Közélet

Helyreigazítás „a szolgalmi jog hazai áldozatai” című cikkhez

Helyreigazítás „a szolgalmi jog hazai áldozatai” című cikkhez

2013. március 25., hétfő
Helyreigazítás „a szolgalmi jog hazai áldozatai” című cikkhez

Alább közöljük a 2013. február 21-én megjelent cikkünkhöz kért helyreigazítást.

A 2013. február 21-én közzétett „A szolgalmi jog hazai áldozatai” című írásunkban azt a valós tényt, hogy a Centrál Geo Kft. az OTF Fővállalkozó Zrt. megbízásából Novák Pált megkereste a vezeték elhelyezése és üzembe helyezése kapcsán ajánlattal, és első alkalommal a Novák családnak tévedésből 780.000.- Ft-ot ajánlottak, és cserébe 4ha szolgalmi jogát kérték, abban a hamis színben tüntettük fel, mintha az eljárás szándékos lett volna.

A valóságban a tévedésért a Centrál Geo Kft. ügyvezetője elnézést kért Novák Páléktól, és korrigált ajánlatot kaptak, mivel a vezeték megépítéséhez szükséges szolgalmi jog nem 4ha-ra, hanem csak 4000m2-t kicsivel meghaladó területre vonatkozott. A Centrál Geo Kft-nek nem volt szándékában a szükségesnél nagyobb mértékű szolgalmi jogi korlátozás elérése Novák Pálékkal szemben.

Valótlanul állítottuk, hogy a gazdáknak 8, esetleg 15 nap állt rendelkezésükre, hogy jó döntést hozzanak.

Ezzel szemben a valóságban Novák Pálékat 2007. szeptember 21-én kereste meg először a Centrál Geo Kft., a vezeték kivitelezése pedig 2008. október 28. és november 3. között történt, így nem felel meg a valóságnak, hogy csak napjai voltak a tulajdonosoknak az esetleges megállapodás megkötésére.

Valótlanul állítottuk, hogy Novák Pál nem tudott a földterületén keresztülfutó korábban már lefektetett 60 cm-s átmérőjű, nagynyomású gázvezeték létéről.

A valóságban a MOL Földgázszállító Zrt. 2007. június 19. napján megküldte Novák Pál részére azt a tájékoztató levelet, amelyben a Szatymaz 159/11., 0614/4 hrsz. alatti ingatlanokon üzemeltetett szénhidrogén szállító távvezeték és biztonsági övezete elhelyezkedéséről tájékoztatta Novák Pált. 2007. június 2-án Novák Pál azt a választ küldte, hogy nem kívánja figyelembe venni a tájékoztatást addig, amíg nem jön létre megállapodás a MOL-lal. Ennek megfelelően Novákéknak a Centrál Geo Kft. 2007. szeptember 21-én részükre megküldött tájékoztató levél kézhezvételekor már tudomásuk volt a korábban üzembe helyezett nagynyomású gázszállító vezeték létéről. Nem felel meg tehát a valóságnak az az állításunk sem, hogy Novákékban csak a Centrál Geo Kft. levelének kézhezvétele után tudatosult, hogy egy régi 60 cm-s átmérőjű nagynyomású vezeték is átszeli a birtokot.

Valótlanul állítottuk, hogy „A szolgalmi ügyben eljáró csapat nem hogy segítene az embereknek, inkább megtéveszti, rászedi és átveri őket

A Centrál Geo Kft. egyetlen földtulajdonost sem tévesztett meg, soha nem verte át őket, és nem szedte rá az embereket a megbízás ellátása során.

A Centrál Geo Kft. eljárását abban a hamis színben tüntettük fel a cikkben, mintha a cég más, a nyomvonalon gazdálkodó érintetteket rászedte volna vagy megfélemlítette volna.

A valóságban a Centrál Geo Kft., mint megbízott eljárása során, a nyomvonalon gazdálkodókkal írásos megállapodás jött létre. Jogszerűtlen, vagy erkölcstelen eszközöket nem alkalmazott a Centrál Geo Kft. a nyomvonalon gazdálkodókkal szemben. Sem megfélemlítéssel, sem egyéb törvénytelen módon nem kísérelte meg a megállapodások létrehozatalát.

Valótlanul állítottuk, hogy különböző embereket küldtek a cég részéről, akiknek az volt a dolguk, hogy a hezitáló gazdálkodókat meggyőzzék, és így vagy úgy, de aláírassák velük a papírokat. Azt is valótlanul állítottuk, hogy az ilyen emberek jutalékot kaptak. Valótlanul állítottuk továbbá, hogy Novák Pálra három különböző csapatot küldtek a Centrál Geo Kft. részéről.

A valóságban a Centrál Geo Kft. nevében eljáró személyek a társaság alkalmazottai vagy megbízottjai voltak, akik nem kaptak jutalékot a megállapodások után, amelyeket a földtulajdonosok kötöttek. A megbízottak és dolgozók díjazása nem jutalék formájában történt, hanem havi megbízási díj keretében, vagy eseti jelleggel egy meghatározott szakértői vélemény elkészítéséért járt díjazás részükre. A Centrál Geo Kft. egyetlen csapatot sem küldött soha Novák Pálra, ilyen a valóságban nem történt.

