Közélet

Családi ünnep a húsvét B. Nagyéknál

Családi ünnep a húsvét B. Nagyéknál

2013. március 30., szombat
Családi ünnep a húsvét B. Nagyéknál

Legszívesebben az unokájával játszik a kormánymegbízott

Mint minden nagyobb ünnepet, a húsvétot is együtt tölti a B. Nagy család. A szőregi ház ilyenkor megtelik: négy generáció lakja három napon át. Sokkal inkább az együttlétről szól számukra a Húsvét, mintsem drága ajándékokról vagy nagy vendéglátásról. A két és fél éve született kisunoka a család szeme fénye: ha nem olvad el addig a hó, szánkózni viszi majd Lizit a nagypapa, B. Nagy László.

- Van ideje a parlamenti és a kormánymegbízotti feladatok mellett a nyugodt készülődésre?

- Az embernek arra van ideje, amit fontosnak tart. A számomra a legfontosabbak egyike a család, ezért igyekszem minél többet velük lenni. Ilyenkor hazajönnek a gyerekek, nálunk tölti a hétvégét a feleségem édesanyja is. De amióta megszületett az unokánk,

Lizi

, még jobban készülünk az ünnepekre, őt hazavárni a legnagyobb öröm. Nem titok, amint megérkezik, azonnal levesz bennünket a lábunkról, de gondolom, más nagyszülő is így van ezzel. Ahogy minden családban szokás, nagytakarítással és alapos bevásárlással készültünk a húsvétra. Takarítani a feleségem szokott, gyakran nem csak nálunk, de közeli rokonnál, barátnál is besegít az ünnep előtti hetekben ablakot pucolni. A piacot rám lehet bízni, gyakran járok bevásárolni a Mars térre. Szeretek az őstermelők portékáiból válogatni, vásárolni. Azzal a minőséggel, azokkal az ízekkel semmilyen gyors érlelésű hústermék, vagy hűtött zöldség nem tudja felvenni a versenyt

- Ha már az ízeknél tartunk: mi kerül idén az ünnepi asztalukra? Ragaszkodnak a hagyományos ételekhez?

- A hagyományos ízek nem hiányozhatnak, ezeket szereti a család. Sokan tudják rólam, hogy zsombói származású vagyok, ott is az volt a jellemző, mint másutt, faluhelyen: csak házi sonka, kolbász, tojás, zöldség kerülhetett az asztalra. Ha mi már nem is termelünk, azért az ilyenkor szokásos élelmiszereket jól bevált helyekről szerezzük be: a házi parasztsonkát évek óta ugyanattól az ismerőstől hozzuk, zöldséget csak a piacon vásárolunk, kalácsot minden évben a Z. Nagy cukrászdából rendelünk. A sonkát itthon főzzük, fazékban, bár az üstben főzöttnek szerintem nincs párja. A feleségem kiváló háziasszony, de ilyenkor még alaposabban kitesz magáért: süt-főz, mindenkinek lesi a kedvét.

- És Ön mivel tölti az idejét?

- Az első és legfontosabb, hogy a kis unokámmal játszom. Ha lesz még hó, akkor szánkózni viszem, ha pedig felszárad, és még a napi is kisüt esetleg, akkor ki tudjuk próbálni a kisbiciklit, amit ajándékba kapott nemrég. Nagyon szeret a szabadban, ha ott elfárad, a lakásban folytatjuk. Szeret színezni, képeskönyvet nézegetni, imádja, ha mesét olvasok neki. Ő is készült a Húsvétra, a minap pont akkor hívtuk telefonon, amikor éppen „pirostolást”festett. Persze, ha jó idő lesz, nekiállunk a fiammal és egy kicsit rendbe hozzuk a kertet: a rózsákat kellene metszeni, de virágot is ültetnénk már. Majd látjuk milyen lesz az idő.

- Locsolkodni mennek? Tartják még ezt a szokást?

- Ahol ennyi nő van a családban: nejem, lányom, anyósom és az unokám, nehéz lenne leszokni erről. Őket természetesen meglocsoljuk, amit szívesen vesznek, bár volt már példa a szódavizes locsolkodásra is. A fiam 17 éves koráig szokásunk volt ilyenkor a rokonság, és a baráti társaság hölgytagjait is végiglátogatni, de ma már jobbára egyedül megy, miután véget ért a szentmise, ahová a nagymamáját és az édesanyját mindig elkíséri.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.