás során szerzett, további 11 százalék esetében személyesen ugyan nem történt baj, de családjában már volt súlyos eset. A biztosítótársaság eddigi adatai alapján a kutatásban is igen népszerűnek bizonyult ejtőernyőzés (a kifizetett károk 43 százaléka) és a ralisport (34 százalék) közben történik a legtöbb baleset, míg a hegy- és sziklamászás az összes káreset tíz százalékát teszi ki. Az egészségbiztosítási törvény szerint különösen veszélyes sport a barlangászat, bázisugrás, ejtőernyőzés, falmászás, félkezes és nyílttengeri vitorlázás, hegymászás és sziklamászás az V. foktól, hőlégballonozás, jet-ski, vízisí, magashegyi expedíció, bungee jumping, műrepülés, paplanernyőzés, rally, roncsautósport, sárkányrepülés és vadvízi evezés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.