Közélet

Tanyasi mesevilágot épít a Meskete + FOTÓK, VIDEÓ

Tanyasi mesevilágot épít a Meskete + FOTÓK, VIDEÓ

2012. október 16., kedd
Tanyasi mesevilágot épít a Meskete + FOTÓK, VIDEÓ

Járt már használt kerékpár árverésen, vagy tudja, mi az a bálafogócska? A hétvégén a Meskete Gyermek Alapítvány tanösvény építésére elnyert pályázatának nyitányaként megtapasztalhatta, a hangulat és az élmény páratlan volt – alig 10 percre a várostól.

Használt kerékpárok aukcióját tartották Gyálarét határában, volt borkóstoló és mangalicakolbász, a gyerekeknek bálafogócska, sárkányeregetés, állatsimogatás. Alig 10 percre a 74-es busz gyálaréti végállomástól igazi tanyasi környezet fogadja a látogatókat, rackajuhokkal, mangalica disznókkal, tehenekkel, lovakkal és szárnyasokkal. A Szilágyi-major területén bérel majd az alapítvány egy három és fél hektáros területet, ahol különböző népi építészeti megoldásokkal, faépítményekkel, fajátékokkal alakítanak ki tanösvényt, kalandparkot. Az alapítvány a Sport és Egészség Tanösvény létesítése DAOP-5.1.3-11-2011-0041 nevű pályázaton nyert 25 millió forintos uniós támogatást a projektre.

Tanyasi hangulat a város szélén

„Nagycsaládosok vagyunk, és a gyermekeink már kiskoruk óta jártak ide, szerveztünk az osztályaiknak gyermeknapokat, és nagyon pozitív visszajelzések érkeztek. A gyermekek felnőttek ugyan, de az iskolákkal a kapcsolat megmaradt, és rendszeresen érdeklődtek azóta is a kirándulási lehetőségről” – mesélt az ötlet alapjairól

Oláhné Szántó Mária

, a Meskete alapítója, kiemelve, hogy a Szilágyi-majornak rengeteg az előnye, nagy területen fekszik, legelők, ártér közelében, van fás terület is, nyulak, őzek, rókák és rengeteg madár él a környéken. Közel fekszik a városhoz, helyi járatú busszal elérhető, és mégis igazi, vidéki, tanyai világba csöppen az ide látogató. „Így adta magát az ötlet, hogy ha már van egy alapítványunk, akkor keressünk hozzá egy pályázatot, amit e területhez is kapcsolhatunk. Az eszközök, melyekből a kalandpark felépül majd, nem tipikusan sport- és játékeszközök lesznek, hanem népi, tájjellegű építmények, a kukoricagóréktól kezdve a csűrökig, amelyek közt játszva régen a vidéki gyerekek felnőttek, másztak, bújócskáztak, erősödtek. Úgy gondoltuk, hogy ugyanezt a hangulatot felidézve most is vonzó és hasznos kis parkot varázsolhatunk ide” – mesélte az alapító.

Földházak a második ütemben

Megtudtuk, hogy fél év alatt felépülhet az egész park. A tervek már elkészültek, októberig kiírják a közbeszerzést, a kivitelezés már nem túl hosszadalmas folyamat, hiszen előre legyártott faszerkezetekről van szó, melyeknek betonalapot kell lefektetni. A pályázathoz több oldalas kérdőíves felmérés is készült, amelyből kiderült, hogy komoly igény mutatkozik egy ilyen parkra. „Az első másfél év alatt a pályázat értelmében ingyenes belépést biztosítunk a csoportoknak, később is úgy gondoltuk, hogy a fenntartását, a szociális létesítmények üzemeltetését finanszíroznánk csak a belépőkből. Hosszú távú terveink között szeretnénk építeni az ópusztaszeri emlékparkban létesítetthez hasonló, földbe vájt kunyhókat, ez lesz a tanösvénynek a második fokozata. Már felvettük a kapcsolatot Trogmayer Ottóval, a Móra Ferenc Múzeum korábbi igazgatójával, ő lesz a segítségünk a korabeli földházak felépítésében. Ekkor már többnapos nyári táborok szervezésére is nyílik lehetőség, itt van közel a Tisza, lehet természetvédelmi, biológus- vagy épp csillagásztábort tartani” – tudtuk meg a távlati terveket is. Tekintse meg a Telin TV videóját is (Szeged Ma hírműsor, 2012. október 15.)! http://www.youtube.com/watch?v=tB6zE1KscnE

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.