Közélet

Egy üveg pezsgő is járt a szegedi járási hivatal első ügyfelének + FOTÓK

Egy üveg pezsgő is járt a szegedi járási hivatal első ügyfelének + FOTÓK

2013. január 2., szerda
Egy üveg pezsgő is járt a szegedi járási hivatal első ügyfelének + FOTÓK

A szegedi Czirják Péter értékesítési igazgató volt a helyi járási hivatal 12 órai nyitásánál az első ügyfél. Két ügyet jött intézni, ezért már reggel 8 órakor sorba állt. Az anyakönyvvezetővel leendő esküvőjének időpontját egyeztette, majd januárban lejáró útlevelét is meghosszabbíttatta.

Január 1-jén a közigazgatás nagy átalakításának részeként életbe lépett a járási rendszer, mely alapján Csongrád megyében 7 járás alakult, január 2-án pedig minden járási központban megkezdődött a munka. A szegedi hivatalban rengeteg ügyfél gyűlt össze, az elsőt B. Nagy László kormánymegbízott és Bodó Imre, a hivatal vezetője köszöntötte. A házasságkötés előtt egyébként fél évvel lehet időpontot kérni, s mivel

Czirják Péterék

június 29-ére tervezik az esküvőt, időben kellett jelentkezniük.

B. Nagy László

kormánymegbízott egy üveg pezsgővel köszöntötte az első ügyfelet,

Bodó Imre

, a járási hivatal vezetője pedig egy emléklapot nyújtott át a szerencsés fiatalembernek. A hivatal megnyitóján jelen volt még

Polner Eörs

, a kormányhivatal főigazgatója,

Nagy Judit Pálma

, az okmányiroda új vezetője,

Orosziné Polner Kinga

, a hatósági osztály vezetője és

Csányiné Bozsó Barbara

szakmai vezető. B. Nagy László a közigazgatás átalakításának szükségszerűségéről beszélt, amellyel vélhetően növekedni fog és hatékonyabbá válik a szolgáltatás szakmai színvonala. A kormánymegbízott elmondta, még ebben az évben tervezik a járási hivatalok nyitva tartásának meghosszabbítását, hogy két műszakban fogadják az ügyfeleket. Így a jövőben az ügyintézés miatt senkinek sem kell szabadságot kivennie.

A megye legnagyobb járási hivatalának vezetője, Bodó Imre arról beszélt, hogy az elmúlt 20 évben az állam rossz irányban haladt, amikor sok feladatot anyagi megfontolásból az önkormányzatokra ruházott át, legtöbbször hozzárendelt finanszírozás nélkül. A mostani kormányzat úgy gondolja, egy állam, egy jól működő államigazgatás akkor lehet hatékony, akkor rendelkezhet jövőképpel, ha erős államot építünk. A régi gyakorlat eredményeként az elmúlt 2 évben a kormány nem tesz egyebet, mint konszolidációs folyamatot hajt végre. Úton-útfélen fizeti, s vállalja át az önkormányzatok terheit, mert azok eladósodtak szinte a működésképtelenség határáig. Nem csak az önkormányzati rendszer járt így, hasonló sorsra jutott maga az állam, a családok és a vállalkozók is. Mindannyian az adósságspirál rabjai lettek. Bodó szerint ebből ki kell lépni, ennek egyik útja a 30 évvel ezelőtt megszűnt járási rendszer visszaállítása. Határozottan szét kell választani az állami és az önkormányzati feladatokat. „Ha ezt sikerrel meg tudjuk csinálni, akkor minden szereplő: az önkormányzatok, a polgármesterek, a képviselőtestületek, a kormányhivatalok, a járási hivatalok és végső soron maga az állam is be fogják tölteni szerepüket” – hangsúlyozta Bodó. Ehhez kívánt minden szereplőnek sok sikert az új esztendőben. A legnagyobb megyei járáshoz 13 település tartozik: Algyő, Deszk, Domaszék, Dóc, Ferencszállás, Klárafalva, Kübekháza, Röszke, Szatymaz, Sándorfalva, Szeged, Tiszasziget, Újszentiván, mintegy 200 ezer lakossal. Mindössze 3 új helyszínen változik az okmányirodai ügyintézés: Csongrádon, Makón és Mórahalmon – itt a járási hivatalok új épületben kaptak helyet. Egyébként számottevő módosításra az állampolgároknak nem kell felkészülniük, ha csak arra nem, hogy rövidesen gyorsabb és rugalmasabb lesz az ügyintézés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.