Közélet

Az SZKT-ben dolgozók fizetését emelné a Jobbik

Az SZKT-ben dolgozók fizetését emelné a Jobbik

2013. május 29., szerda
Az SZKT-ben dolgozók fizetését emelné a Jobbik

Az SZKT-val kapcsolatos bérfejlesztés volt a témája a Jobbik által összehívott sajtótájékoztatónak, valamint a párt ez ügyben beadott indítványa, illetve módosító indítványa. A közlekedési vállalatnak nem volt lehetősége az elmúlt években arra, hogy bérfejlesztéssel éljen a dolgozók irányába. A radikális párt ezért tartja szükségesnek, hogy a cégnél valamilyen módon béremelésre kerüljön sor. Pluszpénzt erre a Szegedi Tükörnél és a Dorozsmai Nagybani Piacnál talált.

Rácz Tibor

, a Jobbik szegedi alelnöke elmondta, Szeged városában folyamatosan szűntek meg a parkolók, ami magával vonta a parkolásból származó bevételek jelentős csökkenését. Emellett kevesebb lett az állami, illetve önkormányzati finanszírozás, tovább nőtt az energia-, és az anyagköltség ára, amihez társult még – a párt szerint – egy teljesen elhibázott tömegközlekedési koncepció is. A Jobbik szegedi szervezete

Keresztúri Farkas Csaba

képviselő úron keresztül megpróbált egy eleve rossz és igazságtalan költségvetésben plusz pénz találni erre a célra, de azzal kellett szembesülniük, hogy elég szűk a mozgástér. Rácz szerint az SZKT-ben mintegy 500, nem vezető beosztásban dolgozó főt érintene a bérfejlesztés. Az egyeztetésbe és a módosító határozati javaslat kidolgozásába a párt bevonta a szakszervezeteket is. A javaslat szerint két területről próbálnának meg pluszforrást keríteni: az egyik a város „közszolgálati” lapja, ami szerintük inkább pártpolitikai propagandakiadvány, amely az MSZP-t, illetve

Botka László

polgármestert népszerűsíti a szegedi adófizetők pénzéből. Az alelnök szerint a lap megmaradhat, ha a továbbiakban az MSZP pénzelné, és nem a város költségvetéséből Szeged polgárai.

Az önkormányzat lapja nem pártkiadvány

A lapkiadás kapcsán önként vállalt önkormányzati feladatról van szó, amelyben a közgyűlés mérlegelési jogkörrel rendelkezik, s eldöntheti, kívánja-e a költségvetésből továbbra is finanszírozni. A beadványban javasolják a közgyűlésnek, hogy utasítsa a polgármestert ezen lap kiadására vonatkozó szerződés felbontására, illetve az így nyert megtakarítást a következő közgyűlésre terjessze be mint költségvetési módosítást. Az így megspórolt pénzt céltámogatásként a Jobbik az SZKT-nek juttatná nem vezető állású dolgozók béremelésére. Erre az évre tervezve ebből 15-20 millió forint jönne össze. A Jobbik beadott egy módosító indítványt is, ebben 20 millió forinttal szándékozza kiegészíteni az SZKT-dolgozók bérét. Azt szeretnék elérni, hogy a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. ügyvezetője hívjon össze taggyűlést, és tűzze napirendre, hogy osztalékelőleg-kifizetés történjen. A vagyongazdálkodási bizottság delegáltja olyan osztalékelőleg-kifizetést javasoljon Szeged Megyei Jogú Város tulajdoni hányadát érintő összegre, ami eléri ezt a 20 milliót. Amikor az osztalékelőleg megérkezik a város számlájára, erről is készíteni kell határozati javaslatot, amit aztán a közgyűlés elé terjesztenek. Így a költségvetés módosításával az SZKT részére céltámogatásként meg lenne oldva az említett 500 dolgozó bérfejlesztése. Rácz reméli, hogy beadványukhoz sikerül megszerezni a közgyűlés többségi támogatását, hisz, mint fogalmazott, 500 szegedi családról van szó. Arra kérik a képviselettel rendelkező pártokat, támogassák beadványukat, és ne pártpolitikai cirkuszt kreáljanak. A bérfejlesztés személyenként mintegy bruttó 8800 forint pluszpénzt jelentene havonta az érintettek számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.