Közélet

Dokumentumfilm a lopakodót lelőtt katonáról

Dokumentumfilm a lopakodót lelőtt katonáról

2012. október 25., csütörtök
Dokumentumfilm a lopakodót lelőtt katonáról

1999-ben pillanatok alatt szétszaladt a világban a hihetetlennek tűnő hír: a székelykevei Dani Zoltán a légicsapások során lelőtte a radarral is láthatatlannak tartott legendás F-117-es amerikai gépet. A pilóta és a gépét kilőtt, magyar származású katona között kialakuló barátságról dokumentumfilm készült.

A két férfi évek múltán találkozott egymással. Barátsággá kinövő kapcsolatuk ma is tart. A történet alapján

Željko Mirković

rendezésében készült Második találkozás című dokumentumfilmet szeptemberben mutatták be a szakma előtt Belgrádban, majd októberben New Yorkban és Washingtonban is láthatta a közönség az amerikai pilóta és a repülőjét lelövő magyar származású, akkor a szerb katonaság kötelékében szolgáló ezredes hihetetlen történetét – adja hírül a vajdasagma.info hírportál. Željko Mirković, a film rendezője elmondta, a belgrádi vetítés során azt tapasztalta, hogy a film kommunikál az emberek lelkével. Mint mondta, öt év munkája és három család:

Dani Zoltáné

, a szlovén származású amerikai pilóta

Dale Zelko

és a rendező családjának élete van benne, hiszen azok az értékek kovácsolták őket eggyé, amelyekben mindhárman hisznek: a család, a béke és annak szándéka, hogy megmutassák, a remény és a humanizmus nem hunyt még ki az emberek lelkében a más értékrendek utáni rohanás közben. Az Egyesült Államokbeli bemutatót követően kezdik meg a film rendes szerbiai vetítését, először október 29-én Belgrádban mutatják be, egy nappal később Újvidéken, 31-én Nisben, november 1-jén pedig Kovinban (Kevevára). A bemutatón megjelenik Dani Zoltán (

a képen balról

) és családja, Dale Zelko és családja, valamint a film rendezője, ugyancsak családjával és a stáb tagjaival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.