Közélet

Életközösség-építés LÉT-módra: hogy senki se érezze magát egyedül + FOTÓK

Életközösség-építés LÉT-módra: hogy senki se érezze magát egyedül + FOTÓK

2013. április 25., csütörtök
Életközösség-építés LÉT-módra: hogy senki se érezze magát egyedül + FOTÓK
0_gs

Lakótelepi előadássorozat indult a Csongrád Megyei Kormányhivatal áldozatvédelmi programjának keretében, amellyel lakossági tájékoztatók keretében erősíteni szeretnék az időskorú emberek biztonságérzetét, csökkenteni félelemérzetüket. A tarjáni panellakóknak tartott első rendezvényen Kothencz János, a LÉT mozgalom vezetője üdvözölte a nagyszámú megjelentet és a vendégeket.

A fórumon megjelent

Bodó Imre

országgyűlési képviselő, járási hivatalvezető,

Vass Márton

, a kormányhivatal igazságügyi szolgálatának igazgatója és a projekt koordinátora,

Német Ferenc

, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakkamara országos elnöke,

Zélity László

városi rendőrkapitány,

Rajki Andrea

, a városi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának alosztályvezetője,

Batiz István

, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke,

Bakai Krisztián,

a tarjánvárosi rendőrőrs parancsnoka. A lakótelepeken élő időskorú lakosság az elsődleges célpontja annak a kétéves áldozatvédelmi programnak, amely a Nem vagyunk egyedül mottóval indult, s amelyre sikerrel pályázott konzorciumi partnereivel, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarával együtt a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A program további együttműködői: a Szegedi Tudományegyetem, a Szeged-Csanádi Katolikus- és a Csongrádi Református Egyházmegye és a LÉT – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása. A gyakran elszigeteltségben élőknek életmódjuk, életkörülményeik, egészségi állapotuk, életkoruk miatt csak korlátozott lehetőségük van arra, hogy igénybe vegyék a hivatalos szervek áldozatsegítő szolgáltatásait. Ritka a környezetükben az olyan személy, aki meghallgatja, a társadalmi élethez szükséges praktikus tanácsokkal látja el őket, fizikai segítséget, mentálhigiénés, életvezetési tanácsokat nyújt nekik. Ezért a projekt során az együttműködő partnerek olyan segítő hálót kialakítását tűzték ki célul, amely a magas bűnügyi fertőzöttségű területeken élő, egyedülálló, idős, magányos emberekkel fog törődni.

Minden lakónegyedben honosodjon meg ez a szemléletmód

A tarjáni panel negyedekben a LÉT vállalta ebben a vezető szerepet. A kormányhivatal igazságügyi szolgálatával együttműködésben tájékoztató, figyelemfelhívó rendezvények szervezésébe kezdett. A programok keretében a szakemberek felvilágosító tanfolyamokat tartanak, emellett bűnmegelőzési eszközök használatát mutatják be és a beszereléséhez is segítséget nyújtanak.

Szerteágazó, önzetlen tevékenységével a LÉT igyekszik megváltoztatni a panel negyedekben élő emberek mindennapjait, mindent megtesz azért, hogy az idős, sokszor magányos lakók ne érezzék magukat egyedül, hangsúlyozta Kothencz János. A célok között szerepel, hogy mind a 8 szegedi lakótelepre eljusson ez a fajta szemléletmód, elterjedjen, és mindenhol meghonosodjon az idősekről való törődés, gondoskodás és fokozott odafigyelés, hogy mindenhol megtapasztalják, mi fán terem az életközösség-építés LÉT-módra. A pályázat célját, a projektben szereplő partnerek feladatait Vass Márton ismertette. Legfőbb célként a bűnözés visszaszorítását, és a lakók biztonságérzetének megerősítését jelölte meg, továbbá azt, hogy a panel negyedekben élők ne váljanak bűncselekmények áldozatává. Ha a baj mégis megtörténik, legyen hova fordulnia az áldozatnak. Krízishelyzetben kellőképpen felkészített szakemberek, pszichológusok, egyházi emberek állnak a rendelkezésére oldani, enyhíteni a lelki sokkot, levezetni a feszültséget, gyógyítani a traumát. Az időskorúak sérelmére elkövetett deliktumok legnagyobb része vagyon elleni bűncselekmény. Ezek közül elsősorban lopás, csalás, sikkasztás és rablás áldozatává válnak ezen korosztály tagjai. Az elkövetők többnyire azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek, egyedül élnek. Az idős emberek korukból, egészségi állapotukból, életmódjukból, szokásaikból, hiszékenységükből adódóan könnyebben megtéveszthetőek. Bakai Krisztián százados éppen ezért azokra a csalásokra, trükkökre hívta fel a hallgatóság figyelmét, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő a lakótelepi bűnözés vonatkozásában. A fórum jó ízűen elfogyasztott közös vacsorával zárult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.