Közélet

Bocsánatkérést vár Magyarországtól az örmény parlament egyik vezetője

Bocsánatkérést vár Magyarországtól az örmény parlament egyik vezetője

2012. október 8., hétfő
Bocsánatkérést vár Magyarországtól az örmény parlament egyik vezetője

Magyarországnak hivatalosan bocsánatot kellene kérnie Örményországtól - jelentette ki Artak Zakarján, az örmény parlament külügyi bizottságának elnöke hétfői jereváni sajtóértekezletén a news.am internetes hírportál szerint.

A politikus arra a szeptember 26-i magyar külügyi jegyzékre reagált, amely szerint a magyar kormány érdekelt abban, hogy Örményország előfeltételek nélkül szüntesse meg a két ország diplomáciai kapcsolatainak felfüggesztését.

Artak Zakarján

úgy fogalmazott, hogy Örményországnak nincs problémája a magyar állammal, viszont a kormánnyal van. Kijelentette: "a diplomáciai jegyzékek önmagukban nem elegendőek az országok közti kapcsolatok normalizálásához". Szerinte Magyarországnak be kell bizonyítania, hogy elkötelezett az európai értékek mellett, s hogy a két ország közti kapcsolatok nem az egyoldalú bizalomra épülnek.

Szerzs Szargszján

örmény államfő augusztus 31-én jelentette be, hogy Örményország felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat, miután Magyarország átadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot azeri katonatisztet, aki Budapesten megölte örmény tiszttársát. Safarov hazaérkezése után elnöki kegyelemmel szabadlábra került és előléptették. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.