Közélet

A szegedi MSZP „trafikmutyiról” beszél, a Fidesz a baloldal hiteltelenségéről

A szegedi MSZP „trafikmutyiról” beszél, a Fidesz a baloldal hiteltelenségéről

2013. május 3., péntek
A szegedi MSZP „trafikmutyiról” beszél, a Fidesz a baloldal hiteltelenségéről
trafik_sajttaj01_gs

Fidesz-mutyit emlegetett trafikügyben Tóth Károly. Jobboldali reakció: Solymos és Botka barátjának felesége is "nyert" egy trafikot...

Tóth Károly

emlékeztetett, zömmel kisemberek, egy-kétfős családi vállalkozások megélhetését biztosították eddig a trafikok. „Azt látjuk, hogy a trafikpályázatok eredménye esetek százaiban ellentétes a Fidesz 2010-es választási ígéreteivel, nevezetesen, hogy megvédik a kisembereket” – jelentette ki. Az MSZP szegedi alelnöke egy tarjáni trafiknál tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, nem a nyerteseket irigylik a szocialisták, hanem azt tartják elfogadhatatlannak, hogy családok megélhetése kerül veszélybe. Hozzátette, az is visszás, hogy „fideszes haverok” jutnak ilyen módon az elkövetkező húsz évre megélhetési lehetőséghez, miközben azokat, akik eddig is trafikot üzemeltettek, és korrekt pályázatot nyújtottak be, indoklás nélkül elutasították. Tarjánban két évtizede működteti a Stop Trafikot egy házaspár, a feleség rokkantnyugdíjas. Nehezményezték, hogy nem indokolták meg, miért nem nyertek, pedig pályázatukat szakemberekkel készíttették el, és minden szükséges dokumentummal és szakmai tapasztalattal is rendelkeznek. Az 52 éves férfi elmondta, fogalma sincs, hogy most mihez kezdjen, új vállalkozásba nem mer kezdeni, nem tudja, mire lenne érdemes váltania. A jelenlegi állapotok szerint maximum alkalmazott lehetne egy újonnan nyíló trafikban. Hozzátette, ha lenne új kiírás, mindenképp indulna, hogy rokkantnyugdíjas feleségével közösen tovább vihessék kis üzletüket.

trafik_sajttaj02_gs

Tóth Károly megjegyezte, Szegeden a közel 80 nyertes feléről feltételezik, hogy a Fideszhez köthető, példaként

Cseri Lászlót

említette, aki az előző választásokon a Fidesz színeiben indult, míg jelenleg az önkormányzati környezetgazdálkodási cég felügyelőbizottságának elnöke. Az IKV igazgatótanácsi tagját,

Bényi Szabolcsot

is megnevezte az MSZP szegedi alelnöke.

Kenyeres Lajos

, Tarján önkormányzati képviselője (Szabad Város Egyesület) megjegyezte: a városrészben rengeteg kisvállalkozás működik a multik mellett, most ezek a kisvállalkozások kerülnek veszélybe, a jelenleg meglévő egyensúly meg fog bomlani a trafiktörvény miatt. Tóth szerint minden pályázónak joga van tudni, hogy miért nem nyerhetett, miközben több évtizedes trafikos gyakorlattal rendelkezik. Leszögezte, az MSZP azt követeli, hogy azok vihessék tovább a trafikot, akiknek eddig is ez jelentette a megélhetését, akármelyik pártra is szavaztak 2010-ben. A szocialista párt azt szeretné elérni, hogy érvénytelenítsék a pályázatokat, s újabbat írjanak ki. A trafiktörvényhez törvénymódosító javaslatot is benyújtottak e témakörben, melyben szerepel, hogy a jelenlegi s dohánytermékeket árusító kisvállalkozások júliustól is folytathassák tevékenységüket.

A Fidesz-KDNP szegedi frakciója az alábbi közleményben reagált az elhangzottakra.

A kormány az emberek, az MSZP a multi nagytőke oldalán

"A baloldal országos szinten és Szeged városában is láthatóan egyre nagyobb bajban van. Lehullott a lepel, hogy a baloldal és az alvilág paktumot kötött a 2010-es választás előtt. Kiderült, hogy készek voltak az ördöggel is cimborálni. Napról napra omlik össze a maradék hitelességük is, erkölcsileg vállalhatatlanná váltak, ezért indítottak újabb aljas és alaptalan lejárató hadjáratot. Mára már teljesen egyértelmű, hogy a dohánytrafikügy is csak alaptalan vádaskodás, hiszen a nyertesek között több száz, egyértelműen az MSZP-hez köthető személy is található. Szegeden például a nyertesek listáján szerepel Ménesi Helga, akinek a férje köztudottan Solymos László MSZP-s alpolgármester, valamint Botka László MSZP-s polgármester, országgyűlési képviselő baráti társaságához tartozik, illetve MSZP-tag. A helyi szocialisták aljas lejárató kampányát, hazugságait is ezen a szemüvegen keresztül kell megítélnie minden egyes szegedinek... Minden rágalmazással szemben a valóság az, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kiírt és lebonyolított egy nyílt, törvényes pályázatot, hónapok óta ismert, nyílt szempontok és feltételek szerint. Nyilvánvalóan nem politikai döntés született, a nyertesek között országosan és Csongrád megyében is mindenféle ember található, köztük a nagy számok törvénye szerint nyilván jobboldali érzelműek, illetve rengeteg baloldali is. Országosan sok száz győztes kötődik egyértelműen az MSZP-hez. Kétségtelenül sok a nem nyertes, csalódott pályázó. Az első pályázaton 5400 nyertest hirdettek, de közel 10 ezer pályázó nem nyert. Ez törvényszerű, hiszen a gyermekek és fiatalok védelmében éppen az a cél, hogy kevesebb helyen, nehezebben legyen elérhető a dohányáru. Hazánkban évente 35 ezren halnak meg dohányzás következtében, és felmérések szerint a fiatalok negyede cigarettázik, mivel ma lényegében ellenőrzés nélkül hozzájuthatnak a dohányáruhoz. Ennek gátat kellett vetni. Ezért a korábbi 40 ezer helyett 5-6 ezer cigarettát árusító trafik lesz. Ugyanakkor a kormány keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek, ne veszítsék el megélhetésüket. Eddig javarészt a multik kezében volt a dohány-kiskereskedelem. A családi trafikok száma most megtízszereződik az eddigiekhez képest, tehát tízszer annyi családi vállalkozás jut így megélhetéshez, mint korábban! A rendszer átalakításával a megnövelt árrésből képződő profit magyar kis- és közepes vállalkozásoknál csapódhat le! Ez volt a kormány, a Fidesz-KDNP másik kiemelt célkitűzése ebben az ügyben. A szocialisták országos szinten és Szegeden is elárulták magukat. A polgárok pontosan értik, miért nem tetszik ez az intézkedés a baloldalnak, ahogy a rezsicsökkentés se, a bankadó se, semmi, ami az emberek érdekében történik, de egy kicsit a nagytőke érdekeit sérti..." - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.