Közélet

Havazás után: nincs több lezárt település, jelentés készül a katasztrófahelyzetről (FRISSÜL!)

Havazás után: nincs több lezárt település, jelentés készül a katasztrófahelyzetről (FRISSÜL!)

2013. március 17., vasárnap
Havazás után: nincs több lezárt település, jelentés készül a katasztrófahelyzetről (FRISSÜL!)

Szombat éjjel az utolsó elzárt települést is kiszabadították a hó fogságából, vasárnap reggelre már a járhatatlan útszakaszok száma is lecsökkent. Hóhelyzet ma!

A szombati eseményekről részletes hírfolyam itt olvasható!

20.55: Bevetik a Hunor mentőszervezetet Szabolcsban

Bevetik a Hunor Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezetet a rendkívüli időjárás okozta áramellátási zavarok gyorsabb helyreállítása érdekében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője vasárnap este az MTI-vel.

Tóth Gabriella

elmondta: a csapat alkalmas a bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák során jelentkező speciális mentési feladatok ellátására, valamint az elsőként beavatkozók megerősítésére is. A főhadnagy tájékoztatása szerint a megyét sújtó károk miatt vasárnap délután megalakult az Országos Operatív Törzs, amelyet Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részéről Kossa György dandártábornok vezet. A munkacsoport az áramszolgáltató számára embereket és eszközt biztosít a gyors és hatékony munkavégzéshez. A katasztrófavédelem koordinálásával úgynevezett beavatkozási csoportok alakultak meg: az összesen húsz csoport mindegyike megerősített technikai eszközökkel, darukkal, a Magyar Honvédség által biztosított lánctalpas gépjárművekkel, a megfelelő biztosítás mellett végzi a helyreállítási munkálatokat - közölte a hivatalvezető. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a vihar miatt megszakadt áramszolgáltatás mintegy ötven településen jelent problémát. Az áramellátás mellett a távközlési eszközök rendszere, a telefonos és mobil szolgáltatás is akadozik az érintett településeken. Az áram nélkül maradt településeken folyamatosan működnek a melegedőhelyek. Mivel ezek nagy részét iskolákban lehetett kialakítani, ezért a megyei védelmi bizottság elnökének ajánlásával az adott települések jegyzői tanítási szünetet rendelhetnek el, amíg a helyreállítás meg nem történik - tette hozzá Tóth Gabriella.

20.45: Az ÉMÁSZ szolgáltatási területén helyreállt az áramszolgáltatás

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Nyrt. szolgáltatási területén minden településen helyreállt az áramszolgáltatás - közölte a cég az MTI-vel vasárnap este. Közleményük szerint háromnapos, megszakítás nélküli munkavégzéssel sikerült újra villamos energiával ellátni valamennyi érintett bodrogközi, taktaközi és más Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települést. A káresetek vasárnap estig tartó feldolgozása alapján a viharban összesen 103 kilométer hosszúságú középfeszültségű hálózaton 54 helyszínen történt meghibásodás, amelyek kijavításához 84 eltört, 15 kidőlt és 33 megdőlt oszlopot kellett helyreállítani, több ezer méter leszakadt vezetéket kellett pótolni, sok száz szigetelőt kellett visszaszerelni - ismertették. A teljes felmérés után ezek a számok még növekedhetnek - tették hozzá. A közleményben jelezték, hogy néhány helyen még csak ideiglenes megoldásokkal sikerült biztosítani az ellátást. A végleges helyreállítási munkálatok a jövő hétre áthúzódnak, ezek során rövidebb idejű áramkimaradásokra még számítani lehet, de az áramszolgáltatás már folyamatosnak tekinthető minden településen.

17.07: Pintér: hétfő estére jelentés készül a tapasztalatokról

Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a Belügyminisztérium hétfő estére elkészíti a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését, s ezt a következő kormányülésen a kormány tudomására is hozzák - mondta

Pintér Sándor

belügyminiszter vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón. A miniszter délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette: már nincs elzárt település, nincs járhatatlan út, és sok településen visszaállt a vízszolgáltatás is. Jelenleg 75 településen van még baj az áramszolgáltatással, ennek helyreállításában a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendőrség támogatása mellett folyamatosan dolgozik az áramszolgáltató cég. A sajtótájékoztatón Pintér Sándor, valamint

Bakondi György,

az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és

Papp Károly

országos rendőrfőkapitány is sikeresnek értékelte a szervek munkáját a katasztrófahelyzet felszámolásában. Arra az újságírói kérdésekre, hogy miért nem kérték korábban a honvédség segítségét, eszközeit, azt mondták: nem volt rá szükség.

