Közélet

Holdkrátereket mérnek webkamerával a csongrádi diákok + FOTÓK

Holdkrátereket mérnek webkamerával a csongrádi diákok + FOTÓK

2013. június 2., vasárnap
Holdkrátereket mérnek webkamerával a csongrádi diákok + FOTÓK
2_gs

Otthoni webkamerájukat is a tudományos kísérletek szolgálatába állíthatják a diákok: egy szoftver a legolcsóbb eszközökből is mikroszkópot vagy akár kinematikai mérőeszközt farag. Már csongrádi iskolák is használják a játékosan tanító programot.

Webkameránk már nem pusztán internetes beszélgetésekre alkalmazható: teljesen új használati lehetőségeket nyújt a monitorunk tetején ücsörgő szemnek egy új szoftver, melyet csütörtökön mutattak be a Szent-Györgyi Albert Agórában. A program interaktív, játékos tanulási lehetőséget nyújt elsősorban kisdiákoknak, akik speciális méréseket és különleges videókat készíthetnek a képrögzítő segítségével.

Hajszálak és holdkráterek

"Magyarországon és a világon is egyre kevesebb műszaki, természettudományi érdeklődésű fiatal van az iskolákban, melynek egyik oka a változó világhoz nehezen igazodó oktatási rendszer. Az információszerzés felgyorsulásával a gyerekeket már nem érdekli a könyvek lapjain olvasható, unalmas szöveg, ebben nyújt segítséget a program" - magyarázta

Várszegi Dávid

, a szoftver alkotója. Mint mondta, hamarosan minden diák számítógéppel érkezhet az iskolába, a méréseket, számításokat pedig már nem a füzet lapjain, de a klaviatúrán kiadott parancsokkal rögzítik. Az adatok digitalizálásában segít például az ilyen szoftver, amely a látott képek alapján grafikonokat, számításokat készít, megkönnyítve ezzel a szorgosan jegyzetelő diák munkáját.

1_gs

A webkamera segítségével lassított vagy gyorsított felvételeket készíthetünk a felhők mozgásáról vagy egy kinyíló virágról, lemérhetjük a hold krátereinek átmérőjét vagy a hajszálunk vastagságát. Mozgásra be és kikapcsol a kémkamera, mellyel például egy madáretető látogatóit kaphatjuk lencsevégre, a naplózás funkció pedig a mérőeszközök számait, vagy a mutatók mozgását rögzíti digitális adathalmazzá. Emellett tárgyak mozgásának irányát és sebességét is mérhetjük, akár a boltban legolcsóbban kapható kamera segítségével. Bár a tananyag kiegészítéseként, otthoni használatra alkalmazzák inkább, a program már több hazai iskolában is felkerült a számítógépekre. A csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola harminc licenszet vásárolt belőle, így az ottani diákok is kipróbálhatják a játékos kísérleteket. "Már tíz éve keressük a lehetőségeket, hogy a számítógépes programokat az oktatás minél több ágába bevonjuk. GPS-alapú méréseket is végzünk az órákon, valamint nyolcéves hagyománya van a robotikának, melyet szakköri keretek között alkalmazhatnak a tanulók. A szoftver egy újabb lehetőséget biztosít, hogy innovatív, izgalmas kísérleteket vigyünk az órák menetébe" - emelte ki

Gilicze Tamás

szaktanár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.