Közélet

Áldozatvédelemről az iskolapadban is – egyedülálló kurzus indult az SZTE-n

Áldozatvédelemről az iskolapadban is – egyedülálló kurzus indult az SZTE-n

2013. március 7., csütörtök
Áldozatvédelemről az iskolapadban is – egyedülálló kurzus indult az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetem két karáról közel százan jelentkeztek arra a kurzusra, melynek központi témája az áldozatvédelem. A negyvenórás bűnmegelőzési képzés TÁMOP-támogatás révén indult el az universitason.

„Egy társadalom civilizáltságát, fejlettségét jól le lehet mérni azon, hogy miként viszonyul az erőszakhoz” – közölte a kurzusindító előadáson

Szabó Gábor

. Az SZTE rektora úgy látja, az áldozatvédelemről, az áldozattá válás megelőzéséről és kezeléséről mindenkinek kellene tanulnia, aki később munkája során emberekkel kíván foglalkozni. A „Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és áldozatsegítés érdekében” program támogatásával indított 40 órás kurzus gyakorlati képzést is tartalmaz. Ez utóbbi keretében a résztvevők 20 órás kommunikációs, problémamegoldó és kapcsolatteremtő feladatokat oldanak meg. Az „Áldozatvédelem – áldozattá válás és megelőzésének alternatívái” című oktatási modulra a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karáról, valamint a Juhász Gyula Pedagógusképző Karról várták a jelentkezőket. „A kurzus haszonélvezői a hallgatók, illetve azok lesznek, akiket segítenek és ellátnak. Ahogy az egészségügyben szokták mondani, a legbiztosabb gyógyítás a megelőzés, és így van ez az áldozattá válás témájában is. A megelőzés legfontosabb alappillére azonban a tudás” – jelentette ki Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja.

Barnai Mária

hozzátette, mindenképpen helye van a karon ennek a képzésnek, hiszen az ott végzők sokat fognak találkozni munkájuk során a krízishelyzetbe került emberekkel és az áldozatokkal. A kurzusindító órán

B. Nagy László

kormánymegbízott elmondta, bár a kormányhivatalnak nem feladata az áldozatvédelem, de mégis fontosnak érzi ezt a területet, ezért volt életre hívója a „Nem vagyunk egyedül!” című programnak, amelynek keretében ezt a képzés is elindul. Hozzátette, reméli, akik elvégzik a kurzust, érzékenyebbé válnak a problémákra, és a hallgatók képesek lesznek majd észrevenni, meghallgatni az embereket, illetve segíteni nekik gondjaik megoldásában. „Hogyha egy vagy két embert meg tudnak menteni, akkor ez az egész nem volt hiábavaló és a projekt megvalósította a célját” – hangsúlyozta B. Nagy.

„Közösen, együtt erősebbek vagyunk, többet tudunk tenni a közért” – ezt már Lukács János megyei rendőrfőkapitány jelentette ki. A dandártábornok elmondta, programjaikkal – melyek között többel is kiemelkedő eredményeket ért el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt évek alatt – igyekeznek minden korosztályt megszólítani. A Szegedi Tudományegyetemmel 1998 óta működik együtt a rendőrség, több kurzust is tartanak, például bűnmegelőzés és drogprevenció témakörben. Kiss-Rigó László megyés püspök elmondta, az egyházmegye örömmel csatlakozott a „Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében” című projekthez, míg Kothencz János, a Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása (L.É.T.) életre hívójaként arról szólt, hogy a projekt egyfajta szemléletmódra mutat rá, egyik legfőbb üzenete, hogy érdemes odafigyelni embertársainkra. A „Nem vagyunk egyedül” TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0023 projekt keretében elindított egyetemi képzést Szilágyiné Bay Lujza tartja az egyetemistáknak. Portálunknak a program szakmai vezetője kifejtette, a pályázat bemutatása mellett a bűnözés kialakulásáról is szó lesz a kurzuson, illetve az áldozati csoportokat is számba veszik. A hatályos jogszabályokat is megismerik majd a hallgatók, de a munkahelyi pszichoterror is szóba kerül, akárcsak a családon belüli erőszak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.