17.02 Minden út járható Fejér megyében

Minden közút két nyomon járható Fejér megyében, miután az utolsó járhatatlan utakat is sikerült felszabadítani – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor

tájékoztatása szerint munkagépeiknek sikerült felszabadítani a Sárkeresztúr és Sárosd, valamint a Mezőfalva és Sárbogárd közötti mellékutat is. Így már minden Fejér megyei közút két nyomon járható. A közútkezelő több hómarót átcsoportosít a szomszédos Komárom-Esztergom megye még lezárt útjaira, hogy ott is minél hamarabb felszabadulhassanak a még járhatatlan alsóbbrendű utak.

16.41: Tolnában minden út járható

Tolna megye valamennyi közútja járatóvá vált - közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

Deák Balázs

elmondta: megszűntek a hóakadályok a Diósberény és Hőgyész, Fürged és Ozora, illetve Györköny és Nagydorog közötti utakon is, amelyek vasárnap reggel még járhatatlanok voltak, így délután három órakor megindult a forgalom.

15.20: A honvédség fel volt készülve

A katonák a rendkívüli időjárás nyomán kialakult katasztrófahelyzetben minden feladatot, amelyre megkeresést kaptak, megoldottak - mondta

Benkő Tibor

, a Honvéd Vezérkar főnöke vasárnap, az MTI-nek adott interjújában. A vezérkari főnök elmondta: a rendkívüli időjárási helyzet miatt a Magyar Honvédségnél csütörtök este országos készenlétet rendelt el. A jelenlegi törvények értelmében viszont a Magyar Honvédség nem felelőse, szervezője, vagy irányítója a katasztrófahelyzetek kezelésének, felszámolásának, csupán közreműködő szerepe van. A honvédség személyi állományával és technikai eszközeivel ott jelenik meg és akkora erővel, amilyen megkeresés érkezik felé. Benkő Tibor kifejtette: a honvédség 17 katonai szervezetének személyi állománya és technikai eszköze vett részt, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még most is részt vesz a rendkívüli időjárási körülmények miatti katasztrófahelyzet felszámolásában, mentési feladatokban. A legnagyobb elismerést érdemlik azok a katonák, akik az elmúlt napokban 8 megyében mintegy 50 különböző helyszínen nyújtottak segítséget a bajbajutottaknak - emelte ki. Annak kapcsán, hogy miért nem vettek részt többen a mentésben, azt mondta: minden beérkező megkeresésnek eleget tettek. A hatékony mentésben viszont nemcsak a létszám, hanem a képesség is meghatározó. Példaként megjegyezte, hogy egy-egy technikai eszköz kezeléséhez - amellyel számos járművet, köztük mentőket, buszokat, hómarókat, kamionokat mentettek ki a hó fogságából - egy-két felkészült katona is elegendő. Benkő Tibor elmondta, hogy a mostani esetnél az időjárás-jelentések alapján a honvédségnél megtették a szükséges előkészületeket, de - emelte ki - nem a honvédség az első, akinek "lépnie kellett". Minden erre hivatott szervezetnek megvan a maga feladata, s a honvédség bizony nem az első helyen, hanem szinte utolsó bástyaként szerepel ebben a sorban - fejtette ki. Ugyanakkor a vezérkari főnök egyetért azzal, hogy mindez kevés a bajba jutott embereknek. A Magyar Honvédségnél már elkezdték a történtek, tapasztalatok elemzését. Benkő Tibor szerint ez a helyzet rámutatott arra, hogy az ehhez hasonló rendkívüli helyzetek hatékonyabb kezeléséhez van mit tenni, biztos, hogy változtatásra van szükség.

