Közélet

Főhajtás - Wittner Mária emlékezik Hódmezővásárhelyen

Főhajtás - Wittner Mária emlékezik Hódmezővásárhelyen

2012. november 1., csütörtök
Főhajtás - Wittner Mária emlékezik Hódmezővásárhelyen

Koszorúzással és megemlékezéssel ér véget Hódmezővásárhelyen a Nemzeti Emlékezet Hete programsorozat az 1956-os forradalom és szabadságharc eltiprásának 56. évfordulóján.

November 4-én, vasárnap 11 órától, a Nagy Imre sétánynál

Wittner Mária

, ’56-os halálraítélt, országgyűlési képviselő emlékezik a szovjet intervencióra, a magyar szabadság vérbe fojtására. A vásárhelyi tiszteletadáson idén is felhangzik

Gyulai József

akadémikus, Hódmezővásárhely díszpolgárának gyászindulója, az egyetlen olyan zenemű, mely ezen a tragikus napon Magyarországon született. 1956. november 4-én hajnali négy órakor elhangzott a jelszó – „Mennydörgés” – és ezzel a szovjet csapatok megkezdték az október 23-án kirobbant magyar forradalom és szabadságharc leverését. Az országban néhány helyen elszórtan még egy hétig tartott a fegyveres ellenállás. Szovjet források szerint a magyar felkelőket november végére sikerült mindenütt megtörni és végrehajtották a hadsereg lefegyverzését is. Ezt követően a szovjet csapatok országszerte a katonai közigazgatás feladatait látták el, a szovjet állambiztonsági szervek – a KGB – pedig megkezdték a felkelők és az ellenállók letartóztatását, valamint a lakosságnál lévő fegyverek összegyűjtését. A szovjet csapatok Magyarország ellen végrehajtott támadásának következtében Budapest ismét romokban hevert, közel 20 ezer fő megsebesült, több mint két és fél ezer ember - ebből 2000 Budapesten - meghalt, hozzávetőlegesen 200 ezer ember a hazája elhagyására kényszerült. A szovjet hatóságok közel ötezer főt november első napjaiban elfogtak, akik közül a KGB 860 főt - ezek között kommunistákat, katonákat, egyetemistákat kiskorú fiukat és lányokat mint hadifoglyokat szovjet területre hurcoltak. A szovjet vezetés által hatalomra segített bábkormány - szovjet instrukciók alapján és segítséggel - legalább 15 ezer embert ítéltetett el. A megtorlás során – 1956 és 1961 között – 229 embert végeztek ki a forradalomban való részvételért, azonban egyes jogtörténészek úgy becsülik, hogy a politikai okokból kivégzettek száma elérte vagy akár meg is haladta a négyszáz főt. Ötvenhat hősei előtt hajtanak fejet 2012. november 4-én, vasárnap 11 órakor Hódmezővásárhelyen a 1956-os emlékműnél a Nagy Imre sétányon. Emlékező beszédet Wittner Mária mond, aki 1956. október 23-tól tevékenyen részt vett a forradalmi eseményekben. A Rádió ostroma során csatlakozott a felkelőkhöz, majd másnap a Corvin közben megismerkedett

Havrilla Béláné Sticker Katalinnal

, akivel a következő napokban a sebesültek ellátásában segítettek. Később a Vajdahunyad utcai csoport tagja lett, a november 4-ei szovjet invázió során az Üllői úton aknarepeszektől megsebesült. November 9-én megpróbálta elhagyni az országot, de letartóztatták. Kihallgatását követően elengedték, ekkor újból disszidált, de visszatért Ausztriából és segédmunkásként dolgozott. 1957. július 16-án tartóztatták le, és egy év múlva, 1958. július 23-án halálra ítélték. Kétszáz napot töltött a siralomházban, a másodfokú bíróság 1959. február 24-én életfogytiglanra változtatta az ítéletet. 1970. március 25-én nemzetközi nyomásra szabadult. A hódmezővásárhelyi megemlékezésen felhangzik egy különleges zenemű, egy gyászinduló is. Nagy Imre november 4-én 5 óra 20 perckor elmondott rádiófelhívása hatására egy 23 éves vásárhelyi fiatalember a benne tomboló haragot, elkeseredettséget és indulatot kottára vettette és gyászindulót komponált. A zenemű szerzője, Gyulai József Széchenyi-díjas kutatóprofesszor, akadémikus a forradalom alatt a Bethlen Gábor Gimnázium fizikatanára, a diákság egyik védője, kísérője volt. Az ötpercnyi drámai zongoradarab „torzóban maradt”, de ez az egyetlen olyan zenemű, mely e tragikus napon Magyarországon született.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.