Közélet

A hajléktalanellátó rendszer működését vizsgálja az ombudsman

A hajléktalanellátó rendszer működését vizsgálja az ombudsman

2013. február 1., péntek
A hajléktalanellátó rendszer működését vizsgálja az ombudsman

Ismét vizsgálatot indít Szabó Máté ombudsman a hajléktalanellátásról, ezúttal Budapest mellett Győrött és Kaposváron - közölte az alapvető jogok biztosának hivatala pénteken az MTI-vel.

A vizsgálatsorozat részeként az alapjogi biztos munkatársai felkeresik a főváros fontosabb közlekedési csomópontjait, különösen a metróállomásokat, az aluljárókat és a hajléktalanszállásokat. Információkat kérnek a város, valamint a kerületek vezetőitől a hajléktalanellátás fejlesztéséről és "kiegyensúlyozott jellegéről" - olvasható a közleményben. A vizsgálat kiemelten foglalkozik a hajléktalanná vált emberekkel szembeni hatósági eljárások, intézkedések gyakorlatával. A rendőrségtől a különféle rendészeti és szociális intézkedések összehangolásáról és a rendőri intézkedések hatékonyságáról is remél választ a biztos - írta az alapjogi biztos hivatala. A budapesti vizsgálatokat Győr és Kaposvár hajléktalanellátásának áttekintése egészíti ki. Mint emlékeztettek, az ombudsman beadványa alapján az Alkotmánybíróság 2010-ben megsemmisítette a kaposvári önkormányzat guberálást tiltó rendeletét. Győrből korábban sajtóhírek érkeztek a hajléktalanellátás problémáiról, a közelmúltban pedig az ellátórendszer átalakításáról. A közlemény szerint Szabó Máté meg kíván győződni arról, alkalmas-e a közterületek rendjének fenntartására az ismert hatósági intézkedések gyakorlata, illetve az ellátórendszer valóban alkalmas-e az összes lehetséges rászoruló befogadására. Az alapvető jogok biztosa 2008 óta évente felmérte a hajléktalanellátás helyzetét a fővárosban és másutt. Szabó Máté arra figyelmeztet, hogy akik "életszerűséget" kérnek számon az Alkotmánybíróság döntésén, azok "ezzel a jogszerűtlenségre és a joggal való visszaélésre, az Alkotmánybíróság határozatának megkerülésére keresik az utat".

Szabó Máté

2011 decemberében kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg az "életvitelszerű közterületen való lakhatás" tilalmáról szóló szabályozást. A testület 2012. november 12-i határozatában alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.