Közélet

Tárki: tavalyhoz képest csökkent az idegenellenesség aránya

Tárki: tavalyhoz képest csökkent az idegenellenesség aránya

2013. február 7., csütörtök
Tárki: tavalyhoz képest csökkent az idegenellenesség aránya

Az elmúlt évhez képest csökkent, de tízéves távlatból még mindig magas az idegenellenesség aránya Magyarországon - derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet legfrissebb felméréséből.

A januárban végzett reprezentatív felmérés szerint tízből négy magyar felnőtt egyetlen menedékkérőt sem engedne be az országba, öten mérlegelnék a választ, és csupán egy válaszadó támogatná minden menedékkérő igényének pozitív elbírálását. A közlemény idézi

Sík Endrét

, a Tárki vezető kutatóját, aki kiemelte: két évtizede vizsgálják a felnőtt magyar lakosság véleményét, és a legnépesebb csoport mindig a mérlegelőké volt, utána kissé lemaradva a mindenkit elutasítók, azaz az idegenellenesek csoportja következik, és a legkisebb minden évben az idegenbarátok aránya. Az idegenellenesség mértéke a kezdeti gyors növekedése után előbb valamelyest ingadozott, majd 2002 és 2011 között kisebb elmozdulások mellett (24-33 százalék) meglehetősen stabil volt az összkép. A 2012-es magas, 40 százalékos értékhez képest 2013-ra az idegenellenesség 36 százalékra csökkent, de így is kismértékben magasabb, mint a 2002 és 2011 közötti 32 százalék. Az országon belül az átlagos 36 százaléknál Közép-Magyarországon magasabb (48 százalék), a budapestiek között viszont alacsonyabb (25 százalék) az idegenellenesség szintje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.