Közélet

Tündérkert nyílt Gyálaréten + FOTÓK

Tündérkert nyílt Gyálaréten + FOTÓK

2013. április 28., vasárnap
Tündérkert nyílt Gyálaréten + FOTÓK
Meskets_MJ 001

Szeged szomszédságában, Gyálaréten, a Szilágyi-major területén épült fel 3,5 hektáron a Tündérkert elnevezésű sport- és egészségtanösvény, ifjúsági élmény- és kalandpark, egy varázslatos mesevilág, amelyet népi építészeti megoldásokkal, faépítményekkel, fajátékokkal alakított ki a Meskete Alapítvány gyerekeknek és vállalkozó kedvű felnőtteknek.

Az alapítvány a Sport és Egészség Tanösvény létesítése DAOP-pályázaton nyert 25 millió forintos uniós támogatást a projektre, amelynek egyik bevallott célja, kimozdítani a gyerekeket, fiatalokat és általuk talán a szüleiket is a négy fal közül, a technika mellől. Kicsalogatni őket a természetbe, ahol a gyermeki kreativitás, a készségek pedagógiai, nevelési és oktatási eszközökkel történő fejlesztése, a fiatalkori aktivitás fokozása, a hétköznapi iskolai és otthoni életben ritkán szerephez jutó, kevéssé ismert, de hasznos és eredményes elméleti meg gyakorlati tudás átadásának módszereivel ismertetik meg őket. A megcélzott területek közé tartozik még a test- és mozgáskultúra fejlesztése éppúgy, mint a mentálhigiénés nevelés, a vizuális és az anyanyelvi kultúra fejlesztése, vagy a fiatalokban formálódó szociális érzékenység meg a tolerancia megerősítése. A játékos módon való tanulás elősegíti az elsajátított ismeretek mélyebb beágyazódását, rögzülését, s ezáltal a hatékonyabb személyiségformálást. „Gyálarét Szeged peremkerülete, amely a központi fejlesztési programokból ritkán tud részesülni. Ez a hely erős civil akaratot acélosított ki, amelynek nagyon sok szép eredménye született. Mindez a helyiek elkötelezettségéről, illetve a hely iránti ragaszkodásukról tanúskodik” – hangsúlyozta a kalandpark avatóünnepségén

Nógrádi Zoltán

országgyűlési képviselő. „Ezáltal Gyálarét kihasználja legnagyobb erőforrását: természeti értékeit. Az urbanizált közegből kiszabadult gyerekek és szüleik találkoznak valami olyasmivel, ami a napi stresszhelyzetben valódi kikapcsolódást, felüdülést jelenthet a számukra.”

A legkisebb természeti csoda is elvarázsol

Óriási szükség van ilyen és hasonló létesítményekre, folytatta Nógrádi, majd a mórahalmi erdei iskola pozitív példáját hozta fel, ahol a legkisebb természeti csoda is elvarázsolja azt a gyereket, aki ezzel nem találkozik nap mint nap. „A gyerekek felnőtté válása, rugalmas alkalmazkodó-képességük, illetve az, hogy egyáltalán megállják-e a helyüket a gyorsan változó világban, attól is függ, hogy az a fajta tudás és ismeret, amit egy természetközeli helyzetben tudnak magukba szívni, hogyan rögzül bennük” – fejezte be Mórahalom polgármestere.

Egy városrész akkor tud fejlődni, ha az önkormányzat, a helyi civil szerveződés kihasználva az EU által nyújtotta lehetőségeket, fejlesztési célokat tud megfogalmazni, amelyek megvalósíthatóak és követhetőek, folytatta az iménti gondolatmenetet Hüvös László Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő. „Ez a fejlesztés is mutatja, hogy összefogással létre tudtak hozni egy olyan értéket ebben a városrészben, amely nemcsak az ittenieknek jelent összetartó erőt, hanem a szegedieknek is kiváló alkalom, hogy ide kilátogassanak” – hangsúlyozta a képviselő. Ilyen és hasonló fejlesztésekhez kapcsolódhatnak egyéb uniós támogatással megvalósuló beruházások is, amelyek közelebb hozzák ezt a városrészt. Hüvös elmondta, éppen a napokban készül el a kerékpárút terve, amely lehetővé teszi, hogy a következő EU-s költségvetési ciklusban megvalósuljon ez a fejlesztés. Így a szegediek kijövetele jóval egyszerűbbé válik, és ez a természet közeli állapot is sokkal elérhetőbbé mindenki számára. A Tündérkert kalandpark mindenképpen egyedi és különleges kikapcsolódási lehetőséget jelent a családoknak, ugyanakkor a helyi óvoda gyerekei számára is rendkívül előnyös helyzetet teremt, hiszen érdekes játékokkal ismerkedhetnek meg, s ügyességüket is próbára tehetik a szabadban, a jó levegőn. „Szervezett programjaink is lesznek” – számolt be a tervekről Oláhné Szántó Mária, a Meskete alapítója. Megkezdődtek az előzetes tárgyalások az iskolákkal, csoportokat szeretnének egynapos kirándulásra idehozni, kirándulásokat szervezni, s ezeket összekötni különböző színes rendezvényekkel, programokkal. „Távlati tervek között szerepel földházak építése, így tudnának szálláshelyeket biztosítani a hozzánk látogatóknak, illetve többnapos, akár tematikus táborokat is szervezni” – mondta Oláhné Szántó Mária.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.