Közélet

A HÖOK-nak még nem világos minden feltétel (FRISSÍTVE)

A HÖOK-nak még nem világos minden feltétel (FRISSÍTVE)

2012. december 15., szombat
A HÖOK-nak még nem világos minden feltétel (FRISSÍTVE)

Szombaton tovább íródott a felsőoktatási keretszámok miatti tiltakozások története: kedden egyeztet a HÖOK és Balog Zoltán, ülősztrájk Dunakeszin, az MSZP választmánya szociális ösztöndíjrendszert javasol, Orbán Viktor diákokkal kozultált.

21.41: HÖOK: nem világos a tandíjmentesség feltétele

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint a kormányfő szombati bejelentése alapján nem világos, hogy a 240 pontos minimális ponthatárt elérő hallgatók milyen formában és milyen feltételekkel kerülhetnek majd be tandíjmentesen a felsőoktatásba, mint ahogyan az sem, hogy ez miként érinti a forráskivonás által terhelt intézmények finanszírozását. A szervezet az MTI-hez szombaton eljuttatott állásfoglalásában kiemelte, hogy a miniszterelnök videoüzenetében az egyetemi ifjúság által megfogalmazott követelésekből csupán a keretszámok kérdését érintette. Hozzátették: Orbán Viktor szombati bejelentése egyaránt érthetetlenné és megalapozatlanná teszi Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, valamint Giró-Szász András kormányszóvivő eddigi, a keretszámokkal kapcsolatos nyilatkozatait. Az ő megszólalásaik alapján a kormány más állásponton volt három hete, majd megint másikon egy hete - jegyezték meg. Közölték: mindezek fényében "a heves diák- és hallgatói ellenállás hatására bejelentett átalakítással kapcsolatosan" a HÖOK elnöksége érdeklődéssel várja a Balog Zoltán miniszterrel történő keddi találkozót, amelyen remélhetőleg konkrét információk hangzanak el a keretszámokat felváltó kormány-előterjesztésről. Orbán Viktor miniszterelnök szombaton közölte: azoknak, akik elérik a felsőoktatási tanulmányokhoz szükséges követelményeket - ez ma 240 pontos bekerülési határt jelent -, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, "mindenfajta eladósodás nélkül továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak".

20.37: A Hallgatói Hálózat nyílt tárgyalásokat akar

A Hallgatói Hálózat csak az érintettek bevonásával történő, nyílt tárgyalásokon megszületett átalakítást fogadja el. Így reagált a szervezet szombat este Orbán Viktor Facebookon megjelent videoüzenetére, amelyben a miniszterelnök kijelentette: el kell törölni a felsőoktatási keretszám-szabályozási rendszert. Orbán Viktor szombat délután egy budapesti szórakozóhelyen konzultált diákokkal a felsőoktatás helyzetéről. Ezt követően tették közzé a miniszterelnök videoüzenetét, amelyben közölte: akik elérik a felsőoktatási tanulmányokhoz szükséges követelményeket - ez ma 240 pontos bekerülési határt jelent -, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, "mindenfajta eladósodás nélkül továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak". A Hallgatói Hálózat tudatta: a szervezet örül annak, hogy Orbán Viktor végre meghallotta az országos tiltakozást, viszont nagyon sajnálja, hogy Hoffmann Rózsa államtitkárhoz hasonlóan "nem érti, miről beszélnek a diákok". "A miniszterelnök ahelyett, hogy szerdán több ezer egyetemista hívásának eleget téve előadta volna ötleteit, ma terrorelhárítókkal körülvéve tartott megrendezett beszélgetést ismeretlen fiatalokkal egy szórakozóhelyen, majd ködösítő nyilatkozatot adott ki a Facebookon. A Hallgatói Hálózat üzeni a miniszterelnöknek, hogy az érintettek bevonásán alapuló konzultációt nem válthatja fel semmilyen pr-akció, csak nyílt tárgyalásokon megszületett átalakítást fogadunk el!" - áll a közleményben. A szervezet közölte: csak tippelni tudnak, hogy szerdán milyen csomaggal áll elő a kormány, ezért folytatják küzdelmüket a diákok hétfőn elfogadott 6 pontjának érvényesítéséért, követelve a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámok 2011-es szintre való visszaállítását, a forráskivonás leállítását és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését, továbbá azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, és az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.

