Közélet

Sötétben, kerekesszékben - egy nap a fogyatékkal élő hallgatókért

Sötétben, kerekesszékben - egy nap a fogyatékkal élő hallgatókért

2012. szeptember 7., péntek
Sötétben, kerekesszékben - egy nap a fogyatékkal élő hallgatókért

Esélyegyenlőségi tájékoztatót tartottak a speciális képzési igényű SZTE-hallgatónak péntek délelőtt. A Tanulmányi és Információs Központ alagsorában az elsőéves diákok egyéni kérdéseikkel, problémáikkal fordulhattak a szakemberekhez, valamint a szeptember 20-án tartandó Esélyegyenlőségi Napról is beszéltek.

Panaszaikkal, kérdéseikkel fordulhattak az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ képviselőihez a fogyatékkal élő, speciális képzési igényű hallgatók. A Tanulmányi és Információs Központban tartott tájékoztatón az igényelhető kedvezményekről, tárgyi és lelki segítségnyújtásról esett szó, valamint a szeptember 20-án sorra kerülő Esélyegyenlőségi Nap programjait is bemutatták. A Szegedi Tudományegyetemen tavaly közel kétszáz fogyatékkal élő hallgató folytatta tanulmányait, az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ az ő hétköznapi ügyintézéseiket, tanulásukat hivatott megkönnyíteni. "A regisztráció hozzánk nem kötelező, de ajánlott, hiszen számos dologgal könnyíthetjük a hallgatók dolgát. Könyvtámogatás, ingyenes nyomtatás és fénymásolás, taxiutalvány járhat nekik, ezenfelül többféle, ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásokkal (gyógytorna, masszázs, tréningek) igyekszünk segíteni nekik" - nyilatkozta portálunknak

Vukovich Katica

esélyegyenlőségi referens. Látás-, mozgás- és hallássérült hallgatók mellett többségében tanulásban akadályoztatott (diszlexiás, diszgráfiás) hallgatók keresik fel a központ munkatársait, tanulmányaikat a

tavaly októberben átadott

SANSZ terem is könnyíti. Szeptember 20-án hat szervezet (az egyetemi központ mellett a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete, a Napos Oldal Alapítvány, a SINOSZ, a Szivárvány Autizmus Egyesület és a Kreatív Formák Alapítvány) összefogásával Esélyegyenlőségi Napot rendeznek a fogyatékkal élő és egészséges embereknek egyaránt. Nemcsak a tájékoztatás, de a társadalmi szemléletmód formálása is célja ennek a rendezvénynek: kerekesszékes akadálypályát, speciális bowlingot, vakszobát lehet majd kipróbálni, melynek segítségével egy rövid időre a fogyatékkal élők bőrében érezhetjük magunkat. Megismerkedhetünk továbbá a jelnyelvvel, és egy szájjal-lábbal festő művészt is megtekinthetünk munkája közben. Emellett előadásokkal és számos interaktív programmal várják még az érdeklődőket tíz órától délután négyig az Aradi vértanúk terére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.