Közélet

Szerbiában folytathatják le a Cedomir Jovanovic támadói elleni eljárást

Szerbiában folytathatják le a Cedomir Jovanovic támadói elleni eljárást

2013. április 23., kedd
Szerbiában folytathatják le a Cedomir Jovanovic támadói elleni eljárást

A rendőrség kezdeményezi, hogy Szerbiában folytassák le a Szegeden megtámadott Cedomir Jovanovic támadói elleni eljárást – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-t. A szerb ellenzéki Liberális Demokrata Párt elnökét, feleségét és barátait a Crvena Zvezda vízilabdacsapat radikális szurkolói támadták meg április 17-én a Tisza-parti városban.

Szenti Szabolcs

közölte, a rendőrség a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvény alapján, a sértettek és a gyanúsítottak állampolgárságára tekintettel előterjesztést tesz az ügyészségnek a büntetőeljárás átadására a szerbiai hatóságoknak. A magyar rendőrség csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének gyanúja miatt hivatalból indított nyomozást, miután a szerbiai sajtóból arról értesült, hogy szerb vízilabda-szurkolók egy szegedi étteremben több szerb állampolgárt bántalmaztak. A magyar hatóságokhoz feljelentés nem érkezett. Miután azonban a rendőrség tudomására jutott az eset, helyszíni szemlét tartott az érintett étteremben. A nyomozók a biztonsági kamera felvételeit lefoglalták, a szemtanúkat kihallgatták. A csaknem két évtizede eredményesen működő határ menti együttműködés keretében a magyar rendőrök soron kívül tájékoztatták a szomszédos ország hatóságait, és ez alapján a szerb rendőrség megtette a szükséges intézkedéseket – tudatta a szóvivő. A vajdasági Magyar Szó internetes kiadásában beszámolt arról, hogy a Belgrádi Felső Bíróság hétfőn egy hónapos előzetes letartóztatásba helyezte a Belgrade Boys szurkolócsapat vezérét

Cedomir Jovanovic

megtámadásának alapos gyanúja miatt. A belgrádi sajtó szerint a férfi hosszú ideje ismert a rendőrség előtt, több ízben folyt ellene eljárás, a legtöbb esetben garázdaság miatt. Tavaly áprilisban jogerősen 4 év 2 hónapnyi börtönre ítélték, mert 2008-ban súlyosan bántalmazott egy férfit. A szegedi támadás során a szerb politikus és felesége nem sérült meg, de egy barátjuknak betörték az orrát, a fejét és eltörték az állkapcsát. Cedomir Jovanovic az esetről tartott sajtótájékoztatóján – amelyen az "emberiség legaljának, mutánsok hadának" nevezte támadóit – elmondta, hogy szinte végig Koszovóval zaklatták az ultrák. Jovanovic - a szerb politikusok közül szinte egyetlenként - korábban síkra szállt Koszovó függetlensége mellett. A szerbek által kultúrájuk és vallásuk bölcsőjeként számon tartott, túlnyomó többségében albánok lakta területet - Szerbia egykori déli tartományát - az 1999-es jugoszláviai NATO-csapások után az ENSZ ideiglenes igazgatása alá helyezték. Koszovó 2008 februárjában kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de ezt Belgrád eddig nem ismerte el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.