17.36: Orbán: ingyenesnek kell maradnia a felsőoktatásnak bizonyos pontszám felett

Orbán Viktor miniszterelnök szerint

azoknak, akik elérik a felsőoktatási tanulmányokhoz szükséges követelményeket - ez ma 240 pontos bekerülési határt jelent -, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, "mindenfajta eladósodás nélkül továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak".

17.22: Középiskolások tüntettek a felsőoktatási intézkedések ellen Budapesten

Középiskolások tüntettek a felsőoktatás átalakítása, a keretszámok csökkentése ellen szombaton a fővárosban. A diákok a Nemzeti Múzeumtól az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumához, végül a Hősök terére vonultak. Körülbelül nyolcvan-száz középiskolás gyűlt össze délután kettő és három óra között a hideg téli esőben a Nemzeti Múzeum kertjében. A lépcsők tetején, a kiugró homlokzat alá behúzódó diákok nyugodtan tűrték, hogy a fotósok és operatőrök filmezzék őket. A csendesen beszélgető fiatalok azon sajnálkoztak, hogy nem jöttek el többen. Hamar kiderült, hogy többségük az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolájának tanulója, a tiltakozók néhány másik középiskola diákjaival egészültek ki. A demonstrálók közül többen is kartonpapírra írt üzenetekkel érkeztek. Ezek szövege, például a "Gondolkodom, tehát probléma vagyok" az "Egyetemre megyek, csődbe megyek", "Tandíj, 30 év adósság", vagy a korábbi tüntetésekről ismert "Miénk a jövő" a felsőoktatás átalakítását bírálta. Három óra körül a diákok úgy döntöttek, hogy átvonulnak az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumához, hogy az ott tanulókkal közösen folytassák a tiltakozást. A megjelent középiskolások nagy része, körülbelül ötven diák előbb zárt csoportban elsétált az Astoriáig, majd együtt elbuszozott az XIV. kerületi Cházár András utcáig. Egyikük a buszon, egy telefonbeszélgetésben meg is jegyezte: "a járdáról nem lépünk le, és csak a zebrán megyünk át". A Radnótihoz érve viszont kiderült, hogy ott már befejeződött a hallgatói fórum, és a résztvevői nagyrészt haza is mentek. Miután így nem csatlakoztak hozzájuk új demonstrálók, rövid várakozás után az épület előtt álló diákok úgy döntöttek, hogy akkor a Hősök terére sétálnak át. Ott félkörben sorakoztak fel, egyik szervezőjük felolvasta a korábbi felsőoktatási tüntetésekről már ismert követeléseket, majd miután egy lány elmondta, hogy mikor és hol találkozzanak a hétfői demonstráció előtt, délután négy körül hazaindultak.

17.09: A doktoranduszok nem értenek egyet a keretszámok csökkentésével

A Doktoranduszok Országos Szövetsége nem ért egyet az államilag finanszírozott felsőoktatási keretszámok csökkentésével, ezért csatlakozik a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája törekvéseihez. A szövetség az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében kifejtette: a keretszámok csökkentése - az esetleges kedvező hitelfinanszírozás ellenére - szűkíti a felsőoktatásba bejutás lehetőségét, és így a szegényebb diákok elől elzárja a társadalmi felemelkedés lehetőségét. Ez a tehetségek elkallódásához, a tudományos utánpótlás szűküléséhez vezet, kisebb, sokszor unikális tudományos műhelyek működésének ellehetetlenítését is okozhatja. Az állami ösztöndíjas férőhelyek számának drasztikus csökkentése már rövid távon is károsan hat majd a doktori iskolák beiskolázási lehetőségeire. "A magyar felsőoktatásból kikerülő diplomások erős előszelektálása semmiképp sem erősíti a magyar tudomány fejlődésének ügyét" - írták a doktoranduszok. Felszólítják az oktatásért felelős döntéshozókat, hogy haladéktalanul változtassák meg a felsőoktatás közelmúltban bevezetett finanszírozási rendjét. Azt javasolják: jogszabályban rögzítsék, hogy a felvételi keretszámoknál 10 százaléknál nagyobb változtatást a bevezetés előtt legalább két évvel be kell jelentenie a mindenkori kormányzatnak, a szakmai szervezetekkel való egyeztetés után - olvasható a Doktoranduszok Országos Szövetségének közleményében. Hétfő óta országszerte több tiltakozó demonstrációt tartottak hallgatók az új felsőoktatási koncepció, elsősorban a keretszámok csökkentése miatt. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a héten már többször is beszélt arról, hogy a tiltakozásokat kiváltó számok még csak tervek, még változhatnak. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben újságíróknak azt mondta, hogy a hét végéig megoldják a felsőoktatási reform ügyét. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szombaton az MTI-vel azt közölte, hogy Orbán Viktor diákokkal konzultált a felsőoktatás helyzetéről, és a miniszterelnök várhatóan még a nap folyamán ismerteti álláspontját az ügyben.

