Közélet

Egyeztet az iparkamara és a rektori konferencia a felsőoktatás kapcsán

Egyeztet az iparkamara és a rektori konferencia a felsőoktatás kapcsán

2013. január 22., kedd
Egyeztet az iparkamara és a rektori konferencia a felsőoktatás kapcsán

A magyar felsőoktatási rendszer problémáiról, azok lehetséges megoldásairól kezdődött egyeztetés a gazdasági és az oktatási szektor képviselői között kedden Budapesten.

A Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) felsőoktatási szakkollégiumának első megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón a felek egyebek mellett arról beszéltek, közös érdek, hogy az oktatást és a gazdaság igényeit összehangolják, ezért rövidesen javaslatokat tesznek például jogszabályok megváltoztatására. A Mol székházában rendezett, "munkamegbeszélésnek" is nevezett találkozón a magyar felsőoktatási intézmények rektorai mellett Magyarország legnagyobb cégeinek vezetői vettek részt.

Parragh László

, az MKIK elnöke úgy fogalmazott, az asztalnál a magyar GDP közel fele foglalt helyet. A kamarai elnök azt hangoztatta, ma olyan változáson esik át a felsőoktatás, amelynek során a piaci és az egyetemi intézményi oldalnak elemi érdeke, hogy legyen köztük párbeszéd. Azt mondta, egyetlen elvárásuk az, hogy a felsőoktatás fenntartható és minőségi legyen. Jelezte ugyanakkor, abba nem kívánnak beleszólni, hogy milyen szakra hányan iratkozzanak be, de azt el akarják mondani, hogy a gazdaság szempontjából mire van igény. Parragh László arról beszélt, hogy ha az intézményrendszert ehhez az igényhez tudják igazítani, akkor a magyar felsőoktatást versenyképes helyzetbe lehet hozni, és valamennyi szereplő - köztük az oktatók, a hallgatók és "megrendelőként" a gazdaság is - sikeres lehet.

Sándorné Kriszt Éva

, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora a megbeszélésen elhangzottakat felidézve azt mondta, többen is úgy vélték, szerencsésebb lett volna, ha ez a találkozó hamarabb történik meg. Azt hangoztatta, hogy stratégiai kérdésekben, a "fő irányokban", a felsőoktatás javításában, az oktatás és a gazdaság összehangolásának szükségességében egyetértés volt. Elmondta, nem tartják elegendőnek a problémák felsorolását, ezért munkacsoportokat hoznak létre, hogy ezek okait megvizsgálják.

Ábrahám László

, a debreceni National Instruments Hungary Kft. ügyvezetője egy anonim "pályakövetési rendszer" kialakításának szükségességét vetette fel. Ennek lényege, hogy megtudják, az egyes intézményekben és szakokon végzett hallgatók - Magyarországon belül - hova, milyen cégekhez kerülnek, milyen fizetéssel, beosztással. Ehhez szerinte törvényi változtatásra lenne szükség, hogy a munkaadók ezeket az adatokat kötelezően lejelentsék. Jelezte: a statisztikákból a fiatalok és szüleik láthatják, milyen pályát érdemes választani. Arról is beszélt, jó lenne, ha egyes tárgyakat idegen nyelven is lehetne oktatni, mert ez is megkönnyíthetné az elhelyezkedést.

Fábián István

, a Debreceni Egyetem rektora azt hangoztatta, a két fél eltökélt abban, hogy a problémák megoldásához megtalálják az eszközöket, és úgy látják, közös lobbierővel el lehetne érni a szükséges jogszabály-változtatásokat. Újságírói kérdésekre válaszolva Parragh László a felsőoktatás problémáit összegezve azt mondta, a magyar felsőoktatás az elmúlt években "az esetek nagyobb többségében" elszakadt a gazdasági igényektől; a gazdasági szereplők kifogásolják a minőségi oktatást, hiányolják a nyelvtudást, illetve a végzett munkaerő gyakorlati alkalmazhatóságát és úgy érzik, hogy az oktatott szakok, szakmák és a reálgazdasági igény között szakadék van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.