Közélet

„Lássunk tisztábban az éjszakában” – összefogás a biztonságosabb szórakozásért

„Lássunk tisztábban az éjszakában” – összefogás a biztonságosabb szórakozásért

2013. június 27., csütörtök
„Lássunk tisztábban az éjszakában” – összefogás a biztonságosabb szórakozásért
singsing_aug10_01

Két és fél évvel a West Balkán tragédia után a kábítószer-ellenes világnapon három szervezet biztonságosabb szórakozásról tartott sajtótájékoztatót, melyen egy országos tanúsítvány-rendszer kidolgozását szorgalmazták.

„Addig nem lehet biztonságosabb szórakozásról beszélni és kitenni egy tanúsítványt a védett táncterek falaira, ameddig nem valósulnak meg helyi összefogással a minőségbiztosítás feltételei. A kluboknak, partiszervezőknek, a marketingjükkel markánsan jelen lévő alkoholforgalmazóknak, a civileknek, helyi döntéshozóknak és a kormányzatnak közösen kell kialakítania a saját városukra, kerületükre, negyedükre a biztonságosabb szórakozás stratégiáját, és együtt kell finanszírozniuk is a megvalósítását!” – hangsúlyozták a Kábítószer-ellenes Világnapon azok a szakmai szervezetek, amelyek e terepet jól ismerve, szívesen ajánlják fel tapasztalataikat a folyamathoz és egy egységes tanúsítvány-rendszer megszületéséhez. Június 26-án, az ENSZ Kábítószer-ellenes Világnapján – mely kifejezést már önmagában szerencsétlennek tartják a szervezők, amennyiben az megint valami ellen és nem valami jobb mellett áll ki, csak úgy, mint sokszor a partikultúra kritikusai is – a létrejött találkozó visszatekintés is volt a West Balkán tragédia óta eltelt idő eredményeire és kérdéseire. A szervezetek, a budapesti Kék Pont Alapítvány, a pécsi INDIT Közalapítvány és a Szegedi Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum a 2000-es évek elején kormányzati szinten elindított, de később elfeledett Biztonságos Szórakozóhelyek program korszerű adaptációját szorgalmazzák életre kelteni.

Rácz József

, a Kék Pont Alapítvány igazgatója elmondta, hogy a Party Service ártalomcsökkentő programjuk révén az elmúlt 3 évben partnerek voltak a „Club Health” elnevezésű, az éjszakai élet ártalmaira, illetve azok megoldására fókuszáló, 15 uniós tagországból 20 partnert bevonó nagy projektnek. A többek között kutatási munkába szórakozni járó fiatalokat, illetve döntéshozókat is bevontak. Céljuk az volt, hogy a különböző stratégiák, akciótervek és törvénykezés tényleges megvalósíthatóságának vizsgálatán keresztül, a legjobb gyakorlatokkal mutassák be, miként csökkenthetők a fiatalok kockázatkezelésével kapcsolatos ártalmak. A projekt eredményeként a biztonságosabb éjszakai élettel és partizással kapcsolatos kézikönyvek is születtek, melyek a Kék Pont oldaláról

www.kekpont.hu

bárki számára magyarul is elérhetőek. Az egyik egy európai Normagyűjtemény az éjszakai szórakozóhelyek egészségesebbé és biztonságosabbá tételéért, melyben számos jó gyakorlatról lehet példát venni. A másik a NightScope kézikönyv, amely egy a döntéshozóknak és szakembereknek készült online segédlet, ami a biztonságos és egészséges élet kialakításában nyújt segítséget. Bármilyen településen vagy egyéb, éjszakai élettel rendelkező terepen használható, és a különböző szervezetek képviselőitől egy rövid kérdőív kitöltését igényli. „Pécsett már kézzel fogható eredményei is vannak a biztonságos hazajutás problémájára született kezdeményezésünknek” – mondta el

Hegedűs Attila

, az INDIT Közalapítvány Bulisegély programjának koordinátora, a városban februárban beindított Party Busz kapcsán. „A busz ötlete egy városi összefogásnak köszönheti a sikerét. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, INDIT Közalapítvány és Drogprevenciós Munkacsoport, Tüke Busz Zrt. illetve négy pécsi szórakozóhely fogott össze azért, hogy a saját eszközeivel tegyen valamit a városban szórakozók biztonságosabb hazajutásáért.” Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján az látszott, hogy szükséges egy a város egészét érintő̋ komplex új éjszakai menetrend kidolgozása is. A menetrend tervezésén a PTKE és a Tüke Busz Zrt. közösen dolgozott, aminek köszönhetően a környező kistelepülések is bekapcsolódtak az éjszakai hálózatba. Hegedűs hozzátette, Pécsett a „Biztonságos Szórakozóhely” program alulról szerveződő mozgalom, a szórakozóhelyek társadalmi felelősségvállalásával és a pécsi önkormányzat támogatásával együtt jött létre. Az ötödik hónapja futó pécsi programban jelenleg az UNIV, Sörház, Szenes és a JackPot szórakozóhelyek vesznek részt, az alapítvány programja folyamatos audit szolgáltatást nyújt, illetve képzéseket biztosít munkatársaik számára. A szegedi Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum a városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal (KEF) és az ALISMA Egyesület közreműködésével kezdte meg 2011. februárjától saját, hasonló célú programját.

Arany Zoltán

intézményvezető ismertette, alapvetően négy elemre épül elképzelésük: jelenleg Szeged legnagyobb szórakozóhelyeire, a Centrál Kávézóba és Retro Klubba, a SING-SING Music Hallba és a JATE Klubba, valamint a Rongy Kocsmába járnak ki szakképzett, segítő önkénteseik az ártalomcsökkentő Déli Party-service szolgáltatással. Második programelemként beindítottak a Party-segítői képzést egyetemi hallgatók számára, a drogcentrum, illetve a rendőrség, mentők szakemberei segítségével egy 60 órás tréningen, évente 12-15 egyetemistával. Rendszeresen képzik a szórakozóhelyek személyzeteit, és immáron kétórás saját műsorral érhetik el a partizó fiatalokat az All In Party Rádión keresztül. A rádió mobilalkalmazását eddig több mint 10 000 fiatal töltötte le telefonjára.

Az internetes felületen

élőben is követhetik a műsort, illetve kérdezhetnek, kommentezhetnek. „Kiemelt célunk, hogy a megelőzésben, a biztonságos szórakozás megteremtésében kialakuljon egyfajta közösségi szemlélet, mely példaértékű lehet Magyarországon. Az aktív együttműködés jegyében, a szórakozóhelyek vezetőin, munkatársain túl helyi vállalkozók is csatlakoztak a program sikeres megvalósításához” – fogalmazott Arany Zoltán. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Pécsett már ősszel tervezik átadni az első „Biztonságos Szórakozóhely” címeket, de a minőségbiztosítási rendszer iránt már több szegedi és budapesti szórakozóhely is érdeklődik, így elképzelhető, hogy hamarosan országos program lesz belőle. A szervezetek képviselői egyetértettek abban, hogy amennyiben megkapnák a szükséges pénzügyi és partneri támogatást az érintett szereplőktől egy egységes minimumfeltétel-rendszer kidolgozásához, úgy egy országos tanúsítvány-rendszer lenne a céljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.