16.35: Dúró Dóra: a Jobbik az egyetlen tandíjellenes politikai erő

A Jobbik szerint pártjuk az egyetlen tandíjellenes politikai erő Magyarországon, hiszen kormányra kerülésük esetén egyedül ők tennék ingyenessé a munkaerőpiacon elhelyezkedést biztosító diplomák ingyenes megszerzését. Dúró Dóra szóvivő, a párt országgyűlési képviselője szombati telefonos tájékoztatóján az MTI-nek azt mondta: a kormány tandíjügyben tett nyilatkozatai arról árulkodnak, hogy "hülyének nézik a fiatalokat", ezzel pedig csak tetézik a bajt. A politikus bírálta többek között Orbán Viktor miniszterelnököt, aki Nagy Dávidnak, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnökének írt levelében úgy fogalmazott: "döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk". Emlékeztetett arra: 2008-ban éppen az ellenzékben lévő jelenlegi miniszterelnök kezdeményezett a tandíj ellen népszavazást, amelyen a résztvevők jelentős többsége a tandíjellenességét nyilvánította ki. Dúró Dóra bírálta ugyanakkor Mesterházy Attilát is, a jobbikos képviselő nem érti, az MSZP elnöke mit keres a tandíj ellen tüntetők között, miután deklarálta, hogy hatalomra kerülésük esetén sem törölnék el a tandíjat.

16.01: Diákokkal konzultált Orbán felsőoktatásügyben

Diákokkal konzultált a felsőoktatás helyzetéről Orbán Viktor szombaton

, a miniszterelnök várhatóan még a nap folyamán ismerteti álláspontját az ügyben – közölte a kormányfő sajtófőnöke az MTI érdeklődésére.

14.42: Az MSZP-választmány szolidáris a tüntetőkkel és a rektorokkal

Határozatban fejezte ki szolidaritását az MSZP választmánya szombaton a felsőoktatási keretszámok csökkentése miatt tiltakozó diákokkal és a rektori konferenciával. Botka László, a testület elnöke újságíróknak elmondta: megértik a felháborodást, mivel a kabinet két hónappal a jelentkezési határidő előtt döntött az állami finanszírozású képzési helyek számának drasztikus csökkentéséről. A Fidesz-kormány elképesztő rombolást hajt végre a felsőoktatásban, 2010-ben még 186 milliárd forint volt az ágazat állami támogatása, idén ez 123 milliárdra apadt, jövőre pedig már csak 105 milliárd lesz - hangsúlyozta. A határozatban a választmány kiáll az egyetemi autonómia mellett. Botka László elmondta, az MSZP célja, hogy senki ne szoruljon ki a felsőoktatásból családja anyagi helyzete miatt. Ezzel szemben idén a tavalyinál 32 ezerrel kevesebben jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra, és ez a tendencia a kormány politikája miatt folytatódni fog. A Diákhitel 2 nem megoldás, mert ebben a tanévben is alig ötezren vették igénybe - mondta. A szegedi polgármester megerősítette, hogy az MSZP szociális ösztöndíjrendszer mellett tartja lehetségesnek a tandíj bevezetését, úgy, hogy az első év mindenkinek, akit felvettek a felsőoktatásba, ingyenes lenne, majd a jól tanuló és a rászoruló diákokat támogatnák. Az MSZP-választmány megtárgyalta a párt foglalkoztatási programját is. Erről Botka László elmondta: az elmúlt két évben csökkent a teljes állásban és a piacgazdaságban foglalkoztattok száma, a kormány azonban a közfoglalkoztatás növelésével "manipulálja a statisztikát". A szocialisták külön programot készítenek a leghátrányosabb helyzetben lévők, a nők - elsősorban az édesanyák - és a pályakezdők foglalkoztatásának növelésére. Az utóbbival kapcsolatban Botka László közölte: javasolják, hogy az állam biztosítson ingyenes átképzést akkor, ha egy pályakezdő fiatal a támogatások ellenére sem tud elhelyezkedni.

11.52: Ülősztrájkot tartanak a dunakeszi Radnóti gimnázium diákja

Kétórás ülősztrájkkal tiltakoznak a diákok a felsőoktatási keretszámok és a tervezett intézkedések ellen a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban – tájékoztatta a diákönkormányzat alelnöke szombaton az MTI-t. Alacsony Zsóka elmondta: a végzős évfolyamok hat osztálya – mintegy 130 tanuló – tart ülősztrájkot az iskola aulájában, a többi diák pedig a szünetekben csatlakozik hozzájuk. A beszédek mellett ismertetik a felsőoktatási demonstrációkon résztvevők követelésit, s arra biztatják társaikat, hogy minél többen csatlakozzanak, álljanak ki a követelések mellett, illetve vegyenek részt a szerdára tervezett fővárosi akcióban. A középiskolások egyúttal aláírásokat is gyűjtenek, melyeket a polgármesterhez kívánnak eljuttatni. A tanulók érdekeit képviselő iskolai szervezet alelnöke arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy sztrájkbizottságot alakítottak, a tiltakozás folytatása pedig függ a kormány döntésétől. A diákok azt szeretnék, hogy a kormány vegye figyelembe a felsőoktatási érdekképviseletek követeléseit, és azokat tartsa tiszteletben – tette hozzá Alacsony Zsóka.

11.41: A HÖOK ott lesz a keddi egyeztetésen a szakminisztériumban

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ott lesz a jövő keddi egyeztetésen az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) - közölte Nagy Dávid, a szervezet elnöke szombaton az MTI kérdésére, miután Balog Zoltán tárcavezető újból egyeztetésre hívta a hallgatói szervezet elnökségét. A miniszter - aki pénteken a Magyar Rektori Konferencia elnökségével egyeztetett Pannonhalmán a felsőoktatás ügyében - e héten kedden hívta először megbeszélésre a HÖOK elnökségét, majd csütörtökön ismét. Nagy Dávid HÖOK-elnök keddi válaszlevelében azt írta: az egyeztetésen nem áll módjukban részt venni. Ennek oka, hogy az oktatásban érintett többi szakmai szervezettel, így a rektori konferenciával, a pedagógus szakszervezetek és a középiskolás diákok képviselőivel minden, a kormányzattal történő tárgyalás előtt egyeztetni kívánnak, és álláspontjuk kialakításához szeretnék figyelembe venni az országszerte tartandó hallgatói fórumok véleményét is - fogalmazott. Hozzátette: ugyanakkor "örömmel állnak" az egyeztetés elé egy későbbi időpontban, hiszen céljuk az oktatás valóban építő jellegű reformjának konszenzusokon nyugvó megteremtése. Csütörtökön a HÖOK elnöke válaszlevélben megerősítette, hogy továbbra is nyitottak az egyeztetésre és a kompromisszumos megoldásra. A HÖOK az egyeztetés időpontjául december 18-át javasolta, jelezve, hogy addig az Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum megbeszéléseit is lefolytatják.

09.32: Keddre egyeztetésre hívta a HÖOK-ot az emberi erőforrások minisztere

Újból egyeztetésre hívta jövő hét keddre a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségét az emberi erőforrások minisztere. A minisztériumba tervezett találkozóról a tárca tájékoztatta az MTI-t. Pénteken Balog Zoltán miniszter a Magyar Rektori Konferencia elnökségével egyeztetett Pannonhalmán a felsőoktatás ügyében. A miniszter ezen a héten kedden hívta először megbeszélésre a HÖOK elnökségét, majd csütörtökön ismét. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke válaszlevelében akkor azt írta: az egyeztetésen nem áll módjukban részt venni. Ennek oka, hogy az oktatásban érintett többi szakmai szervezettel, így a rektori konferenciával, a pedagógus szakszervezetek és a középiskolás diákok képviselőivel minden, a kormányzattal történő tárgyalás előtt egyeztetni kívánnak, és álláspontjuk kialakításához szeretnék figyelembe venni az országszerte tartandó hallgatói fórumok véleményét is - fogalmazott Nagy Dávid. Hozzátette: ugyanakkor "örömmel állnak" az egyeztetés elé egy későbbi időpontban, hiszen céljuk az oktatás valóban építő jellegű reformjának konszenzusokon nyugvó megteremtése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.