14.15: Áram nélkül maradt településeken segít az Ökumenikus Segélyszervezet

Az áram nélkül maradt kelet-magyarországi településekre juttat el gyorssegélyt vasárnap és hétfőn az Ökumenikus Segélyszervezet. A szervezet vasárnap kora délutáni, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ítéletidőben leszakadt vezetékek miatt 66 település 28 ezer fogyasztóhelyét érinti még az üzemzavar. A településeken 80 melegedőt nyitottak meg. A szervezet munkatársai az igények felmérése után ezekbe a közösségi melegedőkbe igyekeznek eljuttatni a többek között élelmiszereket és palackozott vizet tartalmazó segélycsomagokat. A segélyprogramot az E.ON rendkívüli támogatásából finanszírozza az Ökumenikus Segélyszervezet, amely az áramkimaradásban érintett települések listáját is megkapta az áramszolgáltatótól. Fokozatosan csökken az áram nélkül maradt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települések száma, azonban az E.ON Zrt. déli adatai szerint még mindig 61 település sújt az üzemzavar. Győr-Moson-Sopron megyében hatszáznál több embert segítettek biztonságba az elmúlt napokban a havazással összefüggésben rendőrök – közölte a megyei főkapitányság szóvivője vasárnap az MTI érdeklődésére.

Kocsis Tünde

alezredes elmondta: 632 embert segítettek haza vagy a kijelölt melegedőhelyre, 624 jármű kiásásában vagy út szélére vontatásában vettek részt munkatársaik. Tizenkét járművet szállítottak el a helyszínről, mert zavarta a hó eltakarítását és a forgalom megindulását, az utolsóért a reggeli órákban jelentkezett tulajdonosa. A közútkezelő korábbi tájékoztatása szerint vasárnap délelőttre sikerült megtisztítani a megye utolsó két, a hófúvás által még eltorlaszolt szakaszt Pér és Győrság, illetve a Lázi és a megyehatár között. Az M1-es autópályán – ahol péntekre virradóra még több ezren éjszakáztak – a forgalmat a főváros felé szombaton, az országhatár irányába vasárnap hajnalban nyitották meg végleg.

13.25: Színesfémtolvajok nehezítik a vezetékek helyreállítását

Színesfémtolvajok nehezítik az áramszolgáltatás helyreállítását Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Nyrt. vasárnap arról számolt be, hogy az időjárás miatt kritikus helyzetbe került térségben megjelentek a színesfémtolvajok, akik a földön fekvő vezetékeket próbálják eltulajdonítani. Az áramszolgáltató hangsúlyozta: ezzel a tolvajok nemcsak a helyreállítás eredményességét sodorják veszélybe, hanem saját testi épségüket is veszélyeztetik.

Dobi Tamás

, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap az MTI-nek elmondta: a rendőrségre szombat este érkezett bejelentés, hogy Tiszacsermely térségében a leszakadt villanyvezetéket baltával darabolják. A megzavart két elkövető menekülés közben hátrahagyta a már szakaszolt huzalokat, illetve a baltát is. A rendőrség lopás kísérlete miatt indított eljárást az ügyben, egyelőre ismeretlen elkövetőkkel szemben - tette hozzá a szóvivő.

13.10: A honvédség vasárnap is segíti a közműszolgáltatások helyreállítását

A Magyar Honvédség katonái továbbra is folyamatosan részt vesznek a rendkívüli időjárási körülmények miatt kialakult helyzet felszámolásában, jelenleg a közműszolgáltatások helyreállításában segítenek több helyen - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel. A közlemény ismerteti: a Magyar Honvédség (MH) 5. Bocskai István Lövészdandár két PTSZ-M típusú kétéltű lánctalpas járműve a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrány térségében segíti a vezetékek helyreállítását. A néhol másfél méteres mélységet is meghaladó vizes, mocsaras terület gyalogosan vagy egyéb járművel megközelíthetetlen, így biztonsággal csak a PTSZ platójáról tudnak dolgozni a szakemberek. Jelenleg az első magasfeszültségű távvezetékoszlopot próbálják helyreállítani, emellett azonban a több hektárnyi területen oszlopok sora dőlt ki, vagy került víz alá - írta a HM. A Bocskai-dandár katonái immár harmadik napja segítenek több település áram- és vízellátásában. Két aggregátorral járják az áramszolgáltatás nélkül maradt területeket. Az egyik szerkezetet vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándtól 2 kilométerre található Szenna-tanyán vetették be. A másik aggregátorral a bocskais katonák és az ÉMÁSZ Nyrt. szakemberei Tiszakarád utcáit járják azért, hogy az ott található transzformátorállomásokon keresztül árammal lássák el a lakosokat - tették hozzá. A települések polgármesteri hivatalának dolgozói meleg ételt és szállást adnak a katonáknak - olvasható a HM közleményében.

