Közélet

Akik komolyan gondolják - katolikus (házas)társkereső

Akik komolyan gondolják - katolikus (házas)társkereső

2013. március 7., csütörtök
Akik komolyan gondolják - katolikus (házas)társkereső

Manapság az internet a legkülönfélébb módokat kínálja az ismerkedésre. Ezek között különleges színfoltot jelenthet a párKatt.hu, a katolikus házastárskereső oldal, melyet az osztrák kathTreff.org mintájára hoztak létre.

Életüket, értékeiket és hitüket is megoszthatják egymással az oldal felhasználói.

Krúdy Tamás

, a párKatt.hu sajtóreferense portálunknak elmondta, a párKatt.hu célja, hogy olyan emberek egymásra találását segítse, akik szentségi házasságot szeretnének kötni, és erre alapozzák családjuk jövőjét. Ha a Jóisten megáldja őket gyermekkel, egyetértésben a katolikus hitben nevelhessék fel őket, a család közösen vehessen részt a szentmise áldozatban, és együtt tudjanak növekedni hitükben.

Bástyaként

„Mi úgy érezzük, hogy a Katolikus Egyháznak a családról, házasságról és az élet szentségéről, a házastársi hűségről szóló tanítása olyan bástya a körülöttünk lévő zűrzavaros világban, ami védelmet nyújthat a családoknak, ebben a minden értéket elsöpörni akaró áradatban. Ezért nagyon fontos számunkra, hogy ezeket az erkölcsi alapelveket hitelesen tudjuk képviselni és közvetíteni. De azzal is tisztában vagyunk, hogy nem feltétlenül kell katolikusnak lenni ahhoz, hogy valaki ezt ugyanígy gondolja. Nem célunk a térítés, nem szeretnénk senkit sem a vallása elhagyására buzdítani. A katolikus elvek és az egyház tanításának az elfogadása viszont az az alap, amin ez a honlap és a hozzá tartozó közösség működik. Szeretettel látunk mindenkit, aki ezt el tudja fogadni” – magyarázta a sajtóreferens.

Őszintén

Úton Feléd

„A honlapon jelenleg megtalálható tanácsok elsősorban Gudrun Kugler, az osztrák honlap alapítója hatéves tapasztalatának összefoglalói, valamint Tilmann Beller atyától származnak, aki tavaly decemberben ünnepelte mennyei születésnapját” – folytatta Krúdy Tamás. Tilmann atya, aki lelkigondozóként nemzetközi elismertségre tett szert, több mint fél évszázadon keresztül családok és családalapításra készülők lelki vezetője volt. Tevékeny szerepet vállalt például a Schönstatt nevelési és családmozgalom ausztriai, illetve magyarországi meghonosításában, és nem mellesleg, ő volt az osztrák testvéroldal lelki atyja is. Gudrun Kugler, a kathTreff.org elindítója egy interjúkötetet is készített Tilmann atyával, ami Úton Feléd címmel magyarul is megjelent. „Azonban ezt folyamatosan szeretnénk bővíteni saját tartalommal is, megtalálni azokat a lelki vezetőket, szakembereket, akik hasznos útbaigazítást adhatnak a párválasztás olykor igen bonyolult útvesztőjében. És ami nagyon fontos, ha kialakul egy igazi jó közösség, akkor egymással megosztva a tapasztalataikat, gondolataikat, örömeiket és csalódásaikat, rengeteg jó tanácsot tudnak a tagok is adni egymásnak. Ehhez kérjük a Szentlélek segítségét” – összegzett a sajtóreferens.

Arra a kérdésre, hogy miként lehet azt ellenőrizni, hogy a regisztráló felhasználó valóban komoly és tisztességes szándékú ember, Krúdy Tamás elmondta, mindjárt a regisztráció legelején be kell jelölni egy erre vonatkozó rubrikát. Akik jóindulattal és őszintén kezdenek bele a társkeresésbe, azok számára azonnal kiderül, hogy megfelelnek-e a kritériumoknak vagy sem. Akik pedig esetleg nem jóindulattal regisztrálnának, azokat a folyamatos moderálás segítségével fogják tudni kiszűrni, illetve remény szerint a közösség is jelzi majd, ha valaki nem odavaló. Az osztrák társ-honlapon, a kathTreff.org-on hat év alatt szerzett tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy nem sok ilyen esettel kellett foglalkozni.

Biztonságban

Katolikus, anonim, megbízható és profi – ezek a párKatt jelszavai. Felmerülhet a kérdés az eddigiek alapján, hogy miért az anonimitás. „A párKatt.hu célja, hogy mindenki a legteljesebb biztonságban érezhesse magát. Különbözőek vagyunk, nem érezzük egyformán komfortosan magunkat a nyilvánosság előtt. Vannak, akik azonnal és örömmel megosztják a legmélyebb gondolataikat is másokkal, és vannak, akik visszahúzódóbbak. Lehetőséget szeretnénk biztosítani, hogy mindenki olyan mértékben és csak azokkal ossza meg a személyes dolgait – például a nevét – amilyen mértékben, és akikkel szeretné” – tudtuk meg Krúdy Tamástól. A sajtóreferens hozzátette: örülnének, ha igazi közösség kovácsolódna a honlap tagjaiból. Minél több a téma, annál több mindenről lehet beszélni és annál jobban meg lehet egymást ismerni. „Ajánlunk mi is és a közösség tagjait is arra biztatjuk, hogy ajánljanak ők is olyan programokat, amelyek lehetőséget teremtenek a személyes találkozásra is. Kifejezett célunk, hogy a párKatt.hu az olyan események gyűjtőhelye legyen, ahol a társat keresőknek alkalmuk nyílik egymással megismerkedni. Szeretnénk önálló programokat is szervezni – az elsőt a nyár elejére tervezzük – ahol kötött (előadások, vezetett lelki programok, kiscsoportos beszélgetések) és kötetlen formában (városnézés, kirándulás) is lehetőség lesz egymás bensőségesebb megismerésére” – sorolta Krúdy Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.