Közélet

Kósa Vásárhelyen a stadionépítésről tájékozódott + FOTÓK

Kósa Vásárhelyen a stadionépítésről tájékozódott + FOTÓK

2013. március 21., csütörtök
Kósa Vásárhelyen a stadionépítésről tájékozódott + FOTÓK

Hódmezővásárhelyen készülnek a debreceni Nagyerdei Stadion építőelemei. A 12,5 milliárd forintból felépülő létesítmény tartópilléreinek a gyártását már megkezdte az ASA Építőipari Kft., ahol a műszaki részletekről tájékozódott Kósa Lajos debreceni polgármester.

„Az volt a célkitűzésünk, hogy olyan stadiont csináljunk, ami valamilyen szempontból különleges, technológiában, kinézetben és árban egyaránt. A pályázat kiírásánál szempont volt, hogy kifejezetten magyarországi kivitelező cégekre támaszkodjunk, így ők lehetőséget kapnak arra, hogy megmutassák: magyar szellemi kapacitásokkal is lehet világszínvonalú építményt készíteni” – hangsúlyozta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. A fideszes politikus emlékeztetett, Magyarországon a 70-es években épült utoljára stadion. A Nagyerdőn 12,5 milliárd forintból megépülő stadion kivitelezői január 28-án kötöttek szerződést, és a március 23-i ünnepélyes alapkőletételre már a tartószerkezet első pilléreit is Debrecenbe szállítják Vásárhelyről. A szerződés értelmében az ASA Építőipari Kft.-nek augusztus végéig kell minden elemet legyártania a stadionhoz, melynek átadási határideje 2014. április 30-a. „Akkor a miénk a Loki, ha a csapat fele helyi játékos. Akkor a mi stadionunk, hogyha debreceni cégek építik, akkor a miénk, ha magyar mérnökök, magyar technológiával, magyar világújdonsággal építik” – hangsúlyozta Kósa Lajos, hozzátéve, nemcsak Debrecennek, hanem az egész ország büszkeségére válik ez a beruházás.

Földi Tamás

, az ASA Építőipari Kft. igazgatója arról tájékoztatott, hogy a 195 munkással dolgozó hódmezővásárhelyi előregyártó üzemben már megkezdődött a debreceni stadion tartópilléreinek gyártása. Több újítást is megvalósítanak, ezek egyike, hogy íves tribünelemeket készítenek. Megtudtuk, ezek nem hagyományos vasalással készülnek, hanem szálbetont alkalmaz a cég, fém- és műanyagszálakat kevernek a betonba, ezen felül előfeszítést is alkalmaznak. „Ezzel a technikával lényegesen csökkentjük a keresztmetszetet, és erősebbé, teherhordóbbá tudjuk tenni a tribünelemeket” – magyarázta Földi Tamás. Hozzátette, négy emelet magas pilléreket is gyártanak a stadionhoz, e téren is újítottak az ASA szakemberi, hogy gyorsabban és egyszerűbben készülhessenek el az adott elemek. A bejárással egybekötött tájékoztatón elhangzott, a Nagyerdei Stadionhoz 8500 köbméter körüli vasbetonszerkezetet kell Vásárhelyen legyártani, majd onnan elszállítani Debrecenbe. Ez több mint ezer kamionnyi árut jelent. „A közúti szállítás mellett a vasútban is gondolkodunk, részben a környezettudatosság jegyében. Az első gyártmányokat két hete kezdtük el készíteni” – tájékoztatta portálunkat a cégvezető, így a március 23-i alapkőletételre már szállítanak pilléreket az új létesítményhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.