12.40: Tovább csökkent az áram nélkül maradt települések száma

Tovább csökkent az áram nélkül maradt települések száma vasárnap. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, jelenleg 66 településen szünetel a szolgáltatás - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője vasárnap délben az MTI-vel.

Tóth Gabriella

elmondta: több helység is van, ahol már csak néhány háztartást érint az áramkimaradás. A magas és középfeszültségű hálózatok működésének visszaállítása komoly munkaerőt igényel, az E.ON Zrt. szerelőinek 270 kidőlt oszlopot kell helyreállítania. A honvédségtől szombaton kapott lánctalpas is tovább dolgozik, a járművet elsősorban a nehezen megközelíthető, vizes területen használják - tette hozzá. A főhadnagy elmondta azt is: a lakosság nagy része az áramkimaradáskor a hóban helyezte el a hűtő tartalmát, így nem érte kár, amíg a szolgáltatás visszaállt. Néhány háztartásnál a rendkívüli hideg időjárás ellenére azonban előfordulhat romlott élelmiszer; ezeket - a fertőzésveszély elkerülése érdekében - a NyírVV Kht. által működtetett állat-egészségügyi telepen lehet leadni. A megyében már nincs lezárt út, a helyreállítás miatt szombat délután lezárt két útszakaszon is feloldották a tilalmat - tájékoztatott Tóth Gabriella. Az ÉMÁSZ Nyrt. vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ellátási körzetében, Észak-Magyarországon tizennégy Bodrogközi település kivételével vasárnap délelőttre mindenhol helyreállt a szolgáltatás. A Bodrogköz, Hegyköz, és Taktaköz áramellátását csütörtök óta mintegy 18 ezer fogyasztási helyen bénította meg a havazás és az orkánerejű szél, csaknem 60.000 lakos maradt áramellátás nélkül hosszabb-rövidebb időre. A szolgáltató minden emberét és eszközét a kritikus területre irányította, hogy a hibákat elhárítsák.

11.25: Nincs járhatatlan út Győr megyében

Már nincs járhatatlan út Győr-Moson-Sopron megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője vasárnap reggel az MTI-vel. Pécsi Norbert Sándor elmondta, utolsóként a Pér és Győrság, illetve a Lázi és a megyehatár közötti mellékutat sikerült felszabadítani. A két útszakasz egyelőre még nehezen járható, de a szakemberek folyamatosan dolgoznak a szélesítési munkákon.

09.47: Estig érvényben van a kamionstop

Honlapján hívta fel a 7,5 tonna megengedett össztömegű és a veszélyes árut szállító közúti járművek vezetőinek figyelmét a rendőrség arra, hogy a hétvégére vonatkozó kamionstop vasárnap 22 óráig érvényben van. Ugyanakkor a rendkívüli időjárási körülmények miatt az utak mellett leállított kamionok és járműszerelvények vezetői gépjárműveikhez visszatérve, azokkal az első pihenőhelyig közlekedhetnek - áll az Országos Rendőr-főkapitányság police.hu-n olvasható közleményben.

08.59: Megdőlt az országos hőmérsékleti minimumrekord

Megdőlt az országos hőmérsékleti minimumrekord vasárnap: Vásárosnaményban mínusz 18,2 Celsius fokot mértek - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-t.

Részletek itt!

08.45: Megszünt a várakozás Nagylaknál

Megszűnt a várakozás a Nagylaki Közúti Határátkelőhelyen a tehergépjármű forgalomban. A kamionstop feloldása után (vasárnap 22 órától) ismét számíthatunk torlódás kialakulására.

08.29: Minden út felszabadult Zalában

Zala megyében az utolsó elzárt utat is sikerült megtisztítani, így a megyében már nincs járhatatlan út - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője vasárnap az MTI-t. Pécsi Norbert Sándor közölte: munkagépeiknek a reggeli órákban sikerült felszabadítani a 7529-es jelű, Zalaszentbalázs és Gelse közötti mellékutat, így utolsóként a megyében itt is megszűnt a teljes útzár. A közútkezelő korábbi közlése szerint ezen az útszakaszon kettő és négy méter között váltakozott az utat elzáró hófal magassága, amelyet két irányból, kanalas gépekkel és hómarókkal együttesen tudtak megbontani.

