Közélet

A hallgatói szerződéssel is külföldre vágynak a diákok + FOTÓK

A hallgatói szerződéssel is külföldre vágynak a diákok + FOTÓK

2012. november 20., kedd
A hallgatói szerződéssel is külföldre vágynak a diákok + FOTÓK

Bár a hallgatói ösztöndíjszerződés hazai munkavállalásra kötelezi az egyetemi képzést szeptemberben megkezdő diákokat, sokan terveznek hosszabb időre külföldre menni a diploma megszerzése után. Az SZTE elsőéveseinek is kikértük a véleményét, a legjobb esetben is csak semlegesen reagáltak a felsőoktatásban végbement változásokra.

4774 állami finanszírozásban felvételt nyert hallgató kezdhette ösztöndíjszerződéssel tanulmányait idén a Szegedi Tudományegyetemen - ezzel a korábban röghöz kötésként emlegetett, kötelező magyarországi munkavállalást is szignózva. A szerződés két fő kritériuma ugyanis az, hogy az ösztöndíjas legalább a képzési idő másfélszerese alatt szerezzen diplomát, illetve a végzést követő 20 éven belül a képzési idő kétszereséig itthon keresse a kenyerét. Az első feltétel nem teljesítése esetén az ösztöndíj felét, a másik esetében annak teljes összegét fogja követelni a renitens tanulótól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A felsőoktatási törvénytervezet ellen ugyan itt Szegeden is foggal-körömmel,

tüntetéssel

, sőt még

éhségsztrájkkal

is hadakoztak a hallgatók, a

felmérések szerint

bevezetése mégsem rettentette el a diákokat a felsőoktatástól. Az SZTE elsőéves hallgatóihoz fordulva azt azért felderítettük, hogy (a demonstrációk leggyakrabban használt szavát idézve) továbbra sem rózsás a helyzet a szerződés általános megítélését illetően. Kevesen fogadják el a friss diplomásokat itthon tartó rendelkezést, lehetőségeiket korlátozó béklyóként tekintenek a szerződésre. Az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) megkérdezett hallgatói szerint a témát már ők is kibeszélték egymás között - nem tudnak a karon olyan személyről, aki ne akarna elmenni legalább rövidebb ideig külföldre a diplomázást követően.

Alkotmányellenes

Balajthy Anna (a fotón lévő szőke lány)

nehéz szívvel írta alá a szerződést, egyedül az a tudat nyugtatta meg, hogy az Alkotmánybíróság is jogellenesnek tartja bizonyos pontjait - reméli, hogy mire végez már eltörlik azt. A fővárosból érkezett, ÁOK-n elsőéves lány diploma után azonnal venné a kalapot, Nyugat-Európába, de leginkább az Egyesült Államokba utazna ki. Amennyiben sikerülne tartósan elhelyezkedni, valószínűleg végleg kint is maradna. "Ti tudtok olyanról a szakon, aki nem akarna elmenni az egyetem után?" - tette fel a kérdést a Tanulmányi és Információs Központ kávézójában ücsörgő népes asztaltársaságának. Nem tudtak.

Kinti fizetésből könnyen visszatéríthető

Nem írta alá a szerződést az asztal túlsó végén lévő ÁOK-s szaktárs, Balázspiri Ádám sem, hiszen ő eleve költségtérítéses képzésben kezdte tanulmányait. Mint mondta, ez olyan, mintha előre fizetné ki részletekben a szerződés miatti "bírságot", hiszen ő is külföldben gondolkodik. A kizárólag képzési költség finanszírozására felvehető diákhitel II., valamint a család segítsége teszi lehetővé számára az igen magas önköltségű képzés kifizetését. "Nyilvánvaló, hogy erőszakkal nem fognak tudni mindenkit itt tartani, főleg azért, mert a kinti fizetésből minden nehézség nélkül vissza tudjuk téríteni a kért összeget. A legnagyobb motiváció az itthoni munkavállalásra a fizetések és a körülmények javítása lenne, innen kéne kezdeni a rendrakást" - emelte ki a hallgató.

Nem korlátoz

Csak egy-két évet terve külföldön dolgozni az egyetem után Bérczi Ákos. Az orvostudományi kar elsőéves hallgatója szerint ez éppen elég lenne ahhoz, hogy stabilan megálljon a lábán, és elég pénze legyen "elkezdeni az életét". Összességében nem nyilatkozott olyan negatívan a szerződésről, szerinte a tanulókat egyetemi éveik alatt nem korlátozza, utána pedig számos lehetőség van rá, hogy boldoguljanak akár itthon, akár kint. Úgy hallotta, hogy külföldön egész jó eséllyel el lehet helyezkedni orvosi képzettséggel, így ő sem aggódik amiatt, hogy ne tudná visszafizetni képzési költségét egy esetleges külföldi "szökést" követően.

Sanyargat

Ugyan itthon szeretne elhelyezkedni, a magyar szakot szeptemberben kezdett Zadravecz Anett mégis elutasítja a hallgatói szerződést: szerinte értelmetlen és felesleges sanyargatása ez az amúgy is sokszor céltalan, munkát nehezen találó fiatal pályakezdőknek. A diákhitel mellett Anettnek ösztöndíjból és a családjától is érkezik pénz, munkát a tanulmányai rovására nem vállalna. Azért a helyzet szerinte Magyarországon sem reménytelen, aki nagyon keres, az előbb vagy utóbb találni is fog. "A magyartanárunk is azt mondta, hogy ezzel a végzettségünkkel nem fogunk tudni egykönnyen elhelyezkedni, de én ennek ellenére sem mennék hosszabb időre külföldre dolgozni. Pozitívan állok hozzá, nagyon sok dolog érdekel, valami munkát biztosan találok majd" - mondta a diák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.