Közélet

Európa fővárosában járt a SZEGEDma + FOTÓK

Európa fővárosában járt a SZEGEDma + FOTÓK

2013. március 21., csütörtök
Európa fővárosában járt a SZEGEDma + FOTÓK

Brüsszelben járt a SZEGEDma: portálunk munkatársai az Európai parlament működésével, valamint Magyarország brüsszeli Állandó Képviseletének feladataival ismerkedhettek meg. Európa fővárosa mellett - ahol Deutsch Tamás képviselő fogadott minket - Gent és Brugge nevezetességeit is felkerestük.

Csongrád megyei sajtósok tettek látogatást Belgium fővárosában, Brüsszelben: a média munkatársai - köztük portálunk képviselői,

Illés Attila

újságíró és

Mórocz Sándor

grafikus is -

Deutsch Tamás

, az Európai Parlament képviselőjének meghívására érkeztek a városba, hogy bepillantást nyerjenek a Európa központjának működésébe, valamint a magyar érdekeket képviselő szervezetek feladatkörébe. A négynapos látogatás ideje alatt megismerkedhettünk a nagy múltú város nevezetességivel, ellátogattunk az Európai Parlament épületébe, valamint Gent és Brugge mesés vidékét is megörökítettük fényképezőgépünkkel. A magyar kormány álláspontját hirdető és védelmező Állandó Képviselet is vendégül látta a sajtósokat brüsszeli központjában.

Hajdú Márton

szóvivő szerint az ország által képviselt nézetek hirdetése mellett a Brüsszelben történteknek a kormány számára történő kommunikálása is feladatkörükbe tartozik. A városban ezernél is több újságíró és több ezer diplomata dolgozik, akik első kézből értesülnek az unió összes állampolgárát érintő hírekről, az információéhségnek és a rendkívül kiélezett hírversenynek köszönhetően sokszor helytelen, korrekcióra szoruló információkat hoznak nyilvánosságra. Ebben a közegben kell a képviselet maroknyi dolgozójának a kormány álláspontját megvédeni. "Nemzetközi szinten a magyar kormányzati kommunikáció sokszor nem a legerősebb, de a támadóbb hangvételű nyilatkozatok nem itt Brüsszelben születnek. A világ legnagyobb nyomtatott lapjaival vagyunk kapcsolatban, többek között a Reuters vagy a Financial Times munkatársaival is rendszeres az összeköttetés, ápoljuk a kapcsolatokat - ahogy a mondás tartja: You can't make a friend when you need one" - mondta Hajdú Márton.

"Az Európai Parlament nyílt pártpolitikai összecsapások mindennapi helyszíne, ahol az érvek sokszor nélkülözik a szakmaiságot, pusztán egyéni politikai érdekeket kívánnak érvényesíteni" - emelte ki Panyi Miklós, a kereszténydemokratákat összefogó Európai Néppárt magyar sajtótanácsadója. Ilyen volt a legutóbbi, alkotmánymódosítás miatt feltüzelt hangulat is, amitől a négy baloldali frakció egyöntetűen határolódott el, anélkül hogy a hazai körülményekkel tisztában lennének. A kormány intézkedései állandó támadás alatt állnak a nemzetközi fórumokon, ennyire sarokba szorítva csak Görögország volt, igaz teljesen más okokból - mondta a sajtótanácsadó. A médiában kincset érő információs csomópontokat nagyobb részben birtokolják a szocialista képviselők, ezen a fronton a konzervatív oldal gyengébb, ráadásul a választásokon a magyar baloldalt katasztrofális vereség érte, ami komoly frusztrációt okozott az Európai Parlament baloldali politikusainak is. Kellene egy viszonylag nyugodtabb időszak Panyi Miklós szerint, amikor csend van körülöttünk, onnantól pedig ismét el lehetne kezdeni építkezni, hogy új alapra helyezhessék az ország megítélését. Brüsszeli utunkon Deutsch Tamás képviselő is fogadott minket (a vele készített anyagunkat hamarosan portálunkon olvashatják!), megtekintettük az Európai Parlament működését, majd ellátogattunk Gentbe és Bruggebe is. A gyönyörű vidékről szavak helyett beszéljenek alább megtekinthető fotóink!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.