Közélet

Kibővítették a hazai kockázati tőkeprogramot

Kibővítették a hazai kockázati tőkeprogramot

2013. június 5., szerda
Kibővítették a hazai kockázati tőkeprogramot
darfu01_va

Egyedi uniós engedélyt kapott hazánk a kockázati tőkeprogram kiterjesztésére. Ennek értelmében a Széchenyi Tőkebefektetési Alap akár 750 ezer euróra növelheti befektetéseinek egyedi értékhatárát.

A 2011-től működő Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) országos szinten 14 milliárd forintot kezel, régiónként 2-2 milliárd jut erre a célra. „Az elmúlt két évben ebből az alapból régiónkban két vállalkozás jutott tőkéhez, illetve egy harmadik szerződéskötés előtt áll” – tájékoztatott Halász Péter. A DARFÜ Nonprofit Kft. régiófejlesztési igazgatóhelyettese hozzátette, most az Európai Bizottság pozitív döntésével egyedi engedélyt kapott arra Magyarország, hogy kibővítse ezt a programot, igazodva a vállalkozói szektor igényeihez.

Török József

, az SZTA üzletfejlesztési igazgatója elmondta, azt tapasztalták, számtalan magyar kis- és középvállalkozás azzal a problémával szembesül, hogy hiába nyer vissza nem térítendő támogatást, a bankok nem hajlandóak megfinanszírozni a projektjeiket. Az is megfigyelhető, hogy a hazai kkv-k alultőkésítettek. „Ezt a két problémát együtt kezelve indítunk el minden régióban 2-2 milliárd forintból egy tőkeprogramot. Két évig küzdöttünk az Európai Bizottsággal azért, hogy ne csak kis összegű tőkét adhassunk, hanem a középvállalkozásokat is elérjük” – közölte. Eddig 200 ezer eurónak megfelelő tőkét adhatott az SZTA, amelyhez ugyanekkora tagi kölcsönt is biztosíthattak, így összességében 110-120 millió forintos finanszírozás volt elérhető. Török József rámutatott, ez az összeg nem minden vállalkozásnak volt elegendő, ezért célozták meg a program kiterjesztését.

darfu02_va

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap 750 ezer euróra növeli az egy tranzakción belüli befektetés maximumát az eddigi 200 ezer euróról, így rugalmasabbá válik kkv-szektor finanszírozása. „A 750 ezer eurónak megfelelő forint tőke kihelyezésére van lehetőség, amihez 50 millió forint tagi kölcsön kapcsolódhat. Így egy vállalkozásnak adható tőke nagysága 250 millió forint” – részletezte a szakember. Hangsúlyozta, ez azonban azzal jár, hogy a cégnek 30%-os mértékben tőkeemelést kell végrehajtania. Fontos tudni, hogy a visszatérítendő tőkeforráshoz azok a már legalább két éve működő, legfeljebb kétmilliárd forintos árbevételű kkv-k juthatnak hozzá, amelyek növekedési fejlesztési terveik eléréshez keresnek tőkét. Ezen felül 25 fő foglalkoztatását is vállalni kell, de az SZTA el tud fogadni olyan foglalkoztatottat is, aki például tartós beszállítója a cégnek vagy megbízási jogviszonya van, vagyis nem a statisztikai létszámnak kell 25 fősnek lennie. „Azokat az induló vállalkozásokat is keressük, akik egy jól működő cégből kiválva egy új üzletág építésével indulnak el. Ezeket a vállalkozásokat szintén körülbelül 200 millió forinttal tudjuk támogatni, azonban a befektetés előtt ezt a céget a piacon versenyeztetni kell” – közölte Török József. Ha érkezik privát befektetői ajánlat, akkor az SZTA-nak közösen kell befektetnie az adott vállalkozásba. A privát pénzügyi szereplőknek is új konstrukciót hirdet az SZTA. Ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón elhangzott, ehhez a Széchenyi Tőkebefektetési Alap a teljes befektetés 70%-át tudja hozzátenni. „Ezzel a programmal az a célunk, hogy a jellemzően nem milliárdokat megmozgató pénzügyi magánebereket, vállalkozásokat bevonjuk a tőkebefektetői körbe, akik jellemzően kisebb vagyonnal rendelkeznek, de meg szeretnének jelenni a tőkepiacon” – hangzott el. A nagyobb összegű befektetések elindulásával párhuzamosan a csekélyebb összegű támogatási forma is megmaradt. Az 55-60 millió forintos tagi kölcsönt olyan két éve működő vállalkozások igényelhetik, akik öt fő foglalkozását vállalják közvetlenül vagy közvetett formában. Ebben a programban két éve közreműködőként részt vesz a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség is.

Halász Péter

arról tájékoztatott, nem kizárólag náluk lehet jelentkezni az SZTA programjaira, de a DARFÜ segítséget nyújt az üzleti tervek elkészítésében, méghozzá ingyenesen.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap konstrukcióról bővebben itt tájékozódhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.