08.28: Már csak két útszakasz járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében

Minden főút járható és már csak két járhatatlan mellékút van Győr-Moson-Sopron megyében – tájékoztatta a megyei rendőrkapitányság vasárnap az MTI-t. Közleményük szerint a 8223-as út Pér és Győrság között, valamint a 8218-es út Lázi és a megyehatár között járhatatlan. A főutak és a mellékutak burkolatán száraz és jégbordás szakaszok váltják egymást. Az M1-es autópályán a forgalom mindkét pályatesten halad.

08.16: Egyetlen útszakasz járhatatlan Fejér megyében

Fejér megyében jelenleg egyetlen olyan útszakasz van, ami járhatatlan, a 6209-es számú út Sárkeresztúr és Sárosd közötti szakasza van lezárva – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap az MTI-vel. Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint a közútkezelő gépei folyamatosan dolgoznak, várhatóan délig megtisztítják az utat a hótól.

07.58: Teljes hosszában járható a 13-as út

A 13-as számú főutat Kisbértől az M1-es autópálya felhajtói között is megtisztították, így már nincs lezárt út Komárom-Esztergom megyében - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-t. A sajtószolgálat közölte: az itt rekedt tehergépjárművek folyamatosan hagyják el megyét. Az utakon körültekintően, fokozott óvatossággal, az útviszonyoknak megfelelő sebességgel lehet közlekedni.

07.39: Hatvanhat településen nincs még áram Szabolcsban

Folyamatosan csökken az áram nélkül maradt települések száma, de hatvanhat településen egyáltalán vagy részben nincs áramszolgáltatás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap reggel az MTI-vel. Takács Judit elmondta: az E.ON által szolgáltatott adatok alapján az üzemzavar több mint 35 ezer fogyasztói helyet érint, ami több mint tízezerrel kevesebb a szombat este közölt adatoknál. A helyreállítási munkálatok során előfordult, hogy az adott településre már visszakapcsolták az áramot, azonban a kisfeszültségű hálózat hibája miatt a lakosság mégsem volt ellátva. A megye valamennyi településen megoldották a vízellátás és a szennyvízelvezetés problémáit. Az összesen 83 melegedőhelyet 765-en keresték fel a rendkívüli időjárás kezdete óta és nyolc embernek volt szüksége elhelyezésre - ismertette a hadnagy. A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint a Nyíregyháza-Záhony és a Nyíregyháza-Szerencs vasútvonalon dízelmozdonyok vontatják a szerelvényeket. A vonatok csökkentett számmal, de szállítják az utasokat - tette hozzá Takács Judit. A megye tűzoltóit az elmúlt huszonnégy órában legtöbbször árokba csúszott járművekhez, valamint úttestre dőlt, leszakadt faágak eltávolításához riasztották.

07.36: Vasárnap reggel még 24 út járhatatlan

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat éjszakára kiszabadította az összes, a hó fogságába esett települést. Ugyanakkor még vasárnap reggel is 24 alsóbbrendű, kisebb úthálózati szereppel rendelkező mellékút járhatóvá tételén dolgoznak a szakemberek, emellett a korábbi hófúvások, havazások és reggeli fagyok utolsó nyomait is igyekeznek eltüntetni a 30 ezer kilométeres országos közúthálózatról - tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor szóvivő. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat éjszakára felszabadította az összes elzárt települést. Péntek késő délután még közel 200 járhatatlan út volt, vasárnap reggelre viszont már csak 24, vagyis több mint 170 utat tett járhatóvá a hófúvások elállta után a közútkezelő. A társaság munkagépei éjszaka és a reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak, illetve dolgoznak az utak felszabadításán, Fejérben 1, Komárom-Esztergomban 14, Győr-Moson-Sopronban 2, Somogyban 2, Tolnában 2, Veszprém megyében 3 út járhatatlan még. Az utak felszabadításán kívül a már járhatóvá tett utakon is folyamatosan dolgoznak a szakemberek, mivel a korábbi hófúvások és havazások nyomán Komárom-Esztergom megyében, valamint Sárbogárd és Marcali környékén jégbordás, Veszprém térségében pedig hóbordásak a főutak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának vasárnap reggeli jelentése alapján a mellékutak Komárom-Esztergom és Somogy megye területén, valamint Győr, Csorna, Pápa, Sárbogárd és Solt környékén többnyire jégbordásak, a Bakonyban hóbordásak, Tolna és Fejér megyében, valamint Sárvár és Kiskunhalas tájékán pedig letaposott havasak a mellékutak. Az északkeleti területeken Nyékládháza térségében lefagyásoktól jeges, Debrecen térségében pedig letaposott havas mellékúti szakaszokra kell számítani. Sátoraljaújhely, Vásárosnamény és Mátészalka környékén jégbordás, Nyíregyháza körül pedig deres az alsóbbrendű utak burkolata. Ugyanakkor a főutak általában szárazak, a mellékutak Nógrád és Heves megyében, az Alföld nagy részén, a nyugati határszél közelében és Baranya megye déli felén szárazak. Az egyes területeken tapasztalható téliesebb útviszonyok miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a mai napon is fokozott óvatossággal vezessenek, mielőtt útnak indulnának, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

