Közélet

Csökken az elbocsátandók száma a közmédiánál, feloszlik a sztrájkbizottság

Csökken az elbocsátandók száma a közmédiánál, feloszlik a sztrájkbizottság

2013. január 15., kedd
Csökken az elbocsátandók száma a közmédiánál, feloszlik a sztrájkbizottság

Megállapodás született a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a közmédia szakszervezeteinek sztrájkbizottsága között kedden a csoportos létszámleépítésről, aminek eredményeként további húsz fővel csökken az alaptól elbocsátandók száma, bővül a leépítés előtt állók számára létrehozandó segélyalap, és feloszlik a sztrájkbizottság.

Az MTVA Sajtóirodája közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy eredményesen zárult az MTVA vezetése és szakszervezeteinek sztrájkbizottsága közötti keddi utolsó egyeztetés. Az elmúlt év vége óta az MTVA, a szakszervezetek, valamint a szakszervezetek sztrájkbizottsága között folytatott intenzív tárgyalások eredményeként az alap vezetése vállalta, hogy további legalább húsz fővel csökkenti a méltányossági kérelmek alapján hozott döntésekkel az elbocsátandók számát. Így az eredetileg tervezett 255, illetve az utóbb deklarált 215 fővel szemben a csoportos létszámleépítésben érintettek száma nem haladhatja meg a 195-öt - áll a közleményben. A megállapodás alapján bővültek a méltányossági szempontok is: az MTVA vállalta, hogy külön hangsúlyt helyez a méltányossági kérelmek elbírálása során a nyugdíjra még nem jogosult, 58 év felettiek kérelmeire, és ugyancsak kiemelt helyen lesznek a méltányosság szempontjából a három vagy több, illetve a tartósan beteg gyereket nevelők. A tárgyalások eredményeként több ponton is bővülnek az elbocsátandók juttatásai, amennyiben vállalják a közös megegyezést a munkáltatóval. A segélyalap összességében 31,6 millió forint lesz - közölte az MTVA. Az MTVA tavaly novemberben jelentette be, hogy a 2011-es után újabb csoportos létszámleépítést hajt végre. Az erről szóló előzetes értesítéseket decemberben adta át az érintetteknek.

A közmédia szakszervezetei feloszlatják sztrájkbizottságukat

Feloszlatják sztrájkbizottságukat a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szakszervezetei, miután megállapodtak az MTVA vezetésével a létszámleépítés negatív hatásainak enyhítéséről - erről a sztrájkbizottság tájékoztatta az MTI-t. A sztrájkbizottság kedden, a megállapodás aláírását követően közleményben hangsúlyozta: az elmúlt év vége óta zajló intenzív tárgyalásokon a szakszervezetek elérték, hogy a munkáltató kibővítse korábbi ajánlatát, amelyet a központi üzemi tanáccsal folytatott, és eredménytelenül zárult tárgyalásain tett. A sztrájkbizottságot létrehozó szakszervezetek továbbra sem tartják indokoltnak a létszámleépítést a közmédia műsorainak gyártására létrehozott alapnál, különösen a költségvetés által a közmédiának nyújtott jelentős anyagi támogatás mellett. Tudatták ugyanakkor azt is: miután a tárgyalásokon bebizonyosodott, hogy a munkáltatót a szakszervezetek erről nem tudták meggyőzni, a megállapodás útját választották, amivel meggyőződésük szerint könnyíteni tudják a csoportos létszámleépítésben érintettek helyzetét. Közleményükben megerősítették: az MTVA vezetése vállalta, hogy további legalább 20 fővel csökkenti - a méltányossági kérelmek alapján hozott döntésekkel - az elbocsátandók számát. Így az eredetileg tervezett 255, illetve az MTVA által utóbb deklarált 215 fővel szemben a csoportos létszámleépítésben érintettek száma nem haladhatja meg a 195-öt, nem kizárva, hogy még ennél is kevesebb lesz - olvasható a sztrájkbizottság közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.