Közélet

Még ebben a ciklusban új házszabály készülhet

Még ebben a ciklusban új házszabály készülhet

2013. június 24., hétfő
Még ebben a ciklusban új házszabály készülhet

Nincs róla hivatalos döntés, de ismert kormánypárti politikusok azt mondták, hogy - élve a kétharmados többség lehetőségével - még e ciklus alatt meg kellene alkotnia az Országgyűlésnek egy teljesen új házszabályt a 2014-es választások utáni időszakra - írja a hétfői Népszabadság.

A Fidesz-frakció meg fogja fontolni, hogy elég-e a módosítás, vagy szükséges egy új házszabály elfogadása még a választások előtt - nyilatkozta a lapnak

Gulyás Gergely.

A Fidesz jogi szakpolitikusa szerint azért is kell mérlegelni, hogy ez az Országgyűlés biztosítsa az új házszabályt, hogy az új parlamentnek a kissé nehézkes kormányalakítás után ne ezzel kelljen kezdenie a ciklust. Hiszen például a kisebbségi "szószólói" intézmény megjelenése, másrészt a jelenlegi házszabályi rendelkezések nem teszik lehetővé, hogy a kisebb, 199 fős parlament működni tudjon jövőre. A lap azon felvetésére, miszerint a Fidesz-KDNP-kétharmad már elfogadott egy teljesen új alkotmányt az Orbán Viktor által megálmodott "centrális erőtér" megszilárdítására, és az új házszabály is nyilván a Fidesz által kívánatosnak tartott parlamenti "játéktér" kereteit biztosítaná, Gulyás Gergely úgy reagált: "Mindenki nyerni akar a választásokon. Ha most fogadunk el egy új házszabályt, annak az lenne az előnye, hogy még senki sem tudja, ki nyer, ki veszít". A KDNP-s

Rubovszky György

a lapnak azt mondta: mindenképp szükség van egy új házszabályra, a kisebb parlament, a létszámcsökkentés miatt is végig kell gondolni számos rendelkezést. Arra a kérdésre, jó-e az, ha a mostani kétharmad alkot meg és szavaz meg a következő ciklusra szóló teljes házszabályt, Rubovszky György azt a választ adta: a házszabály-módosítások konszenzussal jönnek létre, ez 1994-ben is így volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.