Közélet

Az Egyetemfoglalók kitartanak, a KiHa Budapesten is temet (FRISSÜL!) + FOTÓK

Az Egyetemfoglalók kitartanak, a KiHa Budapesten is temet (FRISSÜL!) + FOTÓK

2013. február 15., péntek
Az Egyetemfoglalók kitartanak, a KiHa Budapesten is temet (FRISSÜL!) + FOTÓK

A HaHa "Egyetemfoglalók" nevezetű radikális szárnya kitartanak, a Középiskolai Hálózat tagjai pedig a fővárosban is jelképesen temetik a közoktatást.

20.22: Valódi egyeztetéseket követeltek a demonstrálók

A felsőoktatásról és a közoktatásról szóló valódi egyeztetéseket követelt az érintettek és a kormányzat között az a mintegy száz demonstráló, aki Budapesten az Alkotmány utca Kossuth téri végéhez vonult a Deák térről. A Középiskolai Hálózat (KiHa) Temetjük a közoktatást elnevezésű pénteki rendezvényén Tamás Ferenc tanár azt mondta: "nem tűrhetjük, hogy véglegesen szétzilálják az oktatást". A tanár szólt arról is, hogy a pedagógiai módszerek sokszínűségét meg kell tartani, mert "nem kérnek az egyeniskolákból". Nem értenek egyet azzal sem, hogy a szakképzés idejét három évre csökkentették, illetve hogy hetente mindössze hét tanórában tanulhatnak közismereti tárgyakat az ide járók - tette hozzá. Tamás Ferenc felháborítónak nevezte, hogy "a tanév kellős közepén" zajlott le az általános és középiskolák állami átvétele, miközben a fenntartó szerepét átvevő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ apparátusa még teljes mértékben fel sem állt. Annak a véleményének adott hangot, hogy az iskolarendszer jelenleg azért tud működni, mert az iskolák munkatársai erejükön felüli munkát végeznek, ugyanakkor az iskolaigazgatóknak a legegyszerűbb ügyekről szóló döntésekhez hivataloktól kell engedélyt kérniük. Oláh Alexandra gimnáziumi tanuló szerint "a reformok ellehetetlenítik a közoktatást", az erről szóló rendeletek pedig visszafejlődést jelentenek. Beszélt arról is, hogy a tanulók a bizonytalanság miatt még nem tudják, melyik fakultációkat válasszák ahhoz, hogy megkezdjék felkészülésüket a különböző felsőoktatási szakokra. Mint mondta, készen állnak a kompromisszumra a kormányzattal, harcukat pedig "észérvekkel kell megnyerni". Kitért arra: Magyarországon szeretnék befejezni tanulmányaikat, azonban "a diákság hangját nem hallják meg". Fogl Márton egyetemista úgy látja, kényszerrel akarják megmondani nekik, milyen irányba kell terelni az oktatás ügyét, holott szerinte éppen most van "itt az alkalom, hogy befejezzük a rendszerváltást". A köznevelési törvény elnevezésére utalva azt mondta: csak az akar nevelni, aki fél attól, hogy ellene fordulnak. A demonstrálók a beszédeket időnként "Nem hagyjuk!", illetve "Semmit rólunk nélkülünk!" skandálásokkal szakították meg. A tüntetés helyszínére a közoktatást szimbolizáló koporsóra emlékeztető, feketére festett papírdobozt is hoztak. A beszédek után a demonstrálók elhagyták a helyszínt.

18.24: Fidesz: a Gyurcsány-Bajnai-szövetség a hallgatókat használja zavarkeltésre

Hoppál Péter, az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának tagja MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy a baloldal veszélybe sodorta a gyermekek, a fiatalok és egész Magyarország jövőjét. Oktatáspolitikájuk eredménye: bezárt iskolák, elbocsátott pedagógusok tízezrei, megcsapolt bérek, leépített szakmunkásképzés, értéktelen diplomák - összegzi.

Részletek itt!

18.20: Szegeden már véget ért a "szertartás"

Amint arról folyamatosan frissülő beszámolónkban tudósítottunk

, Szegeden korábban kezdődött a közoktatás temetése, a Ki Ha helyi aktivistái és szimpatizánsaik - mintegy 50 fő - jelképesen eltemették a Megyeházánál a közoktatást. Az esemény nagyjából a fővárosi menet indulásával egyidőben ért véget.

Nézze meg FOTÓinkat a szegedi demonstrációról!

18.13: Elindult a Középiskolai Hálózat menete a Parlament felé

Elindult a Középiskolai Hálózat (KiHa) Temetjük a közoktatást elnevezésű menete pénteken a budapesti Deák térről a Parlamenthez. A mintegy száz résztvevő gyertyákkal vonul. A szervezők arról tájékoztatták az MTI helyszínen tartózkodó tudósítóját, hogy a diákok elhaladnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szalay utcai épülete előtt, ahol az oktatási államtitkárság is található. Az indulás előtt kiállítottak egy olyan transzparenst, amelyen a 2011-es felvételi keretszámok szerepeltek. Szilveszter Klára, a KiHa tagja egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy továbbra is követelik a Hallgatói Hálózat (HaHa) által közzétett hat pont teljesítését, valamint nem értenek egyet azzal, hogy az alaptörvényben szerepeljen a hallgatói szerződés és a kancellári rendszer. A HaHa hatpontos petíciójában decemberben követelte a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a felsőoktatásból történt forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek a bejutását a felsőoktatási intézményekbe.

12.37: Az "Egyetemfoglalók" addig tüntetnek, amíg az nem vezet eredményre

A Hallgatói Hálózatból (HaHa) kinőtt, önmagát Egyetemfoglalóknak nevező mozgalom tagjai addig tüntetnek, amíg az nem vezet eredményre - mondta Kiss Nándor, a mozgalom egyik tagja pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Közlése szerint azt szeretnék, hogy a felsőoktatás minőségi maradjon, abban részt vehessenek azok is, akiknek nem olyan jó az anyagi helyzetük ahhoz, hogy tandíjat fizessenek. Szerinte a forráskivonásokkal a szegényeknek kevesebb esélyük lesz bejutni a felsőoktatásba, ezért tovább folytatják tiltakozásaikat.

Az Egyetemfoglalók olyan felsőoktatást szeretnének, amelynek átlátható szociális és tanulmányi ösztöndíjrendszere van - jegyezte meg. Szilveszter Klára, a Középiskolai Hálózat tagja elmondta, hogy péntek délutáni, budapesti tiltakozó akciójukon "eltemetik a közoktatást". Kitért arra, hogy a mozgalom tagjai csak olyan órákra mennek be, amelyekre a tanárok engedélyt adnak nekik. Ha ezt megkapták, akkor felhívják a figyelmet arra, "a felsőoktatásban folyamatos rombolások vannak". Megemlítette, a HaHa által közzétett hat pont teljesítését továbbra is követelik, és nem értenek egyet azzal, hogy az alaptörvényben szerepeljen a hallgatói szerződés és a kancellár intézményének bevezetése. Annak a véleményének is hangot adott, hogy a hallgatói szerződés miatt a diákok rögtön az érettségi után elhagyják majd az országot, a kancellári tisztség bevezetésével pedig az egyetemek, főiskolák autonómiáját korlátozzák. Hozzátette: az Oktatói Hálózat kifejezetten kérte, hogy látogassák az óráikat, ugyanakkor sok tanár félti az állását, ezért nem mernek nyíltan állást foglalni mellettük - jegyezte meg. A HaHa decemberben, hatpontos petícióban követelte a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a felsőoktatásból történt forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek bejutását a felsőoktatási intézményekbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.