Valótlanul állítottuk, hogy a bányaszolgalmakat intéző cég emberei valószínűleg kapnak bizonyos összegeket a teljes nyomvonal kártalanításra, de hogy kivel, hogyan egyeznek meg, az már az ő dolguk, és nem utolsó sorban az érdekük is.

A valóságban a kártalanítási megállapodások létrehozatala ügyében a Centrál Geo Kft. és az OTF Fővállalkozó Zrt. között jött létre szerződés, a Centrál Geo Kft. emberei nem kapnak és nem kaptak összeget a nyomvonal kártalanítására. A Centrál Geo Kft. kapott megbízási díjat, illetve a kártalanításra meghatározott összeget a megbízójától, de a Centrál Geo Kft. emberei nem.

Valótlanul állítottuk, hogy a Centrál Geo Kft. által alkalmazott szakértők éveken keresztül a Centrál Geo Bányamérési Kft-nek köszönhetik az összes megrendelésüket.

A valóságban a Centrál Geo Kft. által felkért szakértők rendszeresen és folyamatosan más, a Centrál Geo Kft-től független, és a Centrál Geo Kft-vel semmilyen módon összefüggésbe nem hozható cégektől és magánszemélyektől is kapnak megbízást. A Centrál Geo Kft. egyetlen megbízottat sem foglalkoztat oly módon, hogy annak összes megbízását a Centrál Geo Kft. biztosítja.

Azt a valós tényt, mely szerint a vezetékek nyomvonalán általában 20-60 m-s biztonsági sáv kerül kialakításra, abban a hamis színben tüntettük fel, mintha Novákék esetében is ez a biztonsági sáv került volna kialakításra.

A Centrál Geo Kft. megbízója – Novákék érdekében – megváltoztatta a műszaki tartalmat, emelt biztonsági tényezővel rendelkező csőszakasz került elhelyezésre Novák Pál úr kérésére, így a biztonsági sáv 10 m-re csökkent annak érdekében, hogy az ingatlan szolgalmi korlátozásának mértéke jóval kisebb legyen. Ez jelentős többletköltséget eredményezett a kivitelezőnél. Ezt a valós tényt nem közöltük az olvasókkal.

Nem felel meg a valóságnak az az állításunk, hogy először a cég biztonsági emberei jöttek 8-10-en fekete ruhában, hogy megfélemlítsék a renitens családot. Valótlanul állítottuk, hogy a gázvezeték lerakásánál komoly csapat figyelte Novák úr minden lépését.

A valóságban a Centrál Geo Kft. részéről biztonsági emberek nem jelentek meg a helyszínen, sem 8-an, sem 10-en, a kivitelezéssel megbízott cég munkásai munkásruhában, általában 8-10 fővel voltak jelen a kivitelezés során. Nem felel meg a valóságnak, hogy Novákék minden lépését a Centrál Geo figyelte vagy figyeltette volna. A Centrál Geo Kft Novákékat soha, senkivel nem figyeltette.

Azt a valós tényt, mely szerint Novák Pál részére titoktartási nyilatkozatot tartalmazó megállapodást küldött a Centrál Geo Kft. abban a hamis színben tüntettük fel, mintha az egyoldalas megállapodás lett volna, és a cég találta volna ki a titoktartást.

A valóságban a megküldött megállapodás, amelyet Novák Pál ügyvédje vett át, nem egyoldalas, a titoktartást pedig Novák Pál kérte, hogy kerüljön bele a megállapodás tervezetébe, mivel jelentős összegű jelzálogjog volt bejegyezve a 061/4 hrsz-ú ingatlanára.

Azt a valós tényt, mely szerint 60.000.000.- Ft megállapodás alapján kifizetendő kártalanítási összeg mindkét vezeték kapcsán felmerülő összes igényét rendezte volna Novák Páléknak, abban a hamis színben tüntettük fel, mintha a megállapodás szövegébe Novákék tudta és beleegyezése nélkül került volna bele a régi vezetékkel kapcsolatos szolgalmi jog kérdése is.

A valóságban a 60.000.000.- Ft összegű ajánlat mindkét vezetékre vonatkozott, ennek megfelelően került átírásra és megküldésre a tervezet, nem egyoldalú módosítás történt, azonban Novák Pál felesége a tervezet megküldését követő másnap már új feltételeket szabott, amelyeket telefonon közölt.

Valótlanul állítottuk, hogy az építtetők ajánlottak 60.000.000.- Ft-ot.

A valóságban Novák Pál kért ekkora ellenértéket azért, hogy ne akadályozza a kivitelezést. A közigazgatási hivatal jogerősen 8.000.000.- Ft-ot ítélt meg az új vezeték építési szolgalmi jogi kártalanításaként.

Valótlanul állítottuk, hogy a kivitelezés során Novákék végrehajtás felfüggesztése iránti kérelme miatt olyan jogi állapot állt elő, amikor az ellenérdekelt fél semmit sem tehetett volna.

A valóságban a Csongrád M. Bíróság elutasította Novák Pál végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmét, s ezt a döntést a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen helybenhagyta. Ennek megfelelően a kivitelezési munkák elvégzése jogszerű volt.

A valótlan és félrevezető tájékoztatás miatt a Centrál Geo Kft. és az olvasók elnézését kérjük!

Szerkesztőségünk az ügyet maga részéről ezennel lezártnak tekinti!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.