Közélet

Jelentős fejlesztés kezdődött a szegedi pszichiátriai klinikán

Jelentős fejlesztés kezdődött a szegedi pszichiátriai klinikán

2013. május 9., csütörtök
Jelentős fejlesztés kezdődött a szegedi pszichiátriai klinikán
pszichiatria

Uniós támogatással jelentős fejlesztés kezdődött a Szegedi Tudományegyetem pszichiátriai klinikáján, a 673 millió forintból megvalósuló beruházás révén 2014 őszére egy épületbe kerülhetnek az intézmény betegellátó egységei - mondta Mészáros Tamás professzor csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.

Az utóbbi évtizedekben jelentősen bővült a pszichiátria által alkalmazott terápiás eszközök és módszerek köre, és ezzel párhuzamosan megváltozott az ellátórendszerrel szemben támasztott társadalmi igény. Az akut osztályos gyógykezelés iránti igény csökkent, és jelentősen megnőtt a rehabilitációs szolgáltatások, illetve a járóbeteg-ellátás iránti szükséglet - magyarázta a professzor a fejlesztést bemutató lakossági fórumon. A dél-alföldi régióban a legalacsonyabb a pszichiátriai ágyak száma, különösen a rehabilitációs férőhelyből van kevés a betegek számához viszonyítva. Ugyanakkor a térségben az országos aránynál is magasabb a mentális és viselkedészavaros páciensek száma - tette hozzá. Az SZTE Pszichiátriai Klinika betegellátó egységei jelenleg Szegeden szétszórtan, négy telephelyen működnek. Ez nemcsak a gyógyító tevékenységet nehezíti, hanem gazdaságtalan is, hiszen számos háttérszolgáltatást mindegyik telephelyen biztosítani kell - mondta a professzor. A dél-alföldi régió 11 egészségügyi intézményének rehabilitációs szolgáltatásait javító, 2,36 milliárd forint összköltségvetésű projekt keretében egy Kálvária sugárúti kórházépület felújításával és bővítésével egy helyre kerül a klinika betegellátó tevékenysége, az akut és krónikus fekvőbeteg-ellátás, valamint a járóbeteg-ellátás. Egy új háromszintes épületrészben pedig egy-egy huszonöt ágyas rehabilitációs egységet alakítanak ki a szükséges kiszolgálóhelyiségekkel - közölte az egyetemi tanár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.