07.22: Zalában már csak egy út járhatatlan

Az elmúlt napok rendkívüli időjárási körülményei miatt Zalában már csak egy mellékút járhatatlan, itt négyméteres magasságú hófallal küzdenek a közútkezelő gépei. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai ügyelete az MTI érdeklődésére vasárnap reggel közölte: minden fő- és mellékutat megtisztítottak a megyében, már a Zalaszentbalázs és Gelse közötti útszakasz járhatatlan. Ezen az útvonalon a szél kettő és négy méter közötti magasságú hófalat emelt, amelyet a közútkezelő gépei két irányból próbálnak megszüntetni, és reményeik szerint délelőtt ez a szakasz is járhatóvá válik. A Zala Megyei Katasztrófavédelem Igazgatóság ügyelete az MTI érdeklődésére vasárnap arról adott tájékoztatást, hogy a megye területén már nincsenek olyan elakadt járművek, amelyek a közlekedést nehezítenék. Két jármű van, amely az útról sodródott le az elmúlt napokban - egy teherautó Pacsánál és egy személygépkocsi a 74-es főút mellett -, de miután ezek nem jelentenek forgalmi akadályt, tulajdonosaik maguk gondoskodnak a kimentésükről.

06.57: ORFK: hatan haltak meg kihűlés miatt

Hat kihűléses haláleset jutott a rendőrség tudomására szombaton - közölte vasárnap reggeli összesítésében az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata. Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két-két, Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala megyében pedig egy-egy ember vesztette életét kihűlés miatt. A rendőrök az elmúlt 24 órában 24 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek. Ezek közül nyolc súlyos, 16 könnyű sérüléssel végződött. A rendőrség az említett időszakban 138 embert fogott el, közülük 84-et bűncselekmény elkövetésén értek tetten. További 267 embert előállítottak, 47-et bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. Negyvennégy embert tiltott határátlépés miatt fogtak el - olvasható a rendőrség honlapján.

04.37: Megnyitotta a rendőrség az M1-es autópályát Hegyeshalom irányában

A rendőrség megnyitotta az M1-es autópályát Budapesttől Hegyeshalom irányában - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata vasárnap hajnalban. A rendőrségi honlapra feltett közlemény arra kérte a járművezetőket, hogy óvatosan, körültekintően haladjanak. Szombat éjjel az autópálya Győr felé vezető szakaszán még a 67-es és 85-ös kilométerszelvények között dolgoztak az út járhatóvá tételén. Az M1-es Budapest felé vezető oldalán - rendőri felvezetéssel - a forgalom már korábban megindult.

04.20: Már a 81-es út sincs lezárva

Már a 81-es út sincs lezárva - derül ki a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap hajnali közleményéből. Eszerint a személygépkocsik és a teherjárművek immár ezen az úton, a Komárom-Esztergom megyei szakaszon is közlekedhetnek, Győr és Székesfehérvár felé egyaránt. A közútkezelő munkagépei balesetmentessé tették az utat. Az 53-as és 54-es kilométerszelvények között még beszűkül az úttest, de korlátozott sebességgel járható - áll a rendőrség honlapján olvasható közleményben.

00.13: Budapest felé rendőri felvezetéssel megindult a forgalom az M1-es autópályán

Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán rendőri felvezetéssel a forgalom megindult - közölte szombat éjfélkor az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. Jelezte azt is, hogy az autópálya 81. kilométerszelvényének körzetében a belső sávot az Állami Autópálya Kezelő Zrt. folyamatosan tisztítja a hótól. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság nem sokkal korábbi közleményében szintén azt írta, hogy a hómarók tisztítják, szélesítik a pályatestet a körzetben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.