Közélet

A kulturális bizottság Bátyai Edina leváltására tett javaslatot + FOTÓK (FRISSÍTVE)

A kulturális bizottság Bátyai Edina leváltására tett javaslatot + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2012. november 28., szerda
A kulturális bizottság Bátyai Edina leváltására tett javaslatot + FOTÓK (FRISSÍTVE)

A kulturális bizottság múlt heti ülése után kirobbant fekáliaügy miatt a KDNP részéről Haág Zalán szegedi és Kalmár Ferenc megyei elnök úgy nyilatkoztak, hogy az eset nem maradhat következmények nélkül. Most szerdán is összeült a bizottság, s úgy döntött, hogy a szombati közgyűlés napirendi pontjai közé javasolja Bátyai Edina leváltását, az új ügyvezetőjelölt: Kelemen Csaba.

Múlt héten egy kiállított installáció miatt merült fel a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetésének felelőssége.

Ahogy arról beszámoltunk

, egy felfelé fordított tenyerű kézcsonk körüli tizenkét tányérra élethű emberi ürüléket rakott egy művész a Reökben látható installációjában, melynek azt a címet adta, hogy „Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben”. Az ügyben először a kulturális bizottsági ülésen robbant ki vita, majd több helyi egyházi személy is kifejezte nemtetszését az installációval kapcsolatban, amelyben a tiltakozók szerint nagyon erősen érződik utalás a keresztény vallásra. A kultúrpalota művészeti vezetője

félreértelmezésről beszélt

, ám ugyanekkor a kulturális bizottság elnöke,

Haág Zalán

, a KDNP szegedi elnöke és

Kalmár Ferenc

a párt megyei elnöke nyilatkozott az országos és helyi sajtónak arról, hogy az eset nem maradhat következmények nélkül. Az installáció miatt a Jobbik is

tiltakozott a Reök-palota előtt

. Most szerda délután ülésezett a kulturális bizottság ismét, de ezt megelőzően már arról szóltak a reggeli hírek, hogy miközben a megyés püspök is megszólalt az installáció miatt, a művész - ahogy fogalmazott a helyi napilapban – „aránytalan mértéket öltött, és annyira kontrollálhatatlanná vált az ügy kapcsán kialakult indulathullám, hogy beárnyékolja az egész kiállítást”, ezért

visszavonja műveit a tárlatról

.

Bizottsági ülés: Kohári kezdeményezi Bátyai Edina leváltását

A testületi ülés előtt

Tóth Károly

(MSZP) és

Kormos Tibor

(Szabad Város) képviselők a jelenlévőknek kiosztották a Szegedi Szabadtéri Játékoknak 2007 decembere óta odaítélt szakmai elismeréseiet összefoglaló dokumentumot, ilyen például Az Alföld turizmusáért díj, a Superbrands-díj vagy a kiváló minősítésű művészeti fesztivál besorolás.

Haág Zalán

, a bizottság elnöke bevezetőjében említette, hogy már többször felmerült: vitassák meg a szabadtéri játékok helyzetét, működését. Tóth Károly megkérdezte, hogy lehet-e vitát folytatni, ha a cégvezető,

Bátyai Edina

nincs jelen, és kapott-e meghívást. Haág Zalán elmondta, hogy erre az ülésre nem kapott meghívást. Tóth a szakmai elismeréseket sorolta, kitűnőre értékelve a kulturális intézmény teljesítményét, így egy szakbizottságnak ebben szerinte nincs dolga; örülne, ha minden városi cég így teljesítene.

Két poszt, két jelölt

Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) szerint a szabadtéri színvonala fejleszthető, a közelmúlt eseményei pedig további bizalomvesztést jelentettek Bátyai Edinával kapcsolatban, ezért benyújtott egy előterjesztést cégvezetőváltásra, javaslatot tett Kelemen Csaba(második képünkön) mint ügyvezető személyére, Sasvári Sándorpedig a szabadtéri művészeti igazgatójaként dolgozhatna. (Kelemen Csaba, az egri Gárdonyi Géza Színház színművésze, az Agria Játékok Kulturális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Ez a cég szervezi az Agria Nyári Játékokat, amely 1994-ben újjáélesztette az 1975-ben alapított egri nyári színházi fesztivált.)

A szocialisták prekoncepciót látnak

„Ne Alföldi Róbertezzünk már!” – hangzott a válasz Kormos Tibortól, miután a Fidesz-KDNP részéről felvetették, miért van rászorulva a szabadtéri arra, hogy több nagy produkcióra is Alföldi Róbertet kérje föl rendezőnek. Kormos úgy folytatta: mi köze van egy bizottságnak ahhoz, hogy ki rendezzen? „Egyébként” – hangzott el – „prekoncepciót látok a Reök kapcsán, megvolt már a döntés, elhatároztátok, hogy ügyvezetőt fogtok váltani, egy politikai-ideológiai döntés született”. Haág Zalán szerint ez azért sem igaz, mert akkor megtehették volna ezt 2010-ben, mikor a városi cégek éléről a közgyűlés menesztette az össze ügyvezetőt Bátyai Edina kivételével. „Egyszerűen már nincs meg a bizalom irányában” – fogalmazott. Tóth Károly újból megkérdezte, hogy miért nincs itt az érintett, mire Haág úgy felelt, hogy már többször meghallgatták, ismerik a koncepcióját. Kormos Tibor arra volt kíváncsi, hogyan kerültek ide a jelöltek, mire Kelemen Csaba úgy reagált, hogy „nem titok, Kohári Nándor hívott fel”, majd hozzátette, a képviselő arról beszélt neki, hogy a közgyűlés nagyobbik része gondolkodik egy koncepcióváltáson a szabadtéri ügyében, és vállalná-e a vezetői szerepet, ha felkérnék. Solymos László alpolgármester azt is megkérdezte a jelölttől, hogy változtatna-e a jövő évi programon, vagy sem, mire az egri színművész úgy felelt, hogy ha tud, akkor igen, de ha minden szerződés meg van kötve, akkor természetesen nem.

Megjelent az ülésen Kelemen Csaba és Sasvári Sándor

Az ülésen tehát megjelent a két jelölt is. Kelemen Csaba elmondta, hogy ők színházi emberek, és kicsit fáj, hogy így kell bemutatkozniuk. "A meglévő értékekhez hozzájárulnánk, mert sok ilyen van a szegedi szabadtéri palettáján. A nagyszerű hagyományokat folytatnánk, nemzetközi, országos operett- és musicalszínházak műveit hoznánk ide. Az ország legjobb három operettjét s musicaljét bemutatnánk, ettől lenne országos és nemzetközi.Minden nagy előadás előtt lenne gyerek- vagy ifjúsági műsor is a helyi színház művészeinek előadásában, így magunkhoz tudjuk vonzani a fiatalokat, ők lesznek később a színházszerető közönség" - ismertette röviden elképzeléseit, a marketinggel kapcsolatban pedig kiemelte, hogy lehetne csomagban árulni jegyeket is, például utazási, szállodai kedvezményeket. Sasvári Sándor hozzátette, szeretné a hagyományokat megőrizni, de az újításokra is nyitott, teret ad a kísérletezésre.

Két művészettörténész is vallási környezetben értelmezte Győrffy művét

Tóth Károly kérésére az ülés legvégén Nátyi Róbert művészeti vezető mondta el véleményét a leváltás ügyét is kirobbantó fekáliás installációról. „Szó sincs vallásgyalázásról. Többször is jeleztem, hogy ez a mű feszegethet ingerküszöböket, de nem feltétlen azt, amit gondolnak erről többen” – mondta a művészettörténész, aki Tóth Károly képviselő kérdésére hozzátette azt is, hogy nem az utolsó vacsorára utal a mű, amit sokan azért is értelmezhettek félre, mert csak a terített asztalról láttak képet, miközben az installációhoz egy koponyákat ábrázoló kép is tartozik, egy memento mori ábrázolás, így együtt kell értelmezni az alkotást. Nátyi elmondta azt is, hogy félrevezetőek lehetettek a megnyitón a műveket bemutató művészettörténész, Kovács Krisztina mondatai is, aki az utolsó vacsora parafrázisaként aposztrofálta az alkotást, illetve a Balkon folyóiratban olvasható recenzió, ahol a kritikus szintén keresztény kultúrkörbe illesztette az installációt. Haág szerint egy közpénzből fenntartott intézményben a kritikát el kell fogadn, és érzékenyebben kell kezelni a kiállításokat, különösen akkor, ha gyerekek, fiatalok is megtekintethetik a tárlatot. Végül Kormos Tibor ostorozta még Kohári Nándor és Haág Zalán bizottsági tagokat, elismételve újfent, hogy eleve el akarták mozdítani helyéről Bátyai Edinát, és mint egy „falat kenyér, úgy kellett egy ürügy”. Kohári leszögezte, sohasem titkolta, hogy számára nem volt már meg a bizalom a szabadtéri ügyvezetője felé, ezért keresett korábban alternatívát a vezetéssel kapcsolatban. Végül zárt ülésen a bizottság 6 igen és 2 nem szavazati arányban úgy döntött, hogy a szombati közgyűlés napirendi pontjai közé javasolja Bátyai Edina leváltását.

A fekália előtt kommentügy

Először akkor merült fel komolyabb szankció, mikor a Szegedi Szabadtéri Játékok hivatalos promóciós mappájában olyan papírt osztottak szét egy 2011. májusi közgyűlési ülésen, mely a megyés püspököt és több helyi politikust gyalázó kommenteket tartalmazott. A Kulturális, Egyházügyi, Közművelődési és Idegenforgalmi Bizottság júliusban ülésezett kommentügyben, és hosszas vita után végül úgy határozott, hogy nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel a cégvezetőt, illetve arra, hogy szigorítsa a belső ellenőrzést a tájékoztató anyagok kiadásakor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.