Közélet

Több száz diák a tűzoltói nyílt napon + FOTÓK

Több száz diák a tűzoltói nyílt napon + FOTÓK

2012. november 11., vasárnap
Több száz diák a tűzoltói nyílt napon + FOTÓK

A ködös, nyálkás idő ellenére folyamatosan érkeztek szombat délelőtt a szegedi általános és középiskolák tanulói a Napos úti tűzoltóparancsnokság telephelyére, hogy részt vegyenek a katasztrófavédelmi kirendeltség által szervezett nyílt napon.

Tátrai János

, tűzoltó alezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője elmondta, a rendezvény célja, hogy a város polgárai, minden érdeklődő meg tudjon ismerkedni a katasztrófavédelem helyi szintjével, a technikai eszközökkel, bizonyos fokig betekintést nyerhessen a rendszer működésébe. Ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy a látogatók kipróbálják, milyen is egy szolgálatváltás a tűzoltóknál, milyen szerelési feladatokat szoktak elvégezni, milyen gyakorlatokat látnak el naponta a lánglovagok, egyáltalán, hogy bepillantást nyerjenek a tűzoltóság, illetve a katasztrófavédelem mindennapi életébe. Ez az egyik cél, a másik pedig lézerfényként az ifjúságra próbál fókuszálni. A szakemberek közül szinte mindannyian azt vallják, ha megelőzni akarunk bármiféle balesetet, katasztrófát, akkor annak legjobb, leghatásosabb módja, a legbiztosabban megtérülő befektetés, ha a fiatalokat próbáljuk megfogni, és valamilyen szinten arra nevelni, hogy a későbbiekben olyan felnőttekké váljanak, akik – nagyon triviális, de fontos példa – nem dobják ki az égő csikket az autó ablakán. Hátha ezáltal szerény lehetőségeinkhez képest egy kicsit jobbá is tudjuk tenni a világot, hangsúlyozta bizakodva az alezredes.

E gondolat jegyében közel 10 általános- és középiskolából vártak látogatókat a nyílt napra. Ha az idő is kegyes lesz a szervezőkhöz, mintegy 300 diákra számítanak. Az interaktív napon lehetett kérdezni, meg lehetett mindent fogni, tapogatni, kipróbálni, akár játszani is a különböző tűzoltófelszerelésekkel, eszközökkel, kézi meghajtású szirénával. Délelőtt technikai bemutatót láthattak az érdeklődők, ami egy közlekedési baleset felszámolásának az imitációja volt. Felgyújtottak, majd eloltottak egy autót, szétvágták a roncsot, a sérülteket kimentették, valóban látványos akcióban volt része a közönségnek. A szervezők igyekeztek úgy összeállítani a színes, változatos programokat, hogy mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelőt. A diákok szemlátomást élvezték a bemutatót, serényen fotózták a 30 méter magasságban lebegő daru fülkéjében mentést imitáló tűzoltót, a fecskendőket és vízágyúkat, a tűzoltók fogason lógó ruháit, a vitrinben kiállított serlegeket, kupákat és elismeréseket, a régi fotókat, relikviákat, amelyekre méltán büszkék lehetnek a bátor